Viulacerdanya.cat/Notícies

Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )

Altres Notícies:

17-9 N-1: T’oferim 5 consells de seguretat que t’ajudaran a evitar ser suplantat i víctima d'una estafa de WhatsApp – N-2: Puigcerdà és converteix per un dia en un aparador de gastronomia internacional amb la mostra «Menjars del Món» - N-3: Descontent a la Policia Municipal per la darrera decisió presa per l’Ajuntament – N-4: Un professor denuncia els nous mètodes educatius: "L'escola és una extensió del casal d'estiu" – N-5: La Fira de Sant Ermengol oferirà una bona oferta cultural i música en viu – N-6: L’Ajuntament de Cercs demana al Ministeri que enderroqui la Central Tèrmica / 16-9 N-1: Evacuen en helicòpter un home ferit greu després de bolcar el vehicle lateralment - N-2: Els experts parlen de l’arribada de la millor temporada de bolets dels últims 5 anys – N-3: Novetats sobre Tor: El guardaespatlles de Sansa desvela qui va ser "l’assassí de Tor" - N-4: Com t’afecta a tu i a la teva mascota, els nous articles de la llei de benestar animal? - N-5: Meranges ha acollit la 41ª Diada de la Cerdanya amb tot un seguit d’actes i molta participació ciutadana – N-6: Cada dia roben més de 20 cotxes a Barcelona i a Tarragona augmenten un 30% / 15-9 Una col·lisió frontal entre dos turismes provoca dos ferits a l’N-260 a Bolvir (La Cerdanya)

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

Notícies    17/9/24

Notícia 1:

Per Agències  17/9

T’oferim 5 consells de seguretat que t’ajudaran a evitar ser suplantat i víctima d’una estafa de WhatsApp.

WhatsApp s’ha convertit en una eina essencial en el dia a dia de milions de persones, però la seva popularitat també l’ha convertit en un objectiu per als ciberdelinqüents, també, com es va saber ahir, on els estafadors fan servir missatges en català per fer-ho tot més creïble. Però com ho fan? Suplanten la identitat de persones conegudes per demanar-te diners, en l’estratègia que s’ha batejat com la del “fill amb problemes”.

El lladre suplanta la identitat d’un conegut o familiar, fent creure a la víctima que necessita diners de forma urgent. Això li va passar a la Núria, que ho va denunciar a Twitter i als Mossos, quan un veí seu li va demanar diners. No era el seu veí, els cibercriminals li havien robat el WhatsApp i l’havien suplantat. Aprofiten que tenen accés a l’agenda per enviar missatges a tothom i esperar que algú piqui. Hi ha diverses maneres d’autoprotegir-se, també per complicar la tasca als lladres que es volen fer amb els nostres diners.

Trucs per evitar ser estafats a WhatsApp

Per evitar la suplantació d’identitat per WhatsApp, podem optar per prendre algunes mesures de protecció, com les següents:

1.-Desactiva la descàrrega automàtica d’arxius. Una de les formes que utilitzen els ciberdelinqüents per accedir al teu dispositiu és a través de l’enviament d’enllaços i arxius maliciosos. Per evitar-ho, pots desactivar la funció automàtica de descàrrega d’arxius. Els passos són senzills. Des d’Ajustos (tocant el menú dels tres punts a la cantonada superior dreta), selecciona “Emmagatzematge i dades” i desactiva les caselles de fotos, àudios, vídeos i documents tant a “Descarregar amb dades mòbils” com a “Descarregar amb Wi-Fi”. Això no només protegeix el teu dispositiu, sinó que també evita que la memòria del telèfon s’ompli amb arxius innecessaris.

2.- Comprova els remitents desconeguts. Quan rebis un missatge d’algú que no tens als contactes, WhatsApp et mostra informació sobre si teniu grups en comú o si el seu número està registrat a un país diferent. Pots afegir-los com a contacte, bloquejar-los o reportar-los si et sembla sospitós.

3.-Revisa els ajustos de privacitat. WhatsApp té configuracions predeterminades que permeten a qualsevol veure la teva foto de perfil, el teu estat o afegir-te a grups. Pots canviar aquestes configuracions per limitar qui pot veure la teva informació personal. També pots desactivar les confirmacions de lectura. Si desactives aquesta opció, ni tu ni els altres rebreu notificacions quan els missatges s’han llegit. Això pot ajudar a protegir la teva privacitat i evitar donar pistes als estafadors.

4.-Bloqueja o reporta contactes sospitosos. Si reps missatges o continguts que semblen sospitosos, no dubtis a reportar-los. Pots bloquejar contactes específics o reportar missatges directament des del mateix xat.

5.-No comparteixis informació personal ni financera. No donis dades delicades a través de WhatsApp, especialment si et demanen diners de manera urgent. Contacta directament amb la persona suposada a través d’un altre mitjà per confirmar la seva identitat.

Sempre alerta

Segons detallen els experts en ciberseguretat, la clau per evitar estafes i suplantacions d’identitat a WhatsApp és estar alerta i utilitzar les eines de seguretat que ofereix l’aplicació. I sempre cal confirmar que estàs parlant amb la persona que diu ser, fent comprovacions per altres mitjans -trucades, per exemple- o fent preguntes concretes que només aquesta persona pot saber. La urgència amb la qual et demanen els diners pot fer dubtar i actuar sense pensar, però cal sempre tenir el cap fred, sobretot amb aquestes noves tecnologies que els lladres fan servir per estafar.

Notícia 2:

Per Llorenç Bonet  17/9

Puigcerdà és converteix per un dia en un aparador de gastronomia internacional amb la mostra “Menjars del Món”.

El passat diumenge 15 de setembre la plaça Cabrinetty de Puigcerdà, es va convertir en un improvisat aparador amb la presentació de tot tipus de menjars de diferents paisos.

Parlem d’una proposta organitzada per una entitat que agrupa migrants de diferents països sota el nom d’Associació Cultural de Nous Ciutadans de Cerdanya. Amb l’etiqueta “Menjars del món” aquesta organització ha donat a conèixer plats i productes culinaris de 14 països diferents.

Durant el matí la gent que s’ha acostat a la plaça Cabrinetty de Puigcerdà a pogut gaudir de diferent es parades de degustació a més de l’acompanyament musical de Mousike Band. Aquesta associació va néixer a Puigcerdà el 2008 i la formen veïns d’Uruguai, Camerun, Bolívia, Colòmbia i Argentina.

Notícia 3:

Per La Valira  17/9

Descontent a la Policia Municipal per la darrera decisió presa per l’Ajuntament

L’adjudicació aquest dilluns per part de l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu d’un Pla Estratègic de la Policia Municipal, per un import de 17.900 euros sense concurs públic (al llindar del que estableix l’actual legislació) ha creat molt malestar entre la plantilla.

Segons fonts consultades, el col·lectiu de la guàrdia urbana considera una ofensa que mentre des del consistori es diu que “no hi ha recursos materials i econòmics, es contracti un nou assessor en la figura del que fos fins a la data de jubilació, el 2019, el seu cap, l’inspector, Joan Josep Martínez, que possiblement també rebrà una retribució econòmica”.

Segons l’establert la plantilla orgànica per enguany ha d’estar integrada per 18 efectius en total: un subinspector, quatre caps i tretze agents, és a dir 18 persones, mentre que actualment només hi ha tretze efectius entre tots els perfils previstos.

Tot i que l’Ajuntament de la capital alt urgellenca va obrir aquest estiu un procés per dotar-se d’una borsa d’interins per tal de garantir la cobertura de places de la Policia Local, la majoria de les vacants es cobriran com a vigilants municipals, és a dir, sense haver passat prèviament per l’Acadèmia de Policia de Catalunya i, per tant, tenint limitades les seves funcions com a agents de l’autoritat.

Notícia 4:

Per Agències  17/9

Un professor denuncia els nous mètodes educatius: “L’escola és una extensió del casal d’estiu”.

L’escriptor Damià Bardera, que exerceix com a professor de filosofia a un institut de Girona, ha publicat el llibre Incompetències Bàsiques amb el qual denuncia la “imposició” de noves metodologies educatives a les aules, que considera que s’han dissenyat sense tenir en compte la veu dels docents i que suposen un “disbarat”. “Molts alumnes és probable que hagin anat a fer casals d’estiu, i no sé fins a quin punt hauran notat gaire diferència del casal a l’institut o l’escola, perquè amb aquestes propostes educatives que hi ha ara, són com una mena d’extensió del casal de l’estiu, d’aquest espai de lleure infinit”, ha denunciat Bardera en una entrevista al programa Els Matins de 3Cat aquest dilluns. El professor ha criticat que les noves metodologies pretenen “convertir els professors en monitors”, i ha afirmat que ell no s’hi sent “còmode”. “No soc un professor cremat, m’agrada fer classe, i m’agradaria continuar fent aquesta feina, tot i que com va aquesta deriva, potser els professors com jo haurem de canviar de feina”, ha assegurat.

El docent ha carregat contra “alguns pedagogs que venen fum” i volen imposar formes d’ensenyament malgrat no haver donat mai classes a primària o secundària. “Cada cop s’ensenya menys a les classes”, ha afirmat Bardera, que ha criticat l’aprenentatge per projectes, amb el qual els alumnes solen dedicar diverses sessions a preparar un tema per exposar-lo posteriorment a la resta de l’aula. “Llavors, tu quin dia ensenyaràs?”, s’ha preguntat de forma retòrica. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat d’ensenyar i de mantenir un “compromís amb els continguts ben seqüenciats”.

Bardera ha demanat posar el focus en la figura del docent i en el fet que se senti “còmode” treballant. “Una mateixa pedagogia no va bé per a tots els professors, a uns els funciona i a d’altres no”, ha apuntat, alhora que també ha subratllat que cal tenir en compte el tipus d’alumne. “No pot ser que se’ns imposin metodologies i no se’ns escolti a nosaltres, als que estem a la trinxera no se’ns dona veu”, ha lamentat. És fruit d’aquesta voluntat de donar veu al seu gremi que Bardera va decidir escriure Incompetències bàsiques, que sortirà aviat a la venda. “La cosa no pinta bé, la situació és greu i la gent potser no n’és conscient”, ha advertit.

Notícia 5:

Per Redacció  17/9

La Fira de Sant Ermengol oferirà una bona oferta cultural i música en viu.

La Fira de Sant Ermengol vol reforçar el seu vessant cultural en aquesta nova edició i, per això, potenciarà l’oferta d’activitats culturals i gastronòmiques, com les projeccions audiovisuals del documental “Mugaritz, sin pan ni postre” i de la pel·lícula “Felicitat” acompanyades d’un tast de formatges. Una altra novetat important d’aquesta edició serà, com ja s’havia avançat, els canvis d’ubicació amb la idea d’apropar el certament al centre del municipi.

L’alcalde i regidor de Cultura de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, i la tinent d’alcalde en Promoció Econòmica, Gemma Tó, han presentat aquest dilluns el programa complet d’activitats de la Fira de Sant Ermengol, que se celebrarà el cap de setmana del 18, 19 i 20 d’octubre. Enguany, es podrà gaudir d’un seguit d’activitats prèvies des del 4 d’octubre. Barrera ha definit la proposta d’enguany com “una fira que, més que mai, és molt nostra; molt urgellenca”, i que “tal com ens vam comprometre, ve al centre”.

De la seva part, Tó ha destacat la importància de l’aposta per la cultura i la gastronomia, motiu pel qual s’ha buscat un títol diferent per a la programació cultural d’enguany “perquè una cosa va lligada amb l’altra de manera directa” i “cada activitat cultural anirà de la mà d’una proposta gastronòmica”, avança. Amb tot plegat, es busca que la mil·lenària Fira sigui “més festiva” i donar-li “un impuls, un nou canvi i un nou rumb” per reflectir que l’esdeveniment “no és només formatge” i que “la Seu d’Urgell és cultura del Formatge”.

Programació cultural i gastronòmica

Les activitats prèvies començaran d’aquí a dues setmanes, divendres 4 d’octubre, a les 9 del vespre a l’Hotel El Castell de Ciutat, amb el sopar “Especial Formatges Fira Sant Ermengol 2024” organitzat per l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell. El cost per comensal és de 70€ i cal reservar prèviament.

El dia següent, dissabte 5 d’octubre, a les 12 del migdia al pati de la Biblioteca Sant Agustí, se celebrarà una nova activitat: Vermutegem, a càrrec de Conxita Vi i Queviures i de la prestigiosa firma Vermut Murcarols. El preu serà de 12€. El mateix dia al vespre (19.30h), a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, es durà a terme el tast comentat dels Guanyadors de la 29a Fira de Formatges Artesans del Pirineu. El preu de l’activitat serà de 15€.

La setmana de la Fira

Entrant ja a la setmana de la Fira, dimarts 15 d’octubre, es projectarà el documental “El traspàs de Gavàs. Un poble sense ramaderia és un poble mort”, a les 19h a la Sala Immaculada, seguit d’un tast de formatges i un posterior debat a càrrec de l’Escola Pastors i Pastores. Aquesta activitat serà gratuïta i no farà falta inscriure’s prèviament.

Dimecres 16 i dijous 17 d’octubre, es duran a terme una de les propostes més noves d’aquesta Fira de Sant Ermengol, lligar la cultura cinematogràfica amb la gastronomia. El dimecres, a les 20h als Cinemes Guiu, es projectarà “Murgaritz, ni pan ni postre”, el documental que obrirà la secció gastronòmica del festival de cinema de Sant Sebastià. Tot seguit, a la sala de festes, s’organitzarà un showcooking i un tast a càrrec del cuiner Oriol Pallarès. El dijous, també a les 20h, es projectarà la pel·lícula “Felicitat”, dirigida pel cineasta Joan Gil. El showcooking anirà a càrrec del formatger Salvador Maura, protagonista de la pel·lícula.

Divendres 18, primer dia oficial de la Fira, a les 11 del matí l’Ajuntament acollirà una recepció institucional a Montserrat Noya, que ha fet una donació a l’Espai Ermengol de la seva col·lecció de més de 18.000 etiquetes de formatges d’arreu del món.

Dissabte dia 19, se celebrarà Swing al carrer, ballades itinerants pels diferents carrers de la Seu a càrrec de Swing Engine, a les 12h, i el Swing&Cheese a la Plaça Patalín a les 19h. A l’escenari del la Plaça dels Oms, se celebraran tres concerts diferents. A les 18h, serà el torn del concert que oferiran l’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus. El grup urgellenc Flanders tocarà a les 19:30h i El Pony Pisador a les 21h.

L’últim dia, diumenge 20, al mateix escenari de la Plaça dels Oms es celebrarà un concert de l’Escola Folk del Pirineu (10:30h) i un concert de l’Orquestrina Trama a les 12. Com a novetat, el mateix diumenge es farà un tastet del Ball Cerdà, a les 11h a la Plaça Catalunya. Paral·lelament, les 12 del migdia, es durà a terme la VII Trobada de Corals a l’església del convent de la Sagrada Família.

A més, del 18 al 20 d’octubre, al Passeig Joan Brudieu hi haurà instal·lada l’exposició “Totes les cares del Formatge”, una obra col·lectiva, el resultat de segles de coneixement acumulat i de passió per la terra, pel bestiar i per la feina ben feta. I a la Sala d’Exposicions La Cuina, de dilluns a dissabte, es podrà visitar l’exposició “Pintures”, d’Alfons Valdés. D’aquí a pocs dies s’enviarà a totes les llars de la Seu el desplegable de butxaca que conté la programació i el plànol de la Fira de Sant Ermengol 2024.

Notícia 6:

Per A.Costa  17/9

L’Ajuntament de Cercs demana al Ministeri que enderroqui la Central Tèrmica.

L’alcalde Cercs, Urbici Malagarriga, reclama al Ministeri d’Energia i Mines que actuï per enderrocar la central tèrmica de Cercs, una instal·lació inactiva des de fa 13 anys. Des que va tancar portes el 2011 no s’hi ha fet res, s’ha anat deteriorant i, ara, la plataforma Anti-incineradora pressiona el consistori perquè prengui mesures. L’alcalde ha explicat que el juny es va reunir amb representants del Ministeri, a Madrid, per demanar que, com a administració competent, exigeixi el desmantellament a l’empresa propietària de l’antiga tèrmica, que és EM Spain Waste and Treatment SL, del manresà Lluís Basiana.«Ho hem posat sobre la taula del Ministeri perquè soc molt conscient que és un equipament que no pot continuar així», ha comentat Urbici Malagarriga.

L’antiga central es troba en un estat d’abandonament important, «amb brutícia a dins i elements com ara pneumàtics o productes químics que són un perill», ha comentat l’alcalde, que governa per Som Cercs, una formació independent que es va presentar a les darreres eleccions municipals posant èmfasi en l’ecologia i la sostenibilitat. En aquest sentit, una de les accions és recuperar, pel patrimoni del poble, els emprius en l’estat original (són els terrenys d’ús comú i comunitari sobre els quals es va construir la central tèrmica, pel fet de ser un equipament d’utilitat pública).

Texte

Tirar endavant el procés de recuperació dels emprius és també una reivindicació de la plataforma Anti-incineradora de Cercs, que reclama solucions urgents a les administracions, Ajuntament, Generalitat o Govern espanyol.

El desmantellament de la tèrmica no és responsabilitat de l’Ajuntament de Cercs sinó de la propietat o de l’última empresa que la va explotar fins al 2011. L’empresa propietària, EM Spain Waste and Treatment SL, va presentar el març del 2023 una proposta per convertir les antigues instal·lacions de la central tèrmica en un parc de natura i lleure, amb activitats i equipaments com un hotel, un restaurant, un museu, un edifici d’oficines, un edifici dedicat a la formació; i un parc d’energia amb una planta d’hidrogen verd. Un projecte que preveia una inversió d’uns 125 milions d’euros i que està aturat.

Titulars del dia

1.- Polèmica a la tria de la candidatura de Gassió.

2.- Queixans rehabilitarà un edifici municipal per donar més serveis.

3.- Hisenda investiga el Futbol Club Andorra de Gerard Piqué.

4.- Esports: El Musher cerdà Lázaro Martínez participa al Campionat del món WSA 2023.

També et pot interessar: