Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -
ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -
Notícies 16/9/24
Notícia 1: PREM AQUÍ Evacuen en helicòpter un home ferit greu després de bolcar el vehicle lateralment
Notícia 2: PREM AQUÍ Els experts parlen de l’arribada de la millor temporada de bolets dels últims 5 anys
Notícia 3: PREM AQUÍ Novetats sobre Tor: El guardaespatlles de Sansa desvela qui va ser “l’assassí de Tor”
Notícia 4: PREM AQUÍ Com t’afecta a tu i a la teva mascota, els nous articles de la llei de benestar animal?
Notícia 5: PREM AQUÍ Meranges ha acollit la 41ª Diada de la Cerdanya amb tot un seguit d’actes i molta participació ciutadana
Notícia 6: PREM AQUÍ Cada dia roben més de 20 cotxes a Barcelona i a Tarragona augmenten un 30%
Notícia 1:
Per Redacció 16/9
Evacuen en helicòpter un home ferit greu després de bolcar el vehicle lateralment.
Un accident de trànsit amb un sol cotxe implicat a Castellar de n’Hug, a la carretera BV-4031, ha deixat aquest divendres una persona ferida greu que ha hagut de ser evacuada en helicòpter a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.
L’accident ha tingut lloc poc abans de dos quarts de dues del migdia, quan un turisme que circulava per la carretera que discorre entre el Berguedà i el Ripollès ha bolcat lateralment enmig de la carretera al quilòmetre 9,5, al terme de Castellar de n’Hug.
A conseqüència de l’accident, han resultat ferits els tres ocupants que viatjaven en el vehicle; un d’ells de forma greu i els altres dos han resultat ferits menys greus i han estat evacuats en ambulància a l’hospital de Berga. En total, l’accident ha mobilitzat dues unitats i l’helicòpter del SEM.
Notícia 2:
Per ACN 16/9
Els experts parlen de l’arribada de la millor temporada de bolets dels últims 5 anys.
La temporada de bolets ja ha començat i tot apunta que serà «decent» i molt millor que les dels darrers cinc anys, que han estat «desastroses» arran de la sequera, segons explica Juan Martínez, micòleg i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ubicat al Solsonès. A més, el clima no sembla que hagi de canviar les previsions: «Els mapes ens indiquen que no hi haurà cap anomalia respecte a la pluviometria i, segons les dades que tenim dels últims 25 anys, podem dir que es preveu que sigui una campanya més o menys bona», diu. L’expert també destaca que s’esperen unes produccions mitjanes d’entre 50 i 60 quilos per hectàrea.
De Barcelona al Berguedà
Les ganes de trobar el primer bolet de la temporada o, si més no, poder-lo menjar, mou a molts veïns de l’Àrea Metropolitana a desplaçar-se cap als Pirineus.
Com ja va passar el dia onze de setembre, aquest cap de setmana el Berguedà s’ha omplert de caçadors de bolets. Hem pogut parlar amb alguns boletaires que van passejar-se per la zona de Rasos de Peguera durant el matí de dissabte.
Vinguts de Barcelona, un grup de tres homes marxava amb dos cistells plens de rovellons i un cep. Tot i això, «esperàvem trobar-ne algun més», va confessar un d’ells. A més, tots van coincidir a dir que el bosc estava força remenat i es notava el pas de la gent per la presència de força bolets arrancats. «El programa Caçador de bolets ha fet molt mal», deia un dels nois, mentre feia èmfasi en el gran desconeixement que hi ha, sobretot pel que fa als bolets tòxics.
Per altra banda, a una mica més d’altura, una colla d’amics de Sant Cugat carregava amb uns quants rovellons, peus de rata, i ceps. «Hem vingut a passar una estona i tampoc hem mirat gaire, es nota que ha vingut molta gent a buscar». Just al seu costat, un altre grup provinent de Sabadell, Barcelona i l’Hospitalet portava un cistell ple de rovellons. «Venim des de fa 35 anys, ens agrada la zona», assenyalava un dels integrants del grup. «Sembla que aquest any tindrem més sort que el passat», afegia.
Més enllà de l’elevat trànsit de boletaires a la muntanya, molts també van fer parada al mercat de Cal Rosal, que després d’obrir deu dies abans que la campanya passada, va fer la primera jornada forta de vendes el dia de la diada de Catalunya.
Al Pirineu és on han començat a sortir els primers bolets, tot i que de forma discreta. Per ser més exactes, el CTFC només n’ha trobat en una vintena del centenar de parcel·les on fan seguiment.
Algunes de les comarques on ja ha arribat la febre dels bolets són el Solsonès i el Berguedà. En el cas de la segona, el passat nou de setembre va obrir el Mercat del Bolet de Cal Rosal, donant per inaugurada la temporada. Des de llavors, els vorals de les carreteres van plens de cotxes que s’apropen a la muntanya per mirar d’omplir el cistell. Ramon Minoves, president de la Penya de Boletaires de Berga, explica que a hores d’ara ja es poden trobar rovellons, pinetells, potes de perdiu, camagrocs i ceps. Minoves recorda la decepció de les temporades anteriors i destaca la importància de les pluges que va haver-hi a finals d’agost i principis de setembre: «Sembla que tindrem dos o tres mesos de bolets». Tot i que el temps pot canviar, el president de la Penya preveu finalitzar la campanya amb un octubre amb força llenegues.
Això no obstant, la sequera ha deixat un dèficit d’aigua molt important i s’ha de recuperar: «Els arbres s’han d’hidratar i agafar energia i el creixement dels fongs», exposa l’investigador Juan Martínez. És necessari que continuï plovent i que no baixin molt les temperatures per evitar la desaparició d’algunes varietats com ara el cep.
Una febre amb impacte
Els bolets són un atractiu del Berguedà i, en conseqüència, un reclam pels de fora. L’arribada massiva de visitants té efectes positius en la comarca, però també de negatius. Ramon Minoves destaca la necessitat de regular l’activitat comercial derivada de la cerca de bolets amb, per exemple, una mena de llotges com es fa amb el peix. A més, també fa èmfasi en la necessitat de controlar l’arribada als boscos: «Des de la Penya de Boletaires de Berga sempre defensarem l’accés lliure, però potser s’hauria de regular l’accés amb vehicles de motor. S’ha de buscar l’equilibri». «L’arribada de visitants és quelcom positiu per a la comarca si es fa amb mesura i sempre que es respecti l’espai i la fauna», afegeix Minoves. Lluís Vall, l’encara director de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà (el passat divendres va anunciar la seva renúncia al càrrec, que es farà efectiva el pròxim dia 25), també fa referència a la necessitat de respectar la càrrega que pot assumir el medi natural.
Tot i que la propietat dels boscos al Berguedà és prop del 90% privada, les administracions públiques han de vetllar per la preservació del territori. Vall ha explicat les mesures que es prenen per rebaixar els efectes negatius del turisme. Segons ell, és «molt complicat regular l’accés a la gran extensió d’hectàrees que hi ha de bosc». Tot i això, explica que, conjuntament amb els Agents Rurals, s’està fent una tasca de sensibilització per tal que l’impacte en els espais naturals sigui mínim.
La imatge dels cotxes aparcats en qualsevol racó és recurrent, per això és vital entendre que «no es poden deixar els vehicles a qualsevol lloc, ni en propietats privades. A més, s’ha de garantir el pas a vehicles d’emergència», assenyala. Com a alternativa, Vall recomana que abans d’anar a la muntanya es consultin les rutes de senderisme on hi ha espais habilitats pels cotxes: «Cal aplicar una mica el sentit comú», afegeix.
Pel que fa a les deixalles, «quan un va al bosc s’ha d’endur tot el residu que pugui generar i prioritzar l’ús de material sostenible». I tot i que la sensibilització és un dels eixos principals, a vegades també s’ha d’actuar amb l’obertura de les diligències pertinents, admet.
Malgrat l’impacte negatiu que pot generar la massificació dels boscos, la febre dels bolets permet a la comarca «desestacionalitzar el turisme», tot i que durant aquesta època es reben molts visitants, la majoria no pernocten, per la qual cosa no són turistes. Sovint, si fan alguna despesa, és en restaurants, segons Vall. De fet, tant a la restauració com al Museu d’Art del Bolet, l’època forta sempre coincideix amb la temporada de recollida dels bolets i aporta grans beneficis a la comarca.
Notícia 3:
Per La Valira 16/9
Novetats sobre Tor: El guardaespatlles de Sansa desvela qui va ser “l’assassí de Tor”.
El desenllaç del crim de Tor (Pallars Sobirà) podria fer un nou gir de guió sobre qui va ser l’assassí del propietari de la muntanya Josep Montané (Sansa). Aquest dissabte, el periodista Carles Porta va revelar en una entrevista a radiofònica que abans de l’estiu, un dels testimonis que apareixen a la sèrie, Miquel Aguilera, qui va ser guardaespatlles de Sansa, el va trucar per revelar-li que sabia qui era l’assassí de Tor.
“El Miquel Aguilera em va trucar i em va dir que m’havia mentit, i em va començar a donar tota una informació acollonant”, va explicar Porta. Una confessió que va arribar quan ja s’havia començat a emetre la sèrie.
“Jo li vaig preguntar que com és que no m’havia dit res fins ara i em va respondre que la seva dona que vivia a Mallorca, havia vist la sèrie, i li havia dit que digués la veritat”, va assegurar el periodista. “S’ha de posar al davant de la càmera i dir-m’ho a la cara”, va afegir Porta, deixant oberta la possibilitat d’emetre nous capítols del fulletó de TV3.
En les declaracions compartides en xarxes, Mikel assegura que el seu germà Álex li va oferir diners a canvi que ell matés al propietari de la muntanya. Segons el guardaespatlles, Álex hauria encarregat la mort de la víctima a uns tercers, per la qual cosa ell estaria darrere de l’assassinat.
Actualment, Mikel resideix a Nepal, però assegura que quan torni a Barcelona es deixarà entrevistar pel periodista, per la qual cosa caldrà esperar per conèixer més detalls.
Notícia 4:
Per Agències 16/9
Com t’afecta a tu i a la teva mascota, els nous articles de la llei de benestar animal?
La llei de benestar animal aprovada l’any passat es desplega en un reglament que aborda aspectes com l’obligació que els animals de companyia passin una revisió veterinària obligatòria o la formació dels futurs responsables de mascotes.
La normativa, a la qual les comunitats autònomes han fet aportacions aquest setembre abans de validar-la definitivament, prohibirà també la venda de gossos, gats i fures en botigues i ordenarà professionalment la cria d’aquests animals.
El text ha de quedar llest per entrar en vigor en els pròxims mesos.
Revisió veterinària i formació obligatòria
El reial decret de protecció als drets i benestar dels animals, al qual ha tingut accés TV3, estableix que tots els gossos, gats i fures hauran de passar, com a mínim, una revisió veterinària anual.
Pel que fa a altres animals de companyia, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 es reserva la possibilitat de determinar en un futur unes condicions mínimes.
Les espècies invasores i no domesticables –com els peixos, rèptils i amfibis verinosos— es prohibeixen com a mascotes.
“Com podrem controlar i exigir que es compleixin aquestes directrius? Quina potestat i quina força tenim els veterinaris per obligar els tutors d’animals que venen sense microxip que l’implantin?” Xavier Serra, veterinari.
Identificar la mascota abans que faci dos mesos
El reglament obliga també a identificar individualment els gossos, gats i fures abans que compleixin dos mesos d’edat. Una condició que, tot i ser obligatòria, no compleixen tots els propietaris. Segons dades de la fundació Affinity, un 89% dels gossos i un 51% dels gats a les llars tenen microxip.
La presidenta del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Verónica Araunabeña, incideix en la necessitat d’una correcta identificació: “Jo identifico el meu animal perquè si el perdo, el vull trobar. Però hi ha moltes més coses.” Cita el control de l’abandonament i també de la cria.
“El que ens agrada molt d’aquesta llei és el control de la cria indiscriminada dels animals.”
Curs de tinença responsable
Les persones que vulguin tenir un gos hauran de superar un curs obligatori de tinença responsable, que serà gratuït i de validesa indefinida. La formació, gratuïta i d’un mínim de 4 hores, s’impartirà preferentment en línia i se superarà després d’aprovar un examen tipus test.
Els continguts abordaran qüestions sobre la salut i l’atenció dels gossos, l’encaix social, les responsabilitats del titular i reflexions sobre la tinença d’una mascota com a animal de companyia.
El govern espanyol es reserva la possibilitat d’ampliar també aquests cursos als responsables de gats, fures i altres mascotes, que no hauran de fer els veterinaris ni els ensinistradors.
Assegurança obligatòria
Tots els propietaris de gossos hauran de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil a tercers durant tota la vida de l’animal i amb una cobertura mínima de 100.000 euros.Han d’estar coberts tots els danys –materials o lesions– que les mascotes puguin ocasionar, independentment que l’acció estigui sota la responsabilitat del propietari o la d’un posseïdor ocasional, per exemple, quan una persona treu l’animal a passejar.
“Tant si ets tu qui passeja el teu gos com si ho fa qualsevol altra persona queda cobert, perquè el que estem assegurant és el gos.”L’assegurança pot estar inclosa dins d’una altra de diferent i no en caldrà una d’específica. Per tant, seran vàlides aquelles assegurances de la llar que ja incloguin la responsabilitat civil sobre un animal de companyia.
L’assegurança pot estar inclosa dins d’una altra de diferent i no en caldrà una d’específica. Per tant, seran vàlides aquelles assegurances de la llar que ja incloguin la responsabilitat civil sobre un animal de companyia.
Mònica Argelagués, directora tècnica de la corredoria d’assegurances Jori Armengol, explica que pot ser que això ja estigui inclòs en l’assegurança de la llar: “En aquest cas s’ha de veure el condicionat específic.”
En cas d’haver-la de contractar, qui ja tingui un gos ho haurà de fer en un termini de sis mesos des que entri en vigor el reglament. Els nous propietaris ho hauran de fer en les 48 primeres hores després d’inscriure l’animal.
Mascotes desateses
La llei prohibeix deixar un gos sense supervisió més de 24 hores i tres dies en el cas d’altres mascotes. Ara, la normativa permetrà a les autoritats rescatar qualsevol animal que estigui a l’interior d’un recinte o a l’aire lliure sense protecció i en situació d’abandonament perquè els titulars no n’hagin atès les necessitats bàsiques.
A més, el reglament autoritza els serveis d’emergències i els cossos de seguretat a extreure els animals de companyia que estiguin sols en vehicles tancats i exposats a condicions que puguin posar la seva vida en perill.
Gossos considerats perillosos
Aquest decret modifica l’actual règim jurídic de la tinença de gossos potencialment perillosos (GPP) amb l’objectiu de substituir el sistema de classificació per races per un sistema basat en el comportament.
A partir dels 12 mesos d’edat podran deixar la condició de perillositat si superen una prova d’aptitud. En cas de suspendre-la, no podran utilitzar-se com a animals reproductors.
En el cas de l’assegurança de responsabilitat civil, la cobertura mínima haurà de ser de 150.000 euros.
Cria i venda d’animals
La normativa restringirà la cria i venda d’animals en un intent de reduir les taxes d’abandonament d’animals. Només es permetrà la cria de gossos, gats i fures registrats com a reproductors. En el cas dels gossos, les femelles no podran tenir més de tres cadellades en dos anys. Es prohibirà la compra de mascotes en botigues i només es podran adquirir a través de criadors professionals, que hauran d’apuntar-se en registres de les comunitats autonòmiques i disposar d’un nucli zoològic de cria autoritzat. En el cas d’adoptar animals, el reglament prohibeix l’entrega de gossos o gats de menys de 8 setmanes de vida.
Les botigues podran comercialitzar únicament animals de companyia no identificables, però l’exposició de les mascotes no podrà ser visible des de la via pública ni des de l’exterior del local. A més, s’haurà d’impedir al públic que pugui tocar la gàbia o l’animal.
Professionalitzar els ensinistradors
Per evitar l’intrusisme professional amb persones sense capacitació, el decret obligarà també els ensinistradors i educadors canins a inscriure’s en un registre autonòmic.
Els professionals de comportament animal tindran dos anys per aportar certificats de professionalitat que acreditin les seves aptituds.
L’objectiu de la llei és lluitar contra el maltractament i l’abandonament dels animals, a més de promoure l’adopció, la tinença responsable i el control poblacional.
Segons la fundació Affinity, el 2023 es van abandonar uns 287.000 animals a Espanya i, actualment, el govern espanyol treballa en el primer estudi estadístic oficial sobre l’abandonament.
L’entrada en vigor de la llei de benestar animal va prohibir el sacrifici a les gosseres d’animals sans sense causa justificada des del 2023.
Quants animals de companyia hi ha?
Segons els xips registrats a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC), hi ha més d’un milió i mig de mascotes a Catalunya, més que menors de 15 anys. D’aquests animals registrats, més d’un 1,3 milions són gossos, uns 300.000 són gats i hi ha també uns 6.000 petits mamífers, com fures.
Unes dades que al conjunt de l’estat espanyol representen uns 17 milions d’animals, en xifres de l’Associació de Fabricants d’Aliments per Animals de Companyia (ANFAAC).
Notícia 5:
Per B.Soler 16/9
Meranges ha acollit la 41ª Diada de la Cerdanya amb tot un seguit d’actes i molta participació ciutadana.
La 41a edició de la Diada de la Cerdanya es va celebrar ahir al poble de Meranges. Un esdeveniment polític i cultural que des de l’any 1981 aplega anualment ajuntaments i entitats de tota la vall per enfortir el sentiment cerdà i els projectes transfronterers.
La diada va començar a dos quarts de deu del matí amb la reunió de l’Assemblea General de Cerdanya amb els alcaldes dels pobles de totes dues bandes de la frontera. La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ceretans, Maria Licciardi, ha explicat que es va tractar principalment el tema de l’aigua. La Cerdanya és una vall dividia en dos estats a causa del Tractat dels Pirineus de l’any 1659, per això comparteixen el clima i part de l’aigua amb disposicions i competències administratives diferents.
La Comissió transfronterera va ser creada el 17 de setembre del 2023 durant la 40a Diada de la Cerdanya celebrada a Ur per tal de pal·liar les diferències demostrades sobre la gestió de l’aigua. Durant aquest any la comissió ha elaborat un treball de sensibilització per fer un ús més eficient, sostenible i responsable de l’aigua.
Un cop finalitzada la visita teatralitzada que va tenir lloc pel poble, els assistents van poder gaudir d’una xerrada duta a terme per diferents meteoròlegs com ara el Francesc Mauri de TV3. Tot seguit, es va inaugurar l’estació meteorològica de Meranges que durà la placa de la diada i estarà lligada a l’Ajuntament per tal de tenir una referència visual. «A la comarca de la Cerdanya hi ha sis estacions que donen la temperatura i mostren visualment el terreny. Tot i que n’hi ha algunes que no estan homologades és de gran ajuda per aquella gent que vol fer excursions per la muntanya», va manifestar Licciardi.
A continuació, va tenir lloc el dinar popular amb una colla de 210 persones. Un cop finalitzat el dinar van començar els parlaments de les autoritats i s’ha passat el testimoni de Meranges al poble de Bourg-Madame on tindrà lloc la 42a Diada de la Cerdanya, ha explicat Licciardi. Més tard, a dos quarts de cinc va començar l’espectacle musical «Muntanyes de vida», acompanyat d’imatges antigues, a càrrec de La Sonsoni, format per Pep Lizandra, Elies Porter i Dani Prat. Durant tot el dia també es va poder gaudir d’animació infantil i d’un mercat d’artesans amb diferents parades on els assistents van poder comprar llibres, porcellana i estris de cuina de fusta. «En general, ha fet un dia molt bonic i l’assistència ha sigut generosa, n’estem molt satisfets. Tot i que la diada finalitzava a les cinc, va haver-hi gent fins a quarts de set», ha apuntat Licciardi.
Notícia 6:
Per Agències 16/9
Cada dia roben més de 20 cotxes a Barcelona i a Tarragona augmenten un 30%.
Barcelona continua liderant el rànquing de robatoris de vehicles a Catalunya durant el primer semestre de 2024, malgrat una lleugera reducció respecte a l’any anterior. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, entre els mesos de gener i juny d’enguany, es van robar 3.320 vehicles a la capital de Catalunya, un 4,5% menys que en el mateix període de 2023. Aquesta disminució contrasta amb l’augment generalitzat a altres regions espanyoles, com Madrid, on els robatoris van créixer un 1,1%, assolint els 3.614 casos i situant-se com la zona de l’Estat amb més robatoris de vehicles del país -també és un dels punts, com Barcelona, on hi ha més moviment i visitants.
Tarragona, més d’un 30% més de robatoris
A Barcelona cada dia es roben una mitjana d’una vintena de vehicles. La resta de Catalunya, però, mostra una tendència a l’alça amb alguns punts crítics. A Girona, per exemple, els robatoris han augmentat en més de cinquanta unitats, seguint una línia similar a altres zones com Tarragona o la Costa Brava, on el turisme i els desplaçaments durant festius com el Pont de Maig han contribuït a un increment d’aquests delictes. A Tarragona, la situació és també preocupant, amb un augment significatiu del 30% de casos respecte a l’any anterior, segons les dades del Ministeri de l’Interior espanyol i confirmat pels Mossos d’Esquadra.
texte
El total de vehicles sostrets a Espanya durant els primers sis mesos de 2024 ascendeix a 16.272, un increment del 2,5% respecte al mateix període de 2023. Les autoritats recomanen als conductors mantenir la precaució, especialment durant els períodes de vacances i festius, quan els vehicles solen quedar estacionats lluny dels seus domicilis habituals, i adoptar mesures de seguretat complementàries per evitar formar part de les estadístiques creixents de robatoris de vehicles.
Robatoris de tota mena
Les investigacions que fan els Mossos d’Esquadra per trobar els vehicles demostren que els robatoris són per diversos objectius. Entre d’altres, com s’ha conegut aquest cap de setmana, per aprofitar els vehicles, cotxes de gran cilindrada, poder assaltar magatzems i emportar-se objectes de valor. Quan són enxampats, com va passar la matinada de divendres a dissabte, els lladres aprofiten aquests cotxes per escapar, fins i tot, llençant fum d’extintors contra la policia, per aconseguir el seu objectiu.
Titulars del dia
1.- Polèmica a la tria de la candidatura de Gassió.
2.- Queixans rehabilitarà un edifici municipal per donar més serveis.
3.- Hisenda investiga el Futbol Club Andorra de Gerard Piqué.
4.- Esports: El Musher cerdà Lázaro Martínez participa al Campionat del món WSA 2023.
També et pot interessar: