Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
Notícies 25/4/25
Notícia 1: PREM AQUÍ Alp acull a partir del 28 d’abril la trobada internacional de Muntanya
Notícia 2: PREM AQUÍ El Museu de Llívia obre el projecte Espai Fita Zero a la participació ciutadana
Notícia 3: PREM AQUÍ Un mosso fora de servei salva la vida a dos ocupants d’un cotxe que havia caigut en una piscina
Notícia 4: PREM AQUÍ Un parapentista resulta ferit per un mal aterratge al Berguedà
Notícia 5: PREM AQUÍ L’ACA implementarà plans d’emergència per protegir a les poblacions aigües avall dels pantans de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç
Notícia 6: PREM AQUÍ Clara Chía farta de absències, acusa Piqué de portar una doble vida i sortir sempre de festa
Notícia 7: PREM AQUÍ El Parc Natural Cadí-Moixeró convoca una trobada d’iniciatives empresarials, socials i econòmiques dels disset municipis sota la seva àrea d’influència
Notícia 8: PREM AQUÍ La Seu d’Urgell commemora el Dia Internacional de la Dansa

Notícia 1:
Per M.Spa 16/4, Actualitzada 25/4
Alp acull a partir del 28 d’abril la trobada internacional de Muntanya
En les properes setmanes Alp acollirà diversos esdeveniments que acolliran experts nacionals i internacionals en economia de muntanya
A partir del dia 28 d’abril Alp serà la seu de la Setmana Internacional de la Muntanya, una trobada organitzada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Segons ha informat la mateixa FEEC, aquesta setmana acollirà el III Col·loqui Internacional de Refugis del Pirineu, l’Assemblea General de l’Aliança Internacional de Museus de Muntanya, l’Assemblea General Ordinària de la FEEC i el VII Congrés Excursionista Català.

Alp es postula per esdevenir un entorn de referència nacional i internacional en el debat sobre la realitat i el futur de l’economia de muntanya. Tant és així que en les pròximes setmanes acollirà tres esdeveniments que reuniran al municipi cerdà experts d’arreu en la gestió dels recursos naturals i turístics en zones de muntanya.
En aquest sentit, el III Col·loqui Internacional de Refugis del Pirineu es farà a Alp després de passar per Luchon (Occitània) i Benasc (Aragó) amb l’objectiu de plantejar unes jornades de reflexió i coneixement obertes al públic. Un cop finalitzada la trobada de refugis es farà l’Assemblea General de l’Aliança Internacional de Museus de Muntanya, el dia 30 d’abril al mateix Teatre Casino d’Alp.
A la cita hi prendran part deu museus d’arreu del món en un esdeveniment que es farà per segona vegada a Catalunya. Finalment, la FEEC recupera el Congrés Excursionista Català, que celebrarà la setena edició a Alp de l’1 al 4 de maig amb l’objectiu de «debatre sobre l’estat actual de les entitats, les activitats i els esports relacionats amb l’excursionisme i la muntanya en general».
Notícia 2:
Per Redacció 25/4
El Museu de Llívia obre el projecte Espai Fita Zero a la participació ciutadana.
El Museu de Llívia ha obert a la participació ciutadana el projecte “Espai Fita Zero: frontera, enclavament i memòria”. L’equipament cultural fa una crida a les persones que vulguin col·laborar en la iniciativa i avança que els testimonis seran enregistrats en vídeo per formar part de l’audiovisual que es podrà veure en una exposició a la Torre Bernat de So.
L’enregistrament es durà a terme el 12 de maig en hores concertades, a la sala de plens de l’Ajuntament de Llívia. Es faran entrevistes curtes, amb preguntes concretes que es facilitaran dies abans de la sessió, i que seran consultables al web del museu.

El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha destacat que la idea és “recollir records de la gent actual en referència a la frontera; sobre què en pensen dels passos fronterers o de si la frontera ha condicionat Llívia i la Cerdanya, i en quins àmbits”. La participació és oberta a tothom, tant estiuejants o gent del territori. “Qualsevol relat és interessant i la seva aportació pot ser molt vàlida”, ha indicat Cunill. I ha afegit: “Ens interessa tant la memòria i el record de les persones més grans, d’un temps de fronteres més restringides, i també la visió que en tenen actualment els habitants joves i adults”.

A banda de ser material inclòs en l’audiovisual de l’exposició, els enregistraments podrien ser utilitzats també, en format breu, per penjar a xarxes o a YouTube, així serien una extensió de l’exposició Espai Fita Zero i conformarien el museu digital. També s’enregistraran experts que han estudiat els processos fronterers, per tal que expliquin les diferents etapes de la seva història des d’un vessant més acadèmic.
Cessió de material
La segona part de la crida és per demanar als veïns i als cerdans si disposen de material, objectes o documentació vinculada a la frontera, com ara salconduits, cartes, fotografies o llibres de duanes que havien fet servir els comerços, per exemple, i que vulguin cedir al fons de l’arxiu del Museu. També, en alguns casos, es podria estudiar la possibilitat d’escanejar la documentació.
Per a participar en el projecte només cal posar-se en contacte amb els responsables del Museu, oferint-se a ser enregistrats. El correu electrònic és museu@llivia.org i el telèfon és el 972 896 313.
Notícia 3:
Per Agències 25/4
Un mosso fora de servei salva la vida a dos ocupants d’un cotxe que havia caigut en una piscina
Un mosso fora de servei va rescatar els dos ocupants d’un cotxe que va acabar a una piscina, després de xocar i fer caure un mur d’una casa de Castelló d’Empúries (Alt Empordà). Els fets van passar pels volts de la mitjanit del 26 d’octubre. L’agent, que és el propietari de la casa on hi ha la piscina va sentir un soroll fort que li va recordar al d’un xoc frontal i de seguida va sortir a comprovar què havia passat. Va ser aleshores quan es va trobar amb un cotxe esportiu a dins de la piscina del seu veí i una part del mur que rodeja la casa a terra destrossat. El caporal, que està destinat a l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Roses, es va llançar a l’aigua per rescatar el conductor, que anava begut i drogat, i el seu acompanyant.

Inicialment, va intentar obrir la porta, però va ser impossible i va acabar optant per entrar per la finestra que estava mig oberta. En veure que el conductor no col·laborava ni atenia a les indicacions, ja que es trobava afectat per l’alcohol i les drogues, el caporal va haver de desbloquejar el cinturó de seguretat i treure l’home per la finestra agafant-lo per les aixelles. Després es va llançar a buscar l’acompanyant que es trobava en estat de xoc i immòbil a dins del vehicle, mentre els veïns de l’agent avisaven als serveis d’emergència que es van desplaçar ràpidament fins al lloc dels fets.

Mentrestant, el policia va aconseguir treure la noia que tampoc responia a les indicacions. Per fer-ho va tenir l’ajuda d’un altre veí i, entre tots dos, la van rescatar a través de la mateixa finestra per la qual havien tret l’home. Just quan van aconseguir treure la noia el cotxe es va acabar enfonsant a la piscina. Pocs minuts després van arribar els equips d’emergència per atendre el conductor i l’acompanyant.
La Policia Local de Castelló d’Empúries va acompanyar l’home que estava il·lès a fer les proves d’alcohol i drogues, en les que va donar positiu, motiu pel qual se’l va denunciar. En arribar els sanitaris, el mosso va explicar a la metgessa com havia tret a la dona, per valorar possibles lesions.
Malgrat que l’home estava aparentment il·lès, els efectius del SEM van decidir traslladar-lo, conjuntament amb la noia, a l’hospital Josep Trueta de Girona. L’actuació del caporal li ha valgut el reconeixement del cos de Mossos d’Esquadra i se l’ha condecorat amb una medalla amb distintiu blau.
Notícia 4:
Per redacció Berguedà 25/4
Un parapentista resulta ferit per un mal aterratge al Berguedà.
Un parapentista s’ha accidentat aquest divendres a Castellar de n’Hug. El ferit, un home de 49 anys, ha patit lesions greus als braços per un mal aterratge i ha estat traslladat en ambulància a l’Hospital de Berga, segons han informat els Bombers.
L’avís per l’accident s’ha rebut a tres quarts de dotze del migdia, quan el seu company ha alertat els serveis d’emergències en veure que l’afectat havia patit una caiguda per un aterratge brusc. L’accident ha tingut lloc en una zona propera al restaurant El Molí de les Fonts, al terme de Castellar de n’Hug.

En rebre l’avís, s’ha activat un helicòpter del grup GRAE dels Bombers amb un metge per donar una primera atenció al ferit. Posteriorment, una ambulància l’ha traslladat amb pronòstic menys greu a l’Hospital de Berga, on ha estat atès.
Notícia 5:
Per redacció Berguedà 25/4
L’ACA implementarà plans d’emergència per protegir a les poblacions aigües avall dels pantans de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) desplegarà al llarg d’aquest 2025 i principis del vinent els plans d’emergència als embassaments de les conques internes gestionats per aquest ens. Es tracta d’una eina on es fixen les actuacions i mesures en cas d’incidència greu a la presa per part de les autoritats i la ciutadania amb l’objectiu de protegir les persones davant el risc d’inundació i reduir possibles danys. El director de l’ACA ho ha presentat avui al pantà de Sau, el primer indret on ja s’ha completat el desplegament, i al llarg d’aquest any i inicis del 2026 s’aniran implantant els plans a la resta d’embassaments com a la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Foix i Darnius Boadella, tot i que al de Sant Ponç encara no s’han adjudicat els treballs. Els plans requeriran una inversió de 3,8 milions d’euros.

Han calgut 17 anys per aconseguir «unificar» la normativa que hi havia des del 2008 per assolir finalment un únic pla d’emergència per als pantans de les conques internes a Catalunya. Entre les dificultats, hi havia la coexistència de diferents normes i aplicacions segons ha explicat el director de l’ACA, Josep Lluís Armenter, durant la presentació que s’ha fet aquest divendres al pantà de Sau, juntament amb representants del Departament d’Interior i cossos d’emergència.
Aquests plans d’emergència tenen per objectiu evacuar de forma ordenada i sense riscos, d’acord amb les directrius de les autoritats municipals i de Protecció Civil de la Generalitat. En aquest sentit, es defineixen les àrees inundables i les normes d’actuació i informació per a la ciutadania i autoritats.
Durant l’acte, s’ha subratllat que les preses «són infraestructures molt segures». Tot i això, conscients que «el risc zero no existeix enlloc», els plans que s’han presentat avui responen a la necessitat d’estar preparats en cas que puguin viure’s situacions extremes, com ara el trencament de la presa a conseqüència de filtracions, terratrèmols o altres situacions crítiques. L’episodi del temporal Glòria, per posar un exemple, no es considera una situació greu perquè no va fer falta evacuar població.
Les sirenes s’activen al nivell 2
El de la presa de Sau és el primer pla d’emergències que s’implanta en un embassament de les conques internes. A finals del 2024, conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil, es va dur a terme el programa als municipis de Vilanova de Sau, Sant Hilari Sacalm, Susqueda i Osor. A partir de la instal·lació de les sirenes es van fer proves de so perquè la ciutadania conegués el significat de cada senyal (evacuació o final d’emergència).
Hi ha 3 sirenes d’avís a la població, dues situades a Vilanova de Sau i una a Osor. Aquest divendres han tornat a sonar per mostrar el seu funcionament. S’han sentit els dos sons diferents: la sirena que indica que cal evacuar la zona -només s’activa quan s’arriba al nivell 2 de situació greu, com ara un trencament de la presa- i una altra, de so continuat, que indica que l’emergència ha finalitzat. Les sirenes de les preses tenen un so diferent de les sirenes de risc químic (en aquestes cal confinar-se i no evacuar)
L’ACA disposa d’un sistema de telecontrol operatiu les 24 hores, a banda de mesures de control i vigilància definides mitjançant un programa establert. Arribat el cas i en funció dels resultats, permetria activar les sirenes d’avís a la població i d’alertar a Protecció Civil de la Generalitat a través del contacte directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) amb qui es coordina permanentment.
«Els primers 30 minuts són vitals, ja que en cas d’incident, pot ser necessària l’evacuació de la població més propera i que es trobi dins la zona d’inundació de la presa», ha remarcat Álvaro González, cap de servei implantació de la Direcció General de Protecció Civil. Cal dir que en el cas de Sau, els habitatges i nuclis urbans estan a una zona més alta, fora de la zona inundable. Per tant, el pla d’evacuació seria per a les persones que en aquell moment estiguessin als terrenys propers a la presa, com ara treballadors de l’embassament o empreses d’oci que estiguin fent-hi activitats.
Es replicarà als altres pantans
La previsió és que al llarg d’aquest any i inicis del 2026 s’implantin els plans d’emergència de la resta d’embassaments gestionats per l’ACA, com són la Baells (Berguedà), la Llosa del Cavall, Sant Ponç (Solsonès), Foix i Darnius Boadella. A tots ells, excepte Sant Ponç que va una mica més endarrerit, ja s’han adjudicat els treballs. Aquestes instal·lacions s’aniran incorporant a l’INUNCAT i a la planificació de protecció civil municipal per garantir una resposta coordinada en cas d’emergència. En total s’instal·laran una quarantena de sirenes.
Sessions informatives i difusió
A mesura que es vagin desplegant els plans d’emergència a tots els embassaments de les conques internes, està previst fer una sèrie de sessions informatives als municipis afectats i es farà una bustiada amb díptics informatius perquè la població sàpiga com actuar en cas d’incidència greu a les preses.
Entre els consells recollits, hi destaquen allunyar-se el més ràpid possible de la llera de rius i rieres, no travessar rius ni torrents, anar a llocs elevats i seguir les indicacions de les autoritats, entre altres consells. I en cas d’estar a casa, cal tancar l’habitatge, desconnectar el gas i l’electricitat i preparar el més imprescindible (documentació, medicaments i equips d’emergència) per poder marxar a l’indret indicat pels serveis d’emergència i seguretat.
El cost total del pla d’emergències dels pantans és de 3,8 MEUR, un 40% dels quals es finançarà amb un ajut europeu.
Notícia 6:
Per Agències 25/4
Clara Chía farta de absències, acusa Piqué de portar una doble vida i sortir sempre de festa.
Telecinco ha hagut de rectificar la informació inicial segons la qual Gerard Piqué i Clara Chía han trencat i ja no són parella. Davant el contundent desmentit de Piqué la productora d’Ana Rosa Quintana va canviar de versió. I si al migdia, al programa Vamos a ver, parlaven de “ruptura”, a la tarda a un altre programa de la mateixa productora, TardeAR, ho rebaixaven a “crisi de parella“. Piqué i Clara segueixen junts i entren al tríplex de luxe del carrer Muntaner com han mostrat els paparazzi que han tornat a la sortida del pàrquing i han pescat la foto més buscada: Piqué i Clara al cotxe, entrant al domicili de Piqué. Feia temps que no se’ls veia plegats i pot ser que hagin reaparegut per desmentir la ruptura o simplement que els fotògrafs han tornat al carrer Muntaner i han pogut captar una imatge rutinària, la parella entra i surt cap a les oficines de Kosmos, a l’avinguda Josep Tarradellas.

Segons Europa Press: “Piqué ha llegado a su domicilio solo, ha vuelto a salir y ha regresado con Clara Chía en el asiento de copiloto. Sin bajar las ventanillas, ella bajo unas gafas de sol, la pareja ha entrado en el garaje de la comunidad de vecinos”. És a dir que Piqué i Clara no sortien junts de casa sinó que Clara entrava a casa de Piqué. Això podria augmentar les especulacions que Clara ja no hi viu. Telecinco ha donat detalls sobre els motius de la crisi que viu la parella. Telecinco anteriorment havia estat clienta de Piqué comprant-li els drets televisius de la King’s League per Cuatro. Això no els ha aturat a l’hora de revelar el que filtra l’entorn de la parella, que Clara Chía acusa Piqué de dur una “doble vida” a Miami.

Segons TardeAR: “La relación habría entrado en crisis hace aproximadamente un mes. Piqué tiene vida tanto en Barcelona como en Miami. En la ciudad americana tiene a sus hijos y varios negocios, por lo que son frecuentes sus desplazamientos hasta allí. Sin embargo, Chía no ve con buenos ojos sus traslados continuos. Clara le da varios avisos. La chica le habría plantado cara a su novio asegurándole que no está dispuesta a seguir con la doble vida que lleva Piqué. Le advierte de que la relación va a pique si continúa con sus viajes. A este episodio se añade otro más: Clara Chía recibe informaciones sobre la vida que lleva su pareja cuando viaja a Miami. Estos datos que conoce no le gustan nada. En este último viaje de Piqué a Miami, se reúne con Ricky Puig y sale mucho por la noche. A Clara le empieza a llegar esta vida y dice hasta aquí, no puedo más”.
Piqué fa temps que s’ha instal·lat més dies a Miami per estar prop dels seus fills durant la gira de Shakira. I aquesta absència de Piqué hauria posat nerviosa Clara Chía, a qui estarien arribant rumors de les festes nocturnes de Piqué per Miami amb un altre amic de la parella, Riqui Puig. Aquest exjugador del Barça ara juga als EUA, a les files de Los Angeles Galaxy, però està lesionat des de novembre i té temps lliure per volar a Miami i coincidir amb el seu company de festa. Clara Chía ho sap bé, perquè ella va conèixer Piqué al bar La Traviesa on Clara servia copes en l’època que Piqué i Riqui Puig sortien junts de festa pel carrer Tuset de Barcelona. Shakira deu estar somrient malèvolament. Clara Chía està tastant la seva medicina: la catalana està patint el mateix que va patir la colombiana: l’últim cop que Piqué i Riqui Puig van sortir de festa a fer malifetes, Piqué es va acabar separant.
Notícia 7:
Per M.Spa 25/4
El Parc Natural Cadí-Moixeró convoca una trobada d’iniciatives empresarials, socials i econòmiques dels disset municipis sota la seva àrea d’influència.
Aquesta acció té com a objectiu, en la seva segona edició, «consolidar-se com un punt de trobada obert a totes aquelles iniciatives i persones a títol individual que treballen per generar canvis a la vida dels pobles, des de diferents àmbits de treball».
Nova iniciativa del Parc Natural del Cadí Moixeró per fomentar el desenvolupament econòmic i social de la seva àrea d’influència. En el marc del projecte Betula de l’Arada Creativitat Social SCCL, el parc ha programat la Trobada d’Iniciatives, a la qual hi estan convocades associacions, fundacions, cooperatives i altres iniciatives socioeconòmiques del Cadí-Moixeró per la transformació territorial. El projecte parteix del plantejament del territori que forma part del Parc com una regió amb entitat pròpia a partir de la vinculació als valors paisatgístics i econòmics de l’entorn. La Trobada d’Iniciatives es farà el dissabte 10 de maig al matí al Centre Cívic Ca les Monges de Bellver.

El Parc Natural del Cadí ocupa una àrea de 41.038 hectàrees en la qual hi ha els disset municipis qui tenen terme en la zona de protecció i els cinc que també són sota la seva àrea d’influència: Bagà, Castellar de N’Hug, Gisclareny, Guardiola de Berguedà, Saldes, Vallcebre, Alp, Das, Urús, Alàs i Cerc, Cava, Josa i Tuixén, la Vansa i Fórnols, Bellver de Cerdanya, Montellà i Martinet, Riu de Cerdanya, Gósol pel que fa als que hi tenen terme municipal i la Seu d’Urgell, Prullans, Ger, La Pobla de Lillet i Sant Julià de Cerdanyola.

Aquests termes municipals configuren una extensió global de 988 quilòmetres quadrats que el mateix Parc concep com una subcomarca en l’àmbit social i econòmic. Així, la primera part de la jornada s’organitzarà a partir de dues ponències principals, a càrrec de Territori de Vincles de la Vall del Corb i Coop57. La segona part s’organitzarà a través d’unes breus intervencions per part de les entitats de suport, amb l’objectiu de difondre els recursos econòmics i organitzatius als quals es poden acollir les iniciatives, i que s’aniran explicant a través d’una exposició dels diferents serveis.

Posteriorment, s’obrirà un espai on les iniciatives participants puguin fer una valoració dels serveis exposats, identificant les seves barreres o bloquejos, i promovent el debat sobre com superar-los de manera conjunta, per així millorar l’accessibilitat a aquests recursos i serveis. A banda, aquesta segona trobada d’iniciatives també es concep d’utilitat per conèixer altres entitats del territori, amb qui es comparteixen objectius, i amb qui poder desenvolupar projectes comuns. Per tant, també pretén generar un espai de treball comú en coordinació, que pugui donar continuïtat a aquesta segona trobada, si es considera que té sentit per les entitats participants. L’acte es clourà amb un vermut amb productes de proximitat.
La jornada s’organitza de manera conjunta entre l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, el projecte Betula de l’Arada Creativitat Social SCCL i amb el suport del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
Notícia 8:
Per redacció 25/4
La Seu d’Urgell commemora el Dia Internacional de la Dansa
La Seu d’Urgell s’afegeix aquest diumenge, dia 27, a la commemoració del Dia Internacional de la Dansa. L’activitat començarà a les 10 del matí a la plaça de les Monges, amb una sessió de zumba amb Maria Castillo. A les 11 serà el torn de la bachata, amb Paula Martín; i a 3/4 de 12, de la ‘Flashmove’ proposada per l’equip de l’Espai Municipal de Dansa.

A les 12 del migdia l’activitat es traslladarà a l’aula de l’Espai de Dansa, on es farà una sessió de roda cubana, amb Marc Bravo, i un taller de xarleston, amb Ramiro. Ja de cara a la tarda, a les 5 la Sala de la Immaculada acollirà un espectacle ofert per alumnes de l’Espai de Dansa. I per acabar (18.30 h), a la plaça de les Monges hi haurà un espectacle de xarleston, novament a càrrec de Ramiro.

texte
texte
També et pot interessar: