Viulacerdanya.cat/Notícies

Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )

Altres Notícies:

23-8 Ferit i inconscient un motorista en patir una caiguda al terme municipal de Ger (la Cerdanya) / 23-8 N-1: Amaral omple d'èxits el Summerfest Cerdanya, mentre l’organització preveu arribar als 18.000 assistents – N-2: Analitzem el doble crim masclista del policia jubilat: "Qui hauria cregut a les dones si a qui denunciaven era a un comissari de policia?" - N-3: El Pedraforca una de les muntanyes catalanes més massificades per excursionistes poc formats – N-4:Uns turistes alemanys apallissen un taxista de 71 anys: "Pensava que em mataven" – N-5: La Regió Policial de l’Alt Pirineu comptarà amb 40 nous agents de Mossos d’Esquadra

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

Notícies    26/8/24

Notícia 1:

Per Redacció   26/8

Evacuat per l’helicòpter del SEM un motorista accidentat semiinconscient a la N-260.

Un motorista ha patit aquest diumenge un accident a l’N-260 i ha estat evacuat per un helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Els fets han tingut lloc quan passava un minut de 2/4 de 3 del migdia al punt quilomètric 208 de la via abans mencionada, en el terme municipal d’El Pont de Bar, a la comarca de l’Alt Urgell.

Un cop els equips d’emergències han arribat al lloc, han comprovat que el motorista estava semiinconscient i l’han traslladat en helicòpter fins a l’hospital. Els Bombers han fet tasques de suport mèdic als efectius del SEM i han retirat les restes de la motocicleta de la calçada.

Notícia 2:

Per  X.Moraleda  26/8

Puigcerdà acomiada la temporada d’estiu amb el gran esclat de color, festa i música, que és l’espectacular desfilada de carrosses de l’estany.

Un gran esclat de música, festa i color va omplir Puigcerdà durant el dia i la nit d’ahir per acomiadar la temporada alta turística i els estiuejants que hi han passat l’agost, amb motiu de la tradicional festa de l’Estany. Els protagonistes de la jornada van ser el munt de carrosses guarnides al detall que van passejar pel centre de la ciutat i, per descomptat, totes les agrupacions que, durant els darrers mesos, s’han encarregat de donar-les vida, ja que les han acompanyat al llarg de les dues rues que es van fer ahir, una al matí i una altra al vespre.

La jornada d’ahir, la clausura de la festa de l’Estany d’enguany, va començar cap a dos quarts de deu amb la trobada d’autoritats i tot seguit es va donar el tret de sortida a la tradicional rua, un dels seus plats forts. Grups d’amics disfressats de sevillanes, fades i follets, hawaianes i agrupacions que lluïen vestits i balls tradicionals bolivians, entre d’altres, van desfilar i dansar des del barri de l’Estació i fins a la plaça de Santa Maria, recorrent diferents carrers i places de la vila.

Tot el recorregut es va omplir de visitants i locals que mentre gaudien de les diferents propostes de cada grup, compartien amb ells l’exaltació i l’esperit festiu. Una de les assistents va ser la Isabel Muñoz, una sabadellenca amb casa a Puigcerdà des de fa més de 30 anys que hi sol anar acompanyada de la seva família i mai es perd aquesta celebració. «Sentim la festa de l’Estany com si fóssim locals, el que més ens agrada és que després molta alegria, que hi participa tothom i cada any és una mica diferent», assegura. A més, va afegir que es nota que «un cop s’acaba no hi corre tanta gent a la vila», ja que molts dels estiuejants marxen.

La història de la Vella de l’Estany

El personatge de la Vella de l’Estany de Puigcerdà pertany al folklore popular local i cada any, per les festes que porten el seu mateix nom, emergeix del palau on viu, que es troba al fons del llac, per visitar la vila. La llegenda explica que la vella va fer realitat la unió entre el príncep dels Aires i la princesa de les Aigües, qui havia estat condemnada a viure al fons del llac a causa d’un càstig. Es diu que la vella va ajudar el príncep a rescatar la princesa i, des de llavors, visita la vila de Puigcerdà cada any per retrobar-se amb els seus veïns i celebrar el triomf de l’amor.

Setmanes de dedicació

«Va ser a finals de juliol quan, amb el grup d’amics, vam començar a guarnir la carrossa i a preparar les disfresses i els balls», explicava l’Anna Esteve, una de les participants de la rua que anava disfressada de sevillana amb més d’una vintena d’amigues i amics. La seva carrossa estava inspirada en una caseta de la ‘Feria de Abril’, repleta de roses que combinaven uns vius colors vermell i blanc. «La festa és molt important pels que vivim a Puigcerdà, per a nosaltres comença en el moment en què iniciem els preparatius per confeccionar les carrosses i gaudim de totes les hores de dedicació».

Aquest és el mateix cas que el grup de l’Aroa, la Júlia, l’Èrica i l’Ona, algunes de les integrants d’una altra colla que va optar per disfressar-se de hawaianes. Aquestes noies d’entre 16 i 17 anys van començar a fer els preparatius de la seva carrossa, que emulava una espectacular onada, a principis d’aquest agost. Com van clamar, la d’ahir «és una de les festes més esperades de l’any», motiu pel qual li tenen una estima especial.

Tota aquesta dedicació en la preparació de les carrosses no és en absolut accidental i és que, en acabar la rua, va tenir lloc la proclamació de les millors de l’any 2024, de la mateixa manera que a la nit es va fer l’entrega del premi a la carrossa millor il·luminada. A més, aquest ha estat el primer any que les colles han gaudit d’un espai públic municipal per poder confeccionar-les.

 

Valor de la interculturalitat

Una de les colles participants en la rua, Tinkus Kay Sur Puigcerdà, va fer desplegar el seu talent i va fer una completa demostració de danses i vestits tradicionals i festives sudamericanes. En Ricardo Flores, d’origen bolivià, és un dels integrants del grup. «El Tinkus és un ball procedent de Potosí, i és una paraula quechua que en català significa trobada», com va apuntar. Aquest energètic ball consisteix a fer moviments similars a cops de puny, patades i salts estridents amb extrema compenetració entre tots els dansaires.

Betsaida Trebeño, una participant d’una altra colla que representava un tradicional ball també bolivià, ‘Los Caporales’. L’agrupació participa en la festa des de fa 14 anys i, com va apuntar, aquest és un clar «signe d’integració, per demostrar el que som i el que tenim i poder ensenyar-ho amb orgull».

La festa continua a la nit

Cap a les vuit del vespre va començar la rua nocturna, en què van desfilar les mateixes agrupacions, però, en aquest cas, amb les carrosses il·luminades. Després va tenir lloc l’espectacle piromusical que va donar per tancada l’acolorida i fervent Festa de l’Estany d’aquest 2024. 

Notícia 3:

Per Redacció  26/8

El biòleg i escriptor Josep Cuello presenta a Bolvir el llibre camí dels llacs.

L’escriptor i biòleg manresà, Josep Cuello Subirana, presentarà a la Biblioteca Municipal de Bolvir el seu llibre «El camí dels llacs». Es tracta d’un dietari sentimental de l’estima que sent pels Pirineus que porta gairebé mig segle recorrent amunt i avall.

L’acte de presentació tindrà lloc al Museu Espai Ceretània, a la Corona de Bolvir, dijous, a 2/4 de 8 de la tarda. L’editor Òscar Esquerda presentarà l’obra, i Sabina Rius, bibliotecària de Bolvir, conversarà amb l’autor.

Notícia 4:

Per Agències  26/8

Pareix en un taxi en ple centre de Barcelona perquè no arribava a temps a l’hospital.

Barcelona té una nova veïna. Es diu Waina i ha nascut aquest diumenge en unes circumstàncies ben curioses. La mare ha pujat a un taxi cap a l’hospital, però no hi ha arribat a temps i ha acabat parint a dins del vehicle.

La història l’han explicat els Mossos d’Esquadra a través de les xarxes socials. La taxista els ha avisat quan ha vist que la dona es posava de part. La policia ha escortat el taxi fins a l’hospital. La mare i la nena es troben bé. Els Mossos han compartit la imatge de la família a l’hospital, com a prova d’una aventura amb final feliç.

Notícia 5:

Per Agències  26/8

Què hem de fer si xoquem contra un animal a la carretera: qui paga la reparació?.

És un tipus d’accident cada cop més freqüent a les carreteres catalanes, però molts conductors no saben com actuar quan s’hi troben. Es tracta del xoc contra animals que apareixen a la calçada. Aquests accidents han augmentat sobretot per la presència creixent de senglars en vies interurbanes i als afores de les ciutats. Això es reflecteix en les dades dels anomenats accidents cinegètics, que fa anys que van a l’alça.

L’any passat hi va haver 5.742 accidents de trànsit a Catalunya causats per la irrupció de fauna diversa, gairebé un 5% més que el 2022. El 63,8% van ser provocats per porcs senglars, el 25,9% per cérvols o espècies semblants, i poc més d’un 10% per animals domèstics i aus.

Tot i que no acostumen a ocasionar víctimes ni danys personals greus, hi ha una sèrie de qüestions que cal tenir en compte si atropellem un animal per tal de facilitar la gestió amb la companyia asseguradora i la reparació del vehicle.

Abans de res: com reduir el risc d’atropellar un animal

Que un senglar o qualsevol altre animal cinegètic –és a dir, d’una espècie que tradicionalment ha estat objecte de caça– envaeixi la calçada és un factor difícilment previsible.

De totes maneres, el Servei Català de Trànsit recorda que cal estar especialment alerta durant els trams senyalitzats com a pas d’animals en llibertat. També s’ha de tenir present que la majoria d’accidents es produeixen durant els mesos d’hivern i quan hi ha menys llum. 

Per això, recomana moderar la velocitat en horaris nocturns i de poca visibilitat i, sempre que es pugui, fer servir els llums de llarg abast. En cas que no puguem evitar l’impacte amb l’animal, Trànsit assenyala que normalment és més segur reduir la velocitat i xocar-hi que no pas intentar evitar-ho sortint de la via o ocupant el carril contrari.

Què fem un cop hem xocat?

Si malgrat seguir les recomanacions no podem evitar la col·lisió, hi ha diversos passos que hem de seguir.

D’entrada, un cop assegurada la zona amb el triangle d’advertència i amb l’armilla reflectant, cal trucar a la policia perquè vingui al lloc de l’accident i faci l’atestat. Aquest punt és essencial, ja que la companyia asseguradora ens reclamarà algun tipus de document que acrediti que hem xocat contra un animal que ha envaït la via.

La millor manera de fer-ho és a través de l’atestat policial obert el mateix dia i lloc de l’incident. Així ho explica Paco Hoya, president de l’Associació Catalana de Corredors i Corredories d’Assegurances.

“Els Mossos han de donar fe que efectivament l’accident ha estat amb un animal salvatge en el punt quilomètric exacte on s’ha produït.” 

Però què passa si tenim pressa i la policia triga a arribar? O si l’accident es produeix de matinada i en una carretera de difícil accés?

L’expert ens suggereix fer fotos o vídeos on es vegi clarament el vehicle i l’animal.

Amb les proves visuals, descartem fàcilment que la causa sigui un error en la conducció o que hàgim impactat contra un element de l’entorn, com un lateral de la carretera o un arbre.

Si no ens és possible obtenir imatges dels fets, l’asseguradora pot intentar comprovar què ha passat i s’haurà d’arribar a un acord entre client i companyia.

Qui paga la reparació?

El segon pas és mirar la pòlissa que tenim contractada. I, concretament, un element molt important: si tenim la cobertura específica per accidents amb animals cinegètics.

Si és així, l’asseguradora es farà càrrec de la reparació. Però el cas és que menys del 30% dels conductors tenen aquesta cobertura, segons càlculs del president de l’Associació Catalana de Corredors i Corredories d’Assegurances a falta de dades oficials.

La resta haurà de pagar segons l’assegurança que tingui contractada. El ventall comprèn des de la totalitat de la reparació a només una petita part estipulada a la pòlissa, el que es coneix com a franquícia.

“Hi ha molta gent que no ho sap, però realment no ho té cobert”, assenyala Hoya. Per això, recomana contractar la cobertura específica per aquest tipus d’impactes, que oscil·la entre els 30 i 40 euros l’any, tot i que varia en funció del vehicle.

Qui és responsable de l’accident?

La responsabilitat dels accidents cinegètics està establerta en la Llei de seguretat viària, modificada el 2015. En la majoria dels casos, la “responsabilitat final és del conductor, tant dels danys materials com dels danys a persones”.

Però hi ha dues possibles excepcions. La primera és quan es pot justificar que l’atropellament és conseqüència directa de caça: si fins dotze hores abans de l’incident hi ha hagut “accions de caça col·lectiva”, l’autor o autors són els responsables dels danys o, si no n’hi ha, el propietari del terreny.

La segona exempció és si l’animal ha pogut entrar a la carretera perquè la tanca estava malmesa o hi faltava la senyalització pertinent. Si es confirma, els costos de l’accident recauran sobre el titular de la via per no haver-la reparat.

Quant pot valdre arreglar el cotxe?

El cost de la reparació, com és lògic, varia molt segons la gamma del vehicle, el tipus d’impacte –si és frontal o lateral– i la velocitat que duia en aquell moment.

És habitual que, com a mínim, pugi a “dos o tres mil euros”, apunta l’expert consultat. “Si atropelles un exemplar gran i a més és un accident frontal, que normalment afecta la part de davant, del motor, fa encarir molt la reparació.”

La factura per aquests accidents pot augmentar fins a “sis o set mil euros, tranquil·lament”, detalla Hoya.

Notícia 6:

Per Redacció – La seu d’Urgell  26/8

El Ball Cerdà marca el moment més emblemàtic de la Festa Major de la Seu d’Urgell amb la participació de més d’un centenar de parelles de balladors.

El Ball Cerdà ha marcat un any més el moment més emblemàtic i distintiu de la Festa Major de la Seu d’Urgell. La plaça Patalín s’ha omplert de balladors i balladores i ha servit per demostrar la vitalitat i el bon moment d’aquesta tradició, que enguany ha tornat a comptar amb més d’un centenar de parelles, a més de les 44 parelles que corresponien a petits i mitjans.

L’acte més tradicional de la celebració urgellenca va començar novament amb la passa a través del carrer Major, partint des del Passeig, per culminar a la plaça Patalín amb l’ordre habitual dels darrers anys: començant amb el Ball Cerdà Infantil, continuant amb el dels gegants Ot i Urgell i finalitzant amb l’habitual ball dels adults.

A banda del Ball Cerdà, al llarg de diumenge hi ha hagut un ampli ventall d’activitats, com ara el Torneig d’Escacs, inflables, la ‘Guarrimkana’ de colles, sardanes, havaneres, un espectacle i karaoke amb Ofèlia Drags i també el Seu Folk, que ha ocupat el Parc del Cadí al llarg de la tarda i el vespre. I la nit de diumenge ha estat marcada enguany pel record de la música dels Beatles, amb la banda de tribut Abbey Road a la plaça de Catalunya. A Casetes hi han actuat Boom Boom Fighters, Band The Cool i DJ Trapella.

Activitats de dilluns

La festa continua avui dilluns al matí amb la Pedalada Popular, la Ludoteca XXL -enguany instal·lada a la plaça de Joan Sansa i les sardanes a la plaça de les Monges, amb la Cobla Vents de Riella. A la tarda es completarà la programació esportiva amb una exhibició de trial -a les 5 a la plaça de Joan Sansa- i amb la Cursa Volta Major, a les 7 des de la zona esportiva. Simultàniament, hi haurà un Escape Room al Pati Palau (17.00 h), concert de tarda amb l’Orquestra Maravella (17.30 h, pl. Catalunya), recital de poesia de Biel Mesquida i Ewa Karpinska (18.00 h, Sala La Cuina), Circ Vermut (19.00 h, plaça de les Monges), concert del Cor Signum (19.00 h, església de la Sagrada Família), més sardanes amb Vents de Riella (20.00 h, plaça Catalunya) i concert del grup de versions urgellenc Estació 67 (20.30 h, pl. de les Monges). A més a més, i com a novetat, entre les 5 i les 7 de la tarda hi haurà atraccions en silenci, a l’aparcament Doctor Peiró.

El protagonista destacat del dia, però, serà novament el Correfoc dels Diables de l’Alt Urgell, a la nit (22.30 h) amb inici i final a la plaça dels Oms. Enguany la temàtica central del muntatge serà el món dels víkings. El recorregut passarà com és habitual pels carrers del centre històric per tornar a arribar a davant de l’Ajuntament, on hi haurà l’espectacle final.

Texte

Just després del Correfoc començarà el ball de nit a la plaça de Catalunya, amb l’Orquestra Maravella. I ja passada la mitjanit (0.30 h) arrencarà la Nit sense Fi a l’escenari de Casetes, enguany encapçalada pel grup de trap, reggaeton i dancehall 31 FAM. La banda sabadellenca va donar-se a conèixer l’any 2018, al costat de conjunts com Flashy Ice Cream o P.A.W.N. Gang, i han esdevingut un referent en aquest estil a Catalunya. Des de llavors han publicat sis àlbums. La nit es completarà amb el grup de versions La nit del Canet i la sessió de Mon DJ. D’altra banda, els actes de dimarts -últim dia de Festa Major- començaran al migdia al pati de la Biblioteca Sant Agustí, amb l’espectacle familiar de Gil Ratataplam.

Titulars del dia

1.- Polèmica a la tria de la candidatura de Gassió.

2.- Queixans rehabilitarà un edifici municipal per donar més serveis.

3.- Hisenda investiga el Futbol Club Andorra de Gerard Piqué.

4.- Esports: El Musher cerdà Lázaro Martínez participa al Campionat del món WSA 2023.

També et pot interessar: