Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
Notícies 20/9/25
Notícia 1: PREM AQUÍ Tasta la millor cuina tradicional de la Cerdanya: t’oferim cinc propostes
Notícia 2: PREM AQUÍ 26 consells a seguir per ser un bon boletaire
Notícia 3: PREM AQUÍ Imposen multes de 138.000€ a tres companyies de busos per l’accident mortal de desembre passat a l’Alta Cerdanya
Notícia 4: PREM AQUÍ Els Consells de la Cerdanya i Alt Urgell organitzen una trobada entre productors i restauradors per promocionar els productes locals
Notícia 5: PREM AQUÍ Puigcerdà, Bagà, Saldes i Guardiola de B concentraran els cicles Betula sobre el futur dels pobles de l’entorn del Cadí-Moixerò
Notícia 6: PREM AQUÍ Aquest divendres comença la festa major de Baltarga, els actes s’allargaran fins diumenge
Notícia 7: PREM AQUÍ Una equivocació en el color delata un policia que robava la droga depositada a la comissaria
Notícia 8: PREM AQUÍ Rebuig frontal dels joves socialistes de l’Alt Urgell a l’obertura d’una sala d’apostes a la Seu
Notícia 9: PREM AQUÍ Das arranjarà la coberta neoclàssica i la sonorització de l’Ajuntament
Notícia 10: PREM AQUÍ Un estudi de dos universitats catalanes apunta la importància clau de fer servir cavalls en la prevenció d’incendis forestals

Notícia 1:
Per Redacció 20/9
Tasta la millor cuina tradicional de la Cerdanya: t’oferim cinc propostes
Una escapada a la Cerdanya ha d’incloure peti qui peti la visita a un restaurant per degustar la gastronomia de la comarca. Esquí, senderisme, bolets, esports d’aventura, cultura, compres, relaxació… les opcions són moltes, però sempre seran millors si es torna amb la panxa contenta. Al famós trinxat l’acompanya una bona colla de propostes.
Trumfes, Llívia
El Trumfes és un clàssic entre els restaurants recomanats per la Guia Michelin, una distinció que fa sis anys que manté. Obert el 2008 per Pau Cascón i Alex Molas, de la seva cuina en surten plats tradicionals i creatius basats en el receptari català. Les seves postres, imprescindibles.

539 Plats Forts, Puigcerdà
Un micro restaurant, atmosfèric, amb menú degustació (curt i llarg) que canvia setmanalment segons el mercat. Martín Comamala ofereix cuina salvatge i de proximitat en una barra per a màxim 12 clients.
Fonda Cobadana, Urús
En aquest restaurant inaugurat per l’avi Martí Ponce si serveix la cuina més autèntica de la Cerdanya a preus raonables i ambient càlid. Perfecte per tastar productes locals com els bolets, les xicoies, la col d’hivern -per elaborar el Trinxat de Cerdanya- i els formatges. Als seguidors del programa Joc de cartes de TV3 els sonarà.
Ca la Núria, Bellver de Cerdanya
Regentat per Núria Bonet, premi Revelació 2024 de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrici, aquest establiment ceretà destaca gràcies a una cuina de muntanya amb un toc modern basada en productes de temporada i proximitat de la seva comarca. “Amb cura i delicadesa intentem mimar cada detall, col·laborant estretament amb els millors elaboradors i productors per acabar portant la nostra comarca a la taula”, asseguren. Et ve de gust una hamburguesa de vedella farcida de Blau Ceretà o una espatlla de xai de Bellver a baixa temperatura?
La Borda del Ceretà, Puigcerdà
En un ambient rústic i molt acollidor, els responsables de la Borda del Ceretà prometen que cada un dels seus plats està pensat per “arribar a l’ànima”. El més destacat de la carta: el seu arròs a la llauna o el clàssic tiró (una cassoleta d’ànec guisat amb naps de Guils i peres de Puigcerdà).
Notícia 2:
Per redacció Berguedà 20/9
26 consells a seguir per ser un bon boletaire
La Penya Boletaire de Berga ha publicat al programa de mà del Concurs de Boletaires un manual amb 26 consells per anar a buscar bolets amb respecte. El Berguedà és terra boletaire i a la tardor hi ha gran afluència de gent als boscos, per això cal recordar les bones pràctiques i la sensibilitat envers el medi natural.

1. Recordem la prohibició de fer foc.
2. Respectem el bosc amb civisme i estima.
3. No embrutem el bosc i emportem-nos les deixalles a casa o deixem-les als contenidors del poble més proper, separant i llançant-ho al contenidor adient (paper, plàstic, orgànica o brossa).
4. No portem envasos de vidre al bosc. Pensem que en cas que es trenquin, l’efecte lupa pot causar un incendi.
5. Si fumem, assegurem-nos que les burilles quedin ben apagades i no les deixem al bosc.

6. Un bon boletaire és aquell que no deixa rastre del seu pas pel bosc.
7. Per trobar bolets, no cal esgarrapar ni arrencar l’herba. Si n’hi ha, només palpant el terra ja els notarem.
8. És aconsellable collir els bolets amb ganivet i deixar la cua al terra.
9. Cal que sapiguem diferenciar els bolets comestibles dels que no ho són i, sobretot, cal que reconeguem els que són perillosament tòxics.
10. Si dubtem, cal no agafar cap bolet que no siguem capaços d’identificar.
11. Si trobem bolets no comestibles o gastronòmicament poc interessants no cal malmetre’ls ni jugar-hi, senzillament es deixen on són.
12. Pensem que el cotxe és un mitjà per apropar-nos al bosc i no pas per a devastar-lo.
13. Utilitzem correctament les pistes forestals principals i no circulem pels boscos o camps a través amb vehicles motoritzats, ni tampoc pels camins afectats per la llei d’accés al medi natural.
14. Cal que respectem les tanques dels prats on hi pastura el bestiar i que no ens fiquem en camps conreats. Si és necessari obrir alguna tanca, un cop haguem passat, la tornem a tancar. Mai, sota cap concepte, ens acostarem o molestarem el bestiar ja que no sabem com pot reaccionar.
15. Siguem respectuosos al voltant de les cases habitades, ja que podem molestar.
16. No podem aparcar dins dels prats o llocs on es pugui malmetre el menjar dels animals.

17. Si volem fer drecera, no podem travessar els camps o els prats perquè es fan malbé collites i pastures.
18. Cal que deixem les pistes o camins lliures, ja que són molt necessaris pel desenvolupament de la feina quotidiana de moltes persones que viuen i treballen al bosc.
19. Recordem que és recomanable la utilització de cistells de vímet, ja que les espores dels bolets que hem collit tornaran a caure al bosc. No fem servir mai bosses de plàstic ni galledes.
20. Els boletaires són gent que sempre estan disposats a ajudar davant d’un dubte o qualsevol imprevist. Seguim els seus consells.
21. Seguim els consells i explicacions de l’Associació Catalana de Micologia, ja que ens poden ajudar a conèixer les diferents espècies de bolets i, sobretot, quins hem de collir i quins no.
22. És molt necessari seguir totes les normes i consells dels Departaments de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, ja sigui per escrit o de paraula, a través dels agents forestals.
23. No agafem llenya del bosc que ja estigui tallada i preparada. El més normal és que ja tingui un propietari que ha fet un esforç. Nosaltres no tenim cap dret a emportar-nos-la.
24. Quan entrem al bosc, hem de buscar un punt de referència per orientar-nos si ens perdem.
25. En cas de boira, quedem-nos quiets. Tard o d’hora s’aixecarà i trobarem el nostre punt de referència.
26. En cas d’accident o desorientació, trucar al 112.
Notícia 3:
Per J. Riba 20/9
Imposen multes de 138.000€ a tres companyies de busos per l’accident mortal de desembre passat a l’Alta Cerdanya.
La Generalitat va anunciar que obriria una investigació a les empreses que tinguessin algun vincle amb el desplaçament. Ara ha dictat sancions per valor de 138.000 euros a tres companyies d’autocars, a les quals atribueix una seixantena de presumptes incompliments.
Han passat nou mesos i mig des de l’accident a Portè, a l’Alta Cerdanya, en què un autocar que va sortir de l’Hospitalet de Llobregat per portar 49 passatgers a una excursió a Andorra va acabar en tragèdia. Tres viatgeres van morir i desenes de persones van resultar ferides a l’estampar-se el bus en un mur d’una carretera als Pirineus francesos, a causa d’una fallada dels frens poc després d’emprendre el camí de tornada a Barcelona. El sinistre, ocorregut l’1 de desembre del 2024, va destapar les carències al darrere d’una oferta extremadament barata per a un viatge d’un dia per tan sols 27 euros per bitllet, que va atraure sobretot immigrants llatinoamericans d’extracció humil.

L’ITV caducada
L’autocar que va xocar contra una paret en una via sinuosa i lliure de peatge a la localitat occitana de Portè i Pimorent circulava amb la inspecció tècnica de vehicles (ITV) caducada des de feia mig any. El contractava l’empresa Chavi Tours, malgrat que s’havia dissolt uns mesos enrere, atrapada pels deutes. L’administrador de la firma en fallida, Alejandro C. R., era el xòfer del bus que va patir la col·lisió. No tenia el certificat que habilita per transportar viatgers des de desembre del 2023, apunten fonts del Govern. Va ingressar a presó provisional a França per donar positiu per consum de cocaïna després del xoc.

El vehicle que Alejandro C. R. conduïa l’havia llogat a Hispa Travi, filial del grup Hispa Bus. Són dues de les societats que el Departament de Territori proposa castigar. La conselleria atribueix 22 presumptes infraccions a Hispa Travi i planteja multar-la amb 34.000 euros. A Hispa Bus li atribueix també 22 suposats incompliments i la proposta d’amonestació puja a 63.000 euros.
Al seu torn, el departament estén les sancions a una tercera companyia, Hispa Tour, a la qual imputa 21 infraccions i suggereix multar-la amb 41.000 euros. Altres fonts consultades afirmen que Hispa Tour es va desvincular del grup Hispa Bus el 2021 al canviar de propietari i que no va prestar cap servei en el viatge en què es va produir l’accident.
Chavi Tours queda exempta de sanció perquè es va liquidar. La Fiscalia de Marsella acusa Alejandro C. R. pels presumptes delictes d’homicidi involuntari i lesions agreujades. Totes les possibles negligències que la Generalitat ha detectat són de caràcter administratiu, cap de rang penal. Les amonestacions encara no són fermes i les societats poden recórrer quan se’ls notifiqui la resolució. La conselleria explica que els requeriments d’informació de la direcció general de transports i mobilitat durant la inspecció “han fet aflorar la relació contractual de l’empresa titular del vehicle”, Hispa Travi, “amb dues empreses més”. Territori afirma que, amb les indagacions, s’han trobat “indicis” de suposades irregularitats en l’intercanvi d’autocars i xòfers.

“Aquestes empreses podrien haver portat a terme presumptament la cessió de vehicles i personal de conducció posant-los a disposició de tercers de manera il·legal”, indica el departament. El supòsit coincideix amb l’operativa després del contratemps de finals de l’any passat, en què l’autocar sinistrat feia quatre anys que Chavi Tours l’havia arrendat. Territori afirma que la mecànica “podria ser constitutiva de diverses infraccions molt greus”.
El departament ha identificat també suposades faltes en els horaris de treball dels conductors de les empreses expedientades a l’examinar els minutatges del tacògraf. La conselleria ha avaluat tant si s’ha donat un possible excés d’hores al volant com una escassetat de temps de descans en comparació amb el que la normativa estableix.
“Un tret al pit”
Una de les companyies a les quals Territori va reclamar informació mesos enrere respon a El Periódico, que no ha rebut encara la proposta d’amonestació. En tot cas, la firma té previst al·legar per replicar les raons que la Generalitat addueix per sancionar-la i procurar així que, si més no, la multa es redueixi. Adverteix que l’import del càstig “és un tret al pit si no es rebaixa” i compromet la viabilitat de les companyies.
La mateixa empresa assegura que les multes per desquadraments en els temps de trajecte i parada no són estranyes. En tot cas, nega que reveli explotació laboral. “Segur que hi pot haver un descans a què li falten set minuts i cada minut que falti sigui una sanció, però demanem que es reagrupin i que es redueix el nombre d’infraccions”, exposa.
Notícia 4:
J. Vidal 20/9
Els Consells de la Cerdanya i Alt Urgell organitzen una trobada entre productors i restauradors per promocionar els productes locals.
Els Consells Comarcals de la Cerdanya i l’Alt Urgell, juntament amb el Consorci GAL Alt-Urgell-Cerdanya, han organitzat aquest pròxim dijous 25 de setembre una trobada entre els restauradors i els productors de les dues comarques, amb la intenció “d’establir més canals de comunicació i coneixement entre productors locals i restaurants”.
En la jornada, que tindrà lloc a la biblioteca de Puigcerdà i estarà dinamitzada pel músic i divulgador pirinenc Ivan Caro, els productors tindran la possibilitat de fer una breu presentació dels seus productes que es completarà amb un tast del menjar. Aquest acte, permet als diferents productors tenir un espai on puguin donar a conèixer la qualitat dels seus aliments o begudes als restauradors presents.

Des de l’organització, destaquen que la trobada ha d’ajudar a enfortir la relació entre els dos sectors, amb l’objectiu final d’incrementar d’“incrementar la presència del producte de quilòmetre zero a les cartes dels establiments”.

Notícia 5:
Per J. Vidal 20/9
Puigcerdà, Bagà, Saldes i Guardiola de B concentraran els cicles Betula sobre el futur dels pobles de l’entorn del Cadí-Moixerò.
El primer dels debats tindrà lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà, el dissabte 20 de setembre, titulat “Justícia cultural: reconèixer, crear i compartir cultura als territoris rurals” i que es farà amb la Traça Cultural, el Col·lectiu Festuca Gautieri i el Centre Creació Entorns de Mussa. Aquest dia, es parlarà sobre com garantir l’accés a la cultura fora dels centres urbans i sobre la creació de cultura en els entorns rurals.

En el marc del projecte Betula, la cooperativa Arada organitza una nova edició del cicle de 4 debats de tardor sobre el futur dels pobles del Cadí-Moixeró. Sota el nom de “Llavors de futur: Experiències, reptes i propostes per un futur digne als pobles de muntanya”, es faran 4 xerrades sobre la cultura, la mobilitat, la salut i l’arrelament.
Seguint aquesta primera cita, es continuarà amb una sessió a Bagà (el dijous 25 de setembre) sobre la mobilitat rural i com es podria solucionar aquest problema. El següent dijous (2 d’octubre) el projecte Betula passarà per Guardiola de Berguedà on es farà una taula rodona per parlar sobre les cures als pobles. El cicle posarà punt final a aquesta edició el 9 d’octubre, amb un debat a Saldes on es parlarà de l’arrelament als pobles de muntanya i diferents iniciatives per acollir habitants als nuclis.
El projecte Betula
El projecte Betula, impulsat a través de la cooperativa Arada, va néixer amb la funció d’analitzar i intervenir en el Parc Natural del Cadí-Moixeró a través de la seva gent i del teixit local. El projecte compta amb finançament de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i amb col·laboradors com Ajuntaments o el mateix parc natural. Tots ells defensen que la zona ha presentat diversos canvis en els últims temps i que la millor manera d’afrontar-los és amb espais oberts, participatius i de diàleg amb els veïns locals, per així tenir una millor capacitat d’anàlisi i una major capacitat de transformació.
Notícia 6:
Per J. Vidal 20/9
Aquest divendres comença la festa major de Baltarga, els actes s’allargaran fins diumenge.
Ja ha arribat la Festa Major 2025 al poble de Baltarga, Bellver de Cerdanya. El nucli ja està preparat per viure aquesta edició que, com a gran novetat, aquest any inicia avui divendres, per la qual cosa hi haurà tres dies d’activitats, un dia més que en les darreres edicions. Més concretament, la festa començarà a les 10 del vespre amb un recital de piano a l’Església de Sant Andreu, a càrrec d’Esteve Albarrán.

Dissabte serà el dia de més disbauxa i activitats més dinàmiques al poble. Hi haurà un esmorzar popular al matí, i a la tarda, els més atrevits podran participar en el taller de fang de Judith Puig. Després de recuperar forces amb un berenar de coca i xocolata, hi haurà una classe de zumba. Es tancarà el dia amb focaccia per sopar, i, pels quins no n’hagin tingut prou amb la zumba, hi haurà ball nocturn amb el grup Reviu Versions.
Diumenge, els actes seran més calmats i solemnes. A les 10, missa. Ja a les 11, hi haurà l’altra gran novetat d’aquesta edició: una exposició i ponència de la historiadora de l’art i investigadora Montserrat Pagès i Paretas, sobre la pintura mural romànica a la Cerdanya i l’Alt Urgell. Pagès, ha fet diversos llibres, entre ells un sobre la pintura mural romànica a la Vall de Boí. Es donaran per finalitzats aquests tres dies d’activitats amb un concert de la coral les Camilleres de Saillagouse i un aperitiu de festa major.
Notícia 7:
Per Agències 20/9
Una equivocació en el color delata un policia que robava la droga depositada a la comissaria.
Un agent de la Policia Nacional destinat a la comissaria de la Macarena, a Sevilla, ha estat detingut acusat de robar drogues que prèviament s’havien decomissat en operatius antidroga. La Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional feia mesos que sospitava d’aquest agent, que suposadament agafava paquets de droga blanca —habitualment cocaïna— i ho canviava per altres substàncies del mateix color, per evitar aixecar sospites.

El policia, que era daltònic, no sabia que la seva afecció ocular acabaria delatant-lo i ajudant als investigadors que seguien el cas. L’agent, en un dels seus intercanvis habituals a l’àrea de custòdia de la comissaria, no va adonar-se que, en comptes de deixar un paquet de color blanc similar al que s’emportava, va dipositar una bosseta amb “contingut d’una vitamina de color rosa”, segons han anunciat fonts policials.
Llibertat provisional
La Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional va detenir l’agent aquest dimarts, 16 de setembre, com a suposat autor d’un delicte contra la salut pública, per haver robat diferents substàncies estupefaents procedents de diverses operacions policials. A més, se l’acusa també de delictes de malversació i frau processal. En la investigació la Unitat d’Assumptes Interns va saber també que l’arrestat conduïa tant el seu vehicle particular com el cotxe policial sense punts al carnet de conduir. Per tant, a l’home també se’l va acusar d’un delicte contra la seguretat viària.
L’agent de la Policia Nacional va passar a disposició judicial davant del jutge en funcions de guàrdia, i ha quedat en llibertat sense fiança, amb l’obligació de presentar-se cada quinze dies al jutjat.
Notícia 8:
Per redacció 20/9
Rebuig frontal dels joves socialistes de l’Alt Urgell a l’obertura d’una sala d’apostes a la Seu.
L’Organització Juvenil Socialista de l’Alt Urgell (OJS) ha mostrat el seu rebuig a la intenció de l’empresa CIRSA d’obrir una sala de jocs a l’Avinguda Salòria de la Seu d’Urgell. Aquest col·lectiu ha argumentat que CIRSA és una multinacional amb més de 440 establiments a 11 països, participada pel fons d’inversió Blackstone, que rep prop del 20 % dels ingressos generats. L’OJS ha recordat que “Blackstone és un fons voltor conegut per especular amb l’habitatge” i ha denunciat que “ara també utilitza les cases d’apostes per continuar obtenint beneficis a costa de la classe treballadora”.

L’Organització Juvenil Socialista ha explicat que” les sales d’apostes no representen cap oci innocu, sinó que fomenten l’addicció, especialment entre la joventut i les famílies treballadores”. L’organització ha alertat que aquests locals esdevenen “màquines de destrucció social”, amb una ludopatia que afecta cada vegada més joves i amb una mitjana d’edat en descens.

Davant d’aquesta situació, l’OJS Alt Urgell ha manifestat que està “totalment en contra de l’arribada de CIRSA i de qualsevol sala de jocs a la ciutat”. L’organització juvenil ha assegurat que s’oposarà a aquest projecte i fa una crida a estar alerta davant l’expansió d’aquest tipus de negocis a la comarca.
Notícia 9:
Per redacció 20/9
Das arranjarà la coberta neoclàssica i la sonorització de l’Ajuntament
La Casa del Comú de Das es troba en plena rehabilitació. S’hi estan fent treballs per renovar la coberta i millorar el sistema de so. Les obres duraran uns sis mesos i, si tot va segons el previst, acabaran al desembre.
Aquesta actuació és possible gràcies a una subvenció de 20.000 euros que ha rebut l’Ajuntament dins el Pla de Monuments 2025, promogut per la Diputació de Girona. L’objectiu és ajudar els municipis a conservar edificis amb valor patrimonial.

La Casa del Comú és un dels edificis més emblemàtics de Das. Construïda per Eduard Fontserè i inaugurada l’any 1891, destaca per la seva arquitectura d’estil neoclàssic, que la diferencia de la resta de campanars de la zona.
Notícia 10:
Per redacció 20/9
Un estudi de dos universitats catalanes apunta la importància clau de fer servir cavalls en la prevenció d’incendis forestals.
Els cavalls poden tenir un paper clau en la gestió forestal i la reducció del risc d’incendis als boscos mediterranis gràcies a l’adaptabilitat dels seus comportaments alimentaris. Així ho assenyala un estudi interdisciplinari liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Lleida (UdL) que acaba de publicar la revista Agroforestry Systems. La recerca, que ha comptat amb la participació de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, la Fundació Miranda, l’Associació Forest Horses i la Universitat de Barcelona, revela que els cavalls adapten la seva dieta segons la raça, l’entorn i el maneig. Aquesta flexibilitat els fa complementaris al paper d’altres herbívors en estratègies sostenibles de prevenció d’incendis, ja que poden reduir la càrrega de combustible i mantenir paisatges oberts.

La investigadora Ariadna Nieto ha explicat que fins ara els estudis sobre ramaderia extensiva i prevenció de focs forestals s’havia centrat sobretot en ovelles i cabres, amb algunes investigacions puntuals en races bovines rústiques. “Els cavalls s’han analitzat molt poc en aquest context, ja que tradicionalment els han classificat com a pasturadors d’herbàcies amb poc impacte sobre la vegetació llenyosa”, ha especificat. Nieto ha destacat que aquest és una de les primeres vegades que es valora amb dades empíriques “el seu potencial en la gestió forestal mediterrània”.

L’estudi ha analitzat tres casos concrets per explorar el potencial dels cavalls en la gestió del sotabosc: a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, amb cavalls de Przewalski en semillibertat en un paisatge mosaic i una càrrega ramadera molt baixa (0,02 caps per hectàrea i any); al Parc Natural del Garraf, amb la raça rústica pottoka en pastura contínua i semillibertat durant un any i una càrrega baixa (0,2 caps/ha/any), i els cavalls creuats en actuacions de pastura dirigida a curt termini, amb alimentació suplementària i una càrrega alta (2,5 caps per hectàrea durant un mes i mig).
Els resultats a partir de 50 mostres fecals
La investigadora de la UAB i de l’Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC-CSIC), Araceli Gort-Esteve, ha concretat que s’ha analitzat la dieta a partir de 50 mostres fecals fresques i els resultats assenyalen que els cavalls ensalvatgits de Przewalski, en un paisatge mosaic amb parcel·les de bosc, matolls i prats, mantenen oberts els camps tot l’any menjant sobretot gramínies, amb poc impacte sobre la vegetació llenyosa.

Les races rústiques, com la pottoka, s’adapten als llargs períodes de pasturatge i consumeixen inicialment gramínies fines i altament inflamables i, a mesura que s’esgoten les herbes, passen a les plantes llenyoses. Gestionen eficaçment tant els combustibles fins com els més gruixuts, cosa que contribueix al control del sotabosc. Finalment, els cavalls creuats, sotmesos a un pasturatge intensiu a curt termini amb alimentació suplementària, passen ràpidament dels combustibles a les plantes llenyoses, fet que mostra el seu potencial per a actuacions de gestió dirigida.
El professor de la UAB Jordi Bartolomé ha detallat que “els resultats amb els pottoka i els creuats demostren clarament que els cavalls, considerats pasturadors amb preferència per les herbàcies, poden adaptar-se ràpidament als recursos disponibles, incloent-hi espècies llenyoses”. Bartolomé ha afegit que “aquesta flexibilitat els converteix en un recurs valuós per a estratègies de prevenció d’incendis en paisatges mediterranis, complementant ovelles i cabres”. Nieto ha incidit en el fet que “les races rústiques, sovint menys valorades actualment, tenen una gran capacitat adaptativa que les fa clau en tasques silvopastorals”.

Més estudis a llarg termini
L’equip investigador coincideix que fan falta més estudis a llarg termini per quantificar l’impacte directe dels cavalls en la reducció de la biomassa inflamable. Tot i això, consideren que la seva adaptabilitat dietètica els pot convertir en una eina prometedora dins d’estratègies de gestió forestal més sostenibles, especialment en un context de canvi climàtic, despoblament rural i increment del risc d’incendis.
També et pot interessar: