Viulacerdanya.cat/Notícies

Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )

Altres Notícies:

8-9 N-1: Rescatat pels Bombers un boletaire perdut a la vall d’Ingla a Bellver de Cerdanya – N-2: Rescat a Lles de Cerdanya mitjançant l’helicòpter Grae un excursionista que presentava un fort dolor al pit – N-3: Descontent i recollida de signatures dels vilatans de la Seu d'Urgell contra l’abusiu augment del rebut de la brossa

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

Notícies    9/9/24

Notícia 1:

Per La Valira  9/9

Un jove de la Seu d’Urgell s’enfronta a 10 anys de presó per violar una noia al centre històric.

Els Mossos d’Esquadra van detenir un jove per violar una noia la matinada del passat 26 d’agost en plena Festa Major de la Seu d’Urgell, segons ha confirmat el mateix cos policial.

Segons la versió dels Mossos els fets es van produir aquell dia en un carrer del centre històric quan dos nois es van apropar a la víctima, tot i que només va ser un d’ells el que la va agredir sexualment provocant-li algunes lesions. Tots dos són majors d’edat.

La noia va ser traslladada al centre hospitalari urgellenc on va ser atesa per personal sanitari i on es va redactar el corresponent atestat policial.

L’agressor va ser detingut i posteriorment va passar a disposició judicial. Ara es troba en llibertat provisional fins que se celebri judici. Pels fets el jove, nascut a la Seu d’Urgell, s’enfronta a una pena que pot arribar als 10 anys de presó.

Notícia 2:

Per B. Soler  9/9

L’estalvi de l’aigua i la meteorologia seran els temes de debat a la diada de Cerdanya, aquest any a Meranges.

La 41a edició de la Diada de la Cerdanya se celebrarà el proper dia 15 a Meranges. Es tracta d’un esdeveniment polític i cultural que des de l’any 1981 aplega anualment ajuntaments i entitats de tota la vall per enfortir el sentiment cerdà i els projectes transfronterers. Tal com ha explicat la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ceretans, Maria Licciardi, també tindrà lloc l’Assemblea General de Cerdanya amb tots els pobles de totes dues bandes de la frontera.

Una de les novetats d’enguany que ha promogut el Consell Comarcal de la Cerdanya és el servei de busos-llançadora que sortiran des del poble de Ger perquè no hi hagi tanta massificació de cotxes particulars a Meranges. En el cas de voler utilitzar aquest servei, cal reservar la plaça del bus via inscripció prèvia amb data límit per inscriure’s fins al dia 11 de setembre.

Així doncs, la diada començarà a les 9.30h del matí amb una visita guiada teatralitzada pel poble de Meranges, mentre que els alcaldes dels diferents pobles fronterers es reuniran a porta tancada per parlar sobre l’estació meteorològica ubicada a prop de l’Ajuntament. També es parlarà sobre altres temes que impliquen als pobles fronterers. Segons ha apuntat Licciardi, la meteorologia serà un dels temes principals de la jornada juntament amb l’estalvi de l’aigua, ja que els pobles del cantó francès han estalviat més aigua durant aquest darrer any.

Seguidament, un cop finalitzada la reunió d’alcaldes, a les 11.30h hi haurà una xerrada sobre meteorologia oberta al públic assistent a la sala Malniu de l’Ajuntament. A continuació, a les dues del migdia hi haurà un dinar popular que cal fer una reserva prèvia a través del correu electrònic meranges@meranges.cat o trucant al telèfon 972 880 054 (dimarts al matí i dijous tot el dia). El pagament del dinar es farà el mateix dia en efectiu.

Després de dinar, cap a les quatre de la tarda, segons el programa, hi haurà el parlament de les autoritats i se sabrà a quin poble se celebrarà la diada l’any vinent. Seguidament, a dos quarts de cinc, hi haurà l’espectacle musical «Muntanyes de vida», acompanyat d’imatges antigues, a càrrec de La Sonsoni, format per Pep Lizandra, Elies Porter i Dani Prat. Per altra banda, també es podrà gaudir durant tot el dia d’un mercat d’artesans i jocs i activitats infantils.

Un any més, els ceretans i ceretanes podran gaudir de la diada de la seva comarca gràcies a l’organització que en fa l’Institut d’Estudis Ceretans any rere any. Falta per descobrir el poble on se celebrarà la 42a edició, després d’Ur (2023) i Meranges (2024).

Notícia 3:

Per Agències  9/9

Detingut en un hotel d’Andorra un espanyol que va intentar matar a ganivetades la parella davant de la filla de quatre anys.

La Policia d’Andorra ha detingut aquest cap de setmana en un hotel d’Andorra la Vella un home de 26 anys de nacionalitat espanyola i veí del País Valencià que va intentar matar la seva parella a ganivetades en una de les habitacions de l’establiment. Els fets es van registrar la matinada de dissabte, i van ser els treballadors del mateix hotel els que van alertar el telèfon d’emergències, quan van sentir crits i cops provinents d’una de les habitacions. Quan els agents van arribar, la dona presentava diversos talls profunds per tot el cos, fruit de les ganivetades que li va fer, suposadament, la seva parella, un home amb antecedents també per violència masclista a l’Estat espanyol.

Va intentar matar la dona davant de la filla de quatre anys 

L’home arrestat, que s’enfrontarà ara a un delicte contra la vida humana independent -el que podria ser un homicidi o assassinat, en el Codi Penal espanyol- i d’un delicte contra la llibertat, va atacar la dona amb una navalla amb una fulla de 9,5 centímetres mentre l’amenaçava de mort.

 La ràpida actuació dels treballadors de l’hotel i de la policia li van salvar la vida. Abans d’atacar-la amb l’arma blanca, també li va donar diversos cops. Amb la parella, a la mateixa habitació, hi havia la filla menor de la víctima, una nena de quatre anys.

L’arrestat, a qui també es va acusar de delictes contra la funció pública i contra l’honor per resistir-se amb agressivitat a la detenció i insultar els policies, té diversos antecedents per violència de gènere al seu país d’origen, segons fonts de la policia del país dels Pirineus. A causa de la gravetat de les lesions, la dona va ser traslladada d’urgència a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i, posteriorment, a un centre sanitari de València, d’on són originaris. Tot i que el pronòstic és greu, ara mateix no es pateix per la vida de la dona. L’home, després de ser entregat a la batllia -els jutjats d’Andorra- ha ingressat a presó.

Notícia 4:

Per Agències  9/9

Per esmorzar no tot s’hi val, et recomanem cinc esmorzars saludables per dur-se a l’escola.

Què ha de tenir un esmorzar saludable? Què puc posar a la carmanyola de l’esmorzar dels més petits perquè s’enduguin a l’escola?

Els nutricionistes recomanen fugir dels processats, els sucres afegits i la brioixeria, tant pel que es menja a primera hora a casa com pel que es mengi a mig matí.

Però el desconeixement o la pressa de primera hora del matí poden empènyer a no prendre la decisió més saludable. En aquesta guia, et donem idees i propostes perquè preparar un esmorzar saludable et sigui una mica més fàcil.

Per què és important esmorzar?

Després de tota la nit sense menjar, l’organisme està en dejú i és recomanable que els infants mengin alguna cosa per arribar a l’escola amb energia.

Però no qualsevol cosa: “Cal que sigui saludable i que tingui els nutrients que es necessitaran al llarg del dia”, apunta Àlex Blasco Suñé, dietista i nutricionista de l’hospital de Sant Pau.

Si algun dia no es té gana o no hi ha temps per esmorzar a primera hora, es pot complementar l’esmorzar amb un àpat a mig matí. De fet, l’habitual és que tant infants com adolescents s’emportin un segon esmorzar per menjar a l’escola o a l’institut.

Què ha de tenir un esmorzar complet?

D’acord amb les recomanacions del Departament de Salut, entre el que es menja a primera hora a casa i el que es menja a mig matí a l’escola, un esmorzar complet hauria de contenir: 

► Farinacis, preferiblement integrals: pa o torrades, flocs de blat de moro, musli, arròs inflat.

► Lactis: llet i iogurt natural 

► Fruita fresca de temporada, sencera o a trossos.

Però alerta! Aquí, tampoc tot s’hi val. Cal evitar els aliments processats i amb sucres afegits. Més endavant et detallem aliments a evitar, com els cereals per a infants o la brioixeria.

Què més s’hi pot afegir?

Altres productes adients per a un bon esmorzar, tal com enumera el Departament de Salut, són:

► Fruita seca (nous, ametlles, avellanes…).

► Fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques…).

► Hortalisses (tomàquet, bastonets de pastanaga, cogombre, crema d’albergínia…).

► Aliments proteics (ous, formatge, hummus…).

► Aliments grassos (preferentment, oli d’oliva verge extra i també alvocat, crema d’ametlles o d’altra fruita seca…).

I si no hi ha gana abans de sortir de casa?

Tot i que és recomanable sortir esmorzat de casa, quan l’infant no té massa gana “és preferible que mengi poc, però saludable”, explica Blasco. El mateix consell –com la pràctica totalitat d’aquest article– serveix també per als adults.

Per exemple, a casa es pot menjar una peça de fruita i/o un iogurt natural que després es pot complementar amb l’àpat de mig matí que es fa a l’escola i que pot ser, per exemple, un entrepà.

En tot cas, la recomanació és no pressionar i respectar les sensacions de gana i sacietat de l’infant, subratlla el nutricionista de l’hospital de Sant Pau. 

Els cereals que es venen per a infants són saludables?

La resposta és simple: No.

Per tant, quan els nutricionistes parlen de farinaci, no es refereixen als cereals que es venen per als infants, que solen tenir molt de sucre, ni tampoc a la brioixeria, sigui industrial o artesanal.

És a dir, ni els pastissets ni els croissants ni els cocs que es fan a casa formen part d’un esmorzar saludable per l’excés de greixos i de sucre. Formen part del llistat de productes que només s’haurien de prendre de forma ocasional.

Com a lacti podria menjar-me una natilla o un iogurt ensucrat?

Els flams, les natilles, els batuts de llet i fruites no haurien de formar part d’un esmorzar habitual perquè contenen molt de sucre.

Exemples de lactis saludables són la llet, sencera o semidescremada, iogurt natural o el quefir sense sucres afegits.

En comptes de fruita, pot ser un suc?

El suc, millor evitar-lo. No només els sucs comprats, que solen portar sucres afegits, sinó també els fets a casa. El motiu, l’explica el nutricionista Àlex Blasco: “És important que la fruita sigui sencera perquè així la masteguem i ens saciem abans.”

“Si fem sucs, encara que siguin naturals, estem ingerint un suc de dues o tres taronges de cop i aquest és un sucre que es comporta pràcticament igual que el d’un refresc.”

L’ideal és una peça de fruita o a trossos. També es pot optar per la fruita dessecada.

Si aquesta fruita es pren a l’escola, el millor és posar-la sencera perquè no es faci malbé: un plàtan, una poma, una mandarina, una pera o, fins i tot, maduixes.

Un truc casolà perquè fruites com la poma tallada no es facin malbé és submergir-ne els trossos dins d’aigua amb unes gotes de llimona.

Quins aliments hem de mirar d’evitar?

Precisament, alguns aliments dels quals habitualment se solen consumir en l’esmorzar, com els aliments processats -encara que siguin ecològics- o les begudes ensucrades.

Aquesta és la llista de productes que caldria consumir només de tant en tant, d’acord amb les recomanacions del Departament de Salut:

– Sucre
– Mel
– Melmelada
– Xocolata
– Cacau en pols
– Mantega
– Margarina
– Sucs de fruita
– Batuts de llet i xocolata
– Batuts de llet i suc de fruita
– Iogurts ensucrats i altres postres làctiques
– Brioixeria
– Galetes
– Cereals d’esmorzar ensucrats
– Begudes d’arròs i de civada
– Embotits i altres carns processades

Què faig si al matí no tinc temps?

La recomanació del nutricionista implica planificar. “Si ja ho tens pensat, és més fàcil que l’endemà tot estigui a l’abast”, diu Àlex Blasco. Fins i tot es pot parar taula la nit abans o deixar congelats els entrepans fets, perquè ja estiguin llestos per endur-se’ls per l’hora de l’esbarjo.

L’ideal és treure’ls el vespre abans perquè es descongelin durant la nit a la nevera.

Entrepans… amb quin pa?

Els entrepans tant poden ser molt saludables com molt poc saludables, en funció del tipus de pa i del que s’hi fiqui a dins.

Blasco recomana fer servir un bon pa, preferiblement de llavors o integral i cuit amb fermentacions llargues, que es pot trobar en forns de pa de qualitat. I fugir dels pans industrials i cuits amb fermentacions ràpides.

Entre els pans a evitar: el de motlle. “Solen estar fets amb farines refinades i alguns porten greixos de no molt bona qualitat, sobretot greixos vegetals”, explica el nutricionista.

Compte amb l’embotit

Ara que ja tenim el pa, què hi posem a dins? Doncs bé, ara és quan cau un altre clàssic: l’embotit. Els dietistes recomanen defugir les carns processades per la relació que poden tenir amb el càncer.

Per això, seria convenient evitar embotits com el fuet, el xoriç o les mortadel·les. Amb alguna excepció, com explica Blasco.
“Si optem per comprar pernil cuit o gall dindi, cal mirar que tinguin, com a mínim, un percentatge del 90% de carn.”

Cal tenir en compte que hi ha pernil dolç amb menys del 55% de carn.

Pel que fa als embotits, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet una guia per saber quins són els que tenen menys efectes nocius per a la salut.

Aleshores… de què puc fer l’entrepà?  

Es pot fer de formatge tendre o fresc, de tonyina, de patés vegetals –com d’hummus o albergínia– o una truita a la francesa d’un ou.

Tot això, explica Blasco, es pot congelar amb l’entrepà fet sense problemes.

El que s’enduen a l’escola, amb què ho embolcallo?

És convenient defugir embolcalls com el paper de plata, però no per un motiu de salut, sinó de sostenibilitat.

Blasco assegura que és mentida que el paper de plata pugui tenir efectes nocius sobre la salut, però hi afegeix que, quan parlem d’alimentació sostenible, també hem de mirar de ser respectuosos amb el medi ambient. 

Així doncs, s’aconsella fer servir carmanyoles o bé els embolcalls de tela per als entrepans. 

Aquest model d’esmorzar serveix per a tota la família?

“Per descomptat”, respon el nutricionista de l’hospital de Sant Pau. De fet, a partir de l’any, els nens i nenes ja poden menjar el mateix que els adults, amb l’excepció dels fruits secs, que no es recomanen fins als 5 anys pel risc d’ennuegament. 

Ara bé, amb un matís. A partir dels 50 anys, s’aconsella que en cada àpat hi hagi algun aliment amb proteïna de qualitat, present per exemple en el formatge, la tonyina o el salmó. El motiu és que, quan ens fem grans, es perd massa muscular.

Notícia 5:

Per Redacció  9/9

La Seu d’Urgell debat avui la modificació de l’ordenança d’estacionament controlat de vehicles a la via pública.

El ple de la Seu d’Urgell debat aquest dilluns, 9 de setembre, la modificació de l’ordenança d’estacionament controlat de vehicles a la via pública i la seva taxa. L’ordre del dia de la sessió ordinària també inclou l’acceptació de la delegació del Departament d’Ensenyament i Formació Professional de la Generalitat per gestionar la Unitat d’Escolarització Compartida per als cursos 2024-2025 i 2025-2026, així com el vistiplau general del compte general del consistori del 2023.

En l’apartat de mocions, ERC proposarà un estudi de viabilitat sobre la creació d’una residència esportiva i Junts presentarà un text de suport a la construcció del futur hospital comarcal de l’Alt Urgell.

El ple, obert al públic, tindrà lloc a les set del vespre a la sala d’actes de l’Ajuntament urgellenc. La sessió també es podrà seguir a través del canal de YouTube del consistori:

https://www.youtube.com/watch?v=uKjt8yKNY0Y.

Ple municipal de la Seu d’Urgell

Dia: 9 de setembre de 2024

Hora: 19:00 h

Caràcter de la sessió: Ordinari

Lloc: Sala de plens

Forma Presencial

Ordre del dia

1. Aprovació de les actes de les sessions SE-PLE2024/9 Ordinari 15/07/2024 i SE-PLE2024/10 Extraordinari 09/08/2024.

2. Informe trimestral de morositat en operacions comercials Ajuntament. 2n trimestre 2024.

3. Informe trimestral de morositat en operacions comercials Habitatge i Urbanisme la Seu SLU 2n trimestre 2024.

4. Informe trimestral de morositat en operacions comercials Parc del Segre SA. 2n trimestre 2024.

5. Informe trimestral de morositat en operacions comercials Turisme de la Seu SA. 2n trimestre 2024.

6. Donar compte del període mitjà de pagaments de l’Ajuntament.

7. Donar compte del seguiment trimestral del pressupost.

8. Reconeixement Extrajudicial de Crèdit derivat de l’OFI.

9. Expedient de modificació de crèdit núm. 15 del pressupost.

10. Modificació de l’ordenança fiscal núm. 29 reguladora de l’Estacionament controlat de vehicles a la via pública (aparcament horari) i de la seva taxa.

11. Aprovació del compte general de l’Ajuntament de l’exercici 2023.

12. Ratificar íntegrament el Decret d’Alcaldia núm.567/2024 sobre l’acceptació de la delegació del Departament d’Ensenyament i Formació Professional de la Generalitat per a gestionar la Unitat d’Escolarització Compartida de la Seu d’Urgell per als cursos 2024-2025 i 2025-2026.

13. Informacions d’alcaldia.

14. Donar compte decrets juliol 2024.

15. Donar compte decrets agost.

16. Moció, del grup municipal d’ERC, per l’estudi de viabilitat d’una residència esportiva a la Seu d’Urgell.

17. Moció, del grup municipal de JUNTS per la Seu, de suport a la construcció del futur hospital comarcal de l’Alt Urgell.

18. Precs, preguntes i interpel·lacions.

Notícia 6:

Per A.Costa – Berga  9/9

La Portal Attack converteix el ciclisme en un bon reclam per a Berga.

«És una prova única», «és una bogeria». Així definien la Portal Attack alguns dels participants que aquest dissabte al vespre han disputat les rondes amb bicicletes clàssiques pels carrers del barri vell de Berga, on l’ambient festiu era ben notori.

Després de les primeres eliminatòries, els ciclistes, berguedans i forans, segueixen pedalant fins a la mitjanit per aconseguir la victòria. Ho fan envoltats d’una multitud de gent que anima engrescada i d’elements com la música i el foc, que fan que la Portal Attack es visqui com una autèntica festa i una de les més potents de la ciutat (la primera és la Patum i després la Portal Attack i Carnaval). En aquesta edició, la sisena, s’ha constatat que el ciclisme a Berga és un gran reclam.

El repte de la Portal Attack és arribar fins al portal de Santa Magdalena i aquest any, com a novetat, la sortida s’ha fet des de la plaça Viladomat i no pas des de la ronda Moreta, la qual cosa ha fet augmentar uns metres la distància del recorregut, amb 1,78 quilòmetres i uns 50 metres de desnivell positiu. A part de la distància i el desnivell, la duresa de la prova recau en les característiques de les bicicletes, que han de ser anteriors a l’any 1987, amb canvi de marxes per lleves al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics.

No només guanya el més fort sinó el que té una mecànica més ben preparada i el que juga una bona estratègia per pedalar per carrers amb llambordes, per trams on es pot agafar més velocitat, per carrerons més costeruts o per escales on els participants s’han de carregar la bici a coll.

Es tracta d’un circuit exigent que aquest dissabte han fet uns 120 homes i unes 20 dones. Maite Flores era la primera vegada que hi participava i abans de començar la prova no podia amagar ni els nervis ni les ganes que en tenia: «És tot un repte, espero passar-m’ho molt bé», assegurava.

Texte

L’alcalde, un incondicional

Un incondicional és l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que cada any participa tant al recorregut de la Retrotrobada del matí com a la Portal Attack del vespre. Qualifiesava la jornada de “fantàstica”, després d’un recorregut matinal d’uns 50 quilòmetres pel Berguedà “molt divertit i de caire molt festiu, amb uns 200 inscrits”. I abans d’enfilar-se de nou a la bicicleta per disputar la Portal Attack comentava que sempre la viu “amb nervis i tensió pel fet de córrer envoltat de tanta gent, però molt content”. Definia la prova com a “espectacular” i aplaudia la idea que va tenir fa uns anys el Club Esquí Berguedà, que juntament amb el consistori organitza una prova que cada any guanya adeptes i té novetats, enguany la Portal Avalanche, una cursa a peu entre les rondes de la Portal Attack.

Segons Ivan Sànchez, “la Portal Attack s’ha de viure, no només com a públic sinó també, com a mínim un cop, sobre la bici”. De fet, aquets últims mesos les bicicletes clàssiques han anat més buscades que mai a la comarca, explicaven els organitzadors. “Jo porto la del meu pare quan era jove, que la conservava al garatge”, apuntava l’alcalde.

Les bicis clàssiques, l’estètica retro i l’ambient als carrers són trets característics de la Portal Attack, fet que demostra l’interès pel ciclisme al Berguedà. “Hem d’apostar fort per ser destinació turística de ciclisme”, remarcava Ivan Sànchez.

Titulars del dia

1.- Polèmica a la tria de la candidatura de Gassió.

2.- Queixans rehabilitarà un edifici municipal per donar més serveis.

3.- Hisenda investiga el Futbol Club Andorra de Gerard Piqué.

4.- Esports: El Musher cerdà Lázaro Martínez participa al Campionat del món WSA 2023.

També et pot interessar: