Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -
ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -
Notícies 13/11/24
Notícia 1: PREM AQUÍ La Cerdanya pendent de l’arribada de més neu després de la primera enfarinada de la temporada
Notícia 2: PREM AQUÍ Un accident converteix un dia feliç d’un casament en un malson amb 27 morts i la núvia com a únic supervivent
Notícia 3: PREM AQUÍ Decathlon i Alcampo ja tenen data d’inauguració en la seva implantació a Andorra la Vella
Notícia 4: PREM AQUÍ Cada dia es roben prop de 170 telèfons mòbils a Catalunya, aquest acaben a l’Àsia i el Marroc
Notícia 5: PREM AQUÍ Elies Nova, l’exalcalde de Junts, actualment regidor a l’oposició per Llívia, renuncia a la seva plaça a l’Ajuntament
Notícia 6: PREM AQUÍ L’Escola Oficial d’Idiomes ofereix classes setmanals de conversa en francès
Notícia 7: PREM AQUÍ Puig-Reig rehabilita 82 pisos en una de les colònies industrials del Llobregat, una forma intel·ligent d’aprofitar l’habitatge ja existent
Notícia 1:
Per M.Spa 13/11
La Cerdanya pendent de l’arribada de més neu després de la primera enfarinada de la temporada.
La Cerdanya es lleva aquest dimecres pendent que les precipitacions derivades del pas de la gota freda i la llevantada puguin deixar als cims els primers gruixos de neu. Durant la nit l’episodi ha deixat pluges al fons de la vall que ha estat una lleu enfarinada a partir de la cota dels 1.600 metres. Les estacions d’esquí de la Molina i Masella han rebut els primers flocs, que tot just han estat cosmètics fins a primera hora del matí. La previsió de les estacions és començar la temporada com més aviat millor, amb la vista posada a final de mes.
Des de la tarda de dimarts la Cerdanya ha vist baixar dràsticament les temperatures, amb una sensació general que l’hivern ja s’ha instal·lat a la vall. Puigcerdà inicia la jornada de dimecres a tres graus després d’haver tocat els dos graus durant la nit. La màxima d’ahir va ser de nou graus, segons les dades del meteoròleg local Jordi Queralt.
Notícia 2:
Per Agències 13/11
Un accident converteix un dia feliç d’un casament en un malson amb 27 morts i la núvia com a únic supervivent.
El dia més feliç de les seves vides es converteix en un malson. Almenys 27 persones han mort ofegades aquest dimarts a la nit després que un autobús, que transportava una parella noucasada i els convidats al casament, caigués al riu al nord del Pakistan. Tots van morir, encara que hi va haver una supervivent, l’única de tot el comboi: la núvia. La ja muller va resultar ferida, però es troba fora de perill. Els fets van tenir lloc al voltant de les 00.30, hora local, que corresponen a les 20.30, hora peninsular espanyola, quan el vehicle viatjava des de la regió de Gilgit-Baltistan cap a un poble de la província del Panjab.
Així s’ha produït l’accident d’autobús després del casament al Pakistan
L’autobús que portava els noucasats i 26 persones més, un total de 28, convidades al casament i al posterior convit, es va precipitar al riu Indo “en prendre una corba al pont” i a causa de “l’excés de velocitat“, segons ha explicat un portaveu del govern provincial del Panjab, Faizullah Faraq, a EFE aquest dimecres. D’altra banda, el superintendent del districte de Diamer, Sher Khan, ha explicat als mitjans locals aquesta matinada que “l’accident va ser resultat de la negligència del conductor”, el qual va xocar contra la barana de seguretat del pont i va caure al riu. Dels 28 passatgers, només va sobreviure la núvia, que va ser rescatada i traslladada a l’hospital més proper.
Ara per ara, durant les tasques de rescat s’han pogut recuperar divuit cadàvers. L’operatiu especial a la zona continua treballant per trobar els cossos restants i s’espera que s’ampliï a altres zones al llarg del riu, ja que els cossos sense vida podrien haver-se allunyat a causa del corrent de l’aigua. “La recerca dels nou cossos restants que es donen per morts s’ha reprès aquest matí”, ha remarcat Faraq aquest dimecres.
Condolences i accidents habituals al Pakistan
El president pakistanès, Asif Ali Zardari, ha expressat les seves condolences per l’incident i ha ordenat als equips de rescat agilitzar els esforços necessaris per trobar els passatgers desapareguts, segons un comunicat de la seva oficina. Aquest tipus d’accidents de trànsit és habitual a la República Islàmica del Pakistan, la qual ocupa el primer lloc en sinistres a la carretera a escala mundial degut, en gran part, al pèssim estat de les seves carreteres, a les deficiències dels vehicles i al fet que els transports públics solen circular sobrecarregats de passatgers.
Notícia 3:
Per la Valira 13/11
Decathlon i Alcampo ja tenen data d’inauguració en la seva implantació a Andorra la Vella.
El compte enrere ha començat per a la implantació a Andorra de les firmes franceses, Alcampo i Decathlon. Des de fa uns dies s’han iniciat les obres d’urbanització en els terrenys de la Margineda (Andorra la Vella) que acolliran aquestes dues superfícies comercials. Una vegada que finalitzin aquests treballs es posaran els fonaments que faran possible la construcció dels centres, en un període aproximat d’uns sis mesos. El lloc està ubicat entre la botiga Motocard i el camp de pràctiques dels exàmens de conducció.
S’ha pogut saber a través de fonts properes a Cardelús Patrimoni, impulsora del projecte, que es treballa amb la previsió que tots dos edificis puguin estar enllestits durant els primers mesos de l’any 2026.
Durant aquest període abans de la inauguració, l’altra branca de la família Cardelús presidida per Xavier Cardelús, haurà de posar fil a l’agulla sobre si manté la seva aposta inicial de convertir la totalitat dels terrenys de 33.000 metres quadrats en una mena d’híbrid entre parc logístic, superfície comercial i zona residencial, amb fins a sis blocs de pisos d’alt estànding amb un total de 949 estacionaments disponibles, la majoria subterranis. Una residència privada de la tercera edat, entre altres serveis, complementarien aquest ampli espai.
Cal recordar que la propietat, el Grup Molines, ha llogat per cinquanta anys la seva part dels terrenys als promotors, la família Palmitjavila, vinculada al grup al grup Quars-Andimesa.
Notícia 4:
Per Agències 13/11
Cada dia es roben prop de 170 telèfons mòbils a Catalunya, aquest acaben a l’Àsia i el Marroc.
Des del gener fins a finals de setembre del 2024 s’han furtat a Catalunya 37.900 telèfons mòbils i se n’han robat amb violència 8.167 més, unes xifres totals de 40.067 que suposen la sostracció d’uns 168 terminals al dia de mitjana. El robatori d’aquests telèfons va a la baixa segons dades dels Mossos d’Esquadra. La mitjana de tot el 2023, per exemple, va ser de 185 al dia.
En concret, el 2023 es van robar amb violència 12.629 mòbils, un 4,4% menys que el 2022, i se’n van furtar 54.950, un 1% més que l’any anterior. Segons la policia catalana, si extrapolem aquestes xifres amb la tendència que portem els primers nou mesos del 2024 el més segur és que el nombre de sostraccions, amb força, violència o descuit, siguin inferiors a les d’anys anteriors.
Més detinguts
El que ha augmentat significativament són els detinguts per robar o furtar mòbils. El 2023 hi va haver un total de 2.331 arrestos. D’aquests, 1.192 van ser per robatori amb violència (un 17,4% més que el 2022) i fins al setembre d’aquest any n’hi ha 771 arrestats. L’increment de detinguts per furt és més alt. El 2023 en van ser 1.139 (un 34% més que l’any anterior) i en els primers nou mesos d’aquest any ja en portem 779. Les actuacions contra la multireincidència de Mossos han fet pujar el nombre de detinguts.
No importa la marca ni el model del telèfon
A diferència de les joies o els rellotges, que es roben els més cars, els lladres s’intenten apoderar de tots els mòbils sense fer distincions de marques, valor o estat del terminal. Un telèfon sempre es pot revendre a les xarxes de receptació de la ciutat, ja que hi ha mercat negre per a aquest tipus de productes de segona mà. Els delinqüents solen actuar aprofitant una distracció i en zones concorregudes, com ara els punts turístics de Barcelona, o quan hi ha massificacions com concerts i festivals de música.
Per això, els Mossos d’Esquadra estableixen dispositius específics per atrapar els lladres de mòbils, com el que va tenir lloc als accessos al Primavera Sound el maig passat al Fòrum de Barcelona que va permetre detenir un home de 39 anys acusat de robar 34 telèfons en una sola nit aprofitant les aglomeracions.
I és que els pispes s’aprofiten d’una distracció per endur-se el telèfon o, a zones de festa, si la víctima va molt beguda. Si el delinqüent actua sol, com fan el 50% dels lladres de la Barcelona, pot acumular diversos telèfons abans d’anar-se’n. En cas de fer-ho en companyia de còmplices, ràpidament es lliura el mòbil a una altra persona dissimuladament. L’habitual és que apaguin el terminal i l’emboliquin en paper d’alumini per evitar-ne el rastreig.
Després, porten els telèfons per vendre a grups organitzats de receptació que compren aquests objectes robats. Qualsevol telèfon pot ser venut, encara que els més antics o en més mal estat són més barats, entre 10 i 20 euros, mentre que els d’última generació solen pagar-se més cars, entre 200 i 400 euros, segons fonts judicials. Una altra opció és la venda per peces.
Eliminar dades
El més habitual és que el telèfon es formategi amb programes informàtics específics abans de tornar a posar-se a la venda sense cap tipus de dada del seu propietari anterior, tot i que també hi ha grups organitzats dedicats a fer-se passar pels fabricants del telèfon o l’operadora davant la víctima del robatori per intentar aconseguir les claus. El setembre passat precisament es va desarticular una banda que operava a Espanya, Argentina, Colòmbia, Xile, l’Equador i el Perú dedicada a desbloquejar telèfons mòbils d’alta gamma sostrets i a robar la vida digital de les víctimes.
Per fer-ho, simulaven ser l’empresa comercialitzadora de telèfons, a través d’una web fictícia, i enviaven un SMS als titulars legítims on adjuntaven un enllaç per aconseguir les dades d’accés al terminal. D’aquesta manera van desbloquejar 1.300.000 dispositius telefònics d’alta gamma sostrets, 30.000 dels quals a Espanya.
Cap al Marroc
Els mòbils robats, formatats o no, es transporten fora d’Espanya, ja que és complicat vendre’ls dins del país. La majoria van al Marroc, a ciutats com Rabat o Larache on hi ha nombrosos basars i venedors ambulants que ofereixen telèfons de segona mà de tota mena. Moltes persones a qui els han robat un iPhone, que té un bon sistema de localització, han vist com el seu terminal era al Marroc.
“És pràcticament impossible recuperar-ho”, expliquen fonts policials. El procediment habitual que segueixen els investigadors després del robatori d’un mòbil és buscar el seu número IMEI (Mobile Equipment Identity), un codi de 15 xifres únic per a cada terminal que habitualment és a la caixa de l’aparell i que “no se sol conservar”. Si es té aquest número, els agents poden rastrejar el telèfon i demanar a l’operadora que bloquegi l’IMEI. No obstant això, aquesta opció només és vàlida a la Unió Europea perquè als països del nord d’Àfrica, per exemple, no és efectiu aquest bloqueig.
Els investigadors assenyalen que fa uns anys hi havia altres rutes predominants i els mòbils es duien a Algèria o el Senegal via França o els Països Baixos, però actualment el més habitual és que acabin al Marroc. Per això, els lladres els amaguen en compartiments de vehicles que transporten objectes més grans de forma legal. Una altra opció és enviar-los camuflats per paqueteria.
Àsia com a nova destinació
Els últims mesos, els investigadors han descobert que alguns telèfons robats acaben al mercat asiàtic, on hi ha una nombrosa demanda de peces de recanvis de mòbils. El febrer passat, la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària van intervenir a l’aeroport de Barcelona-El Prat vuit paquets amb 472 telèfons roba gamma alta, amb un valor aproximat de 400.000 euros. La troballa es va produir durant el control de càrrega aèria d’exportació. El material anava destinat a Àsia i els delinqüents van fer servir identitats falses en els enviaments. Després d’analitzar els terminals, es va poder esbrinar que la majoria de telèfons van ser robats a Catalunya, Madrid i Aragó, alguns amb violència, fent servir armes blanques i provocant greus lesions als seus propietaris, segons la Guàrdia Civil.
Els Mossos controlen els locutoris
Dins de les competències, els Mossos d’Esquadra fan inspeccions regulars de botigues de telefonia i locutoris per descobrir si es venen mòbils robats. El 18 d’abril passat, es van inspeccionar 53 locals de compravenda i reparació d’articles de segona mà a Barcelona i van denunciar 13 comerços per no tenir registres obligatoris d’aquests telèfons i per omissions del deure de comunicació, segons la llei de protecció de la seguretat ciutadana.
Aquests comerços tenen l’obligació d’enviar setmanalment als Mossos un llistat dels números IMEI, l’identificador personalitzat de cada terminal, dels mòbils a la venda perquè la policia els pugui confrontar amb els sostrets. A les inspeccions realitzades a l’abril, en un local del districte de Ciutat Vella de Barcelona els Mossos van requisar cinc telèfons mòbils procedents de furts i 100 més d’alta gamma nous dels quals el propietari no va poder acreditar la seva procedència. I a Nou Barris es va localitzar un mòbil que havia estat denunciat com a sostret.
Per xarxes socials, els Mossos també ofereixen consells per prevenir el robatori de telèfons i adverteixen la ciutadania que ha de conèixer l’IMEI del terminal, ja que és fonamental per poder denunciar-lo o recuperar-lo si es perd. Contactant amb l’operadora i donant l’IMEI es pot bloquejar el terminal i impedeix que es facin trucades o es consumeixin dades. Per aconseguir-ho, cal marcar el codi *#06# i després apuntar-ne el número, tot i que no s’ha d’apuntar al mateix telèfon, sinó en un lloc segur.
Notícia 5:
Per la Valira 13/11
Elies Nova, l’exalcalde de Junts, actualment regidor a l’oposició per Llívia, renuncia a la seva plaça a l’Ajuntament.
En un gest que ha sorprès a molts, Elies Nova Inglès, exalcalde de Llívia i actual regidor de Junts a l’oposició, va anunciar la seva renúncia a l’acta d’edil municipal durant el ple celebrat aquest dilluns. Aquesta decisió marca el final d’una dècada per part de Nova a l’ajuntament de la vila cerdana.
Nova, que va ocupar l’alcaldia durant dos mandats consecutius abans de passar a l’oposició en l’actual legislatura, va explicar que la seva decisió es deu principalment a la dificultat de compaginar la seva vida professional amb les responsabilitats que comporta el càrrec de regidor.
Durant la seva intervenció al ple, l’exalcalde va fer un balanç positiu dels seus anys de servei municipal. “Mai no ho fas bé per a tothom”, va reconèixer Nova, afegint que, malgrat els moments difícils, “hi ha hagut més alegries” que no pas experiències negatives en el seu recorregut polític.
La seva trajectòria de deu anys al consistori, incloent-hi dos mandats com a alcalde, ha deixat una empremta significativa de llums i ombres en la gestió municipal i el desenvolupament de la vila. Va entrar a l’ajuntament sent militant d’ERC i el 2020 es va donar de baixa després d’un any de tensions entre l’executiva del partit i l’agrupació local. Més tard es va donar d’alta a JuntsxCat.
La notícia ha generat reaccions diverses entre els ciutadans i la resta de forces polítiques de Llívia, que ara hauran d’adaptar-se a aquest canvi en la composició del consistori. Resta per veure qui ocuparà el lloc deixat per Nova i com això afectarà la dinàmica política local en els pròxims mesos.
Notícia 6:
Per Redacció 13/11
L’Escola Oficial d’Idiomes ofereix classes setmanals de conversa en francès.
L’Escola Oficial d’Idiomes de la Seu d’Urgell ofereix un curs de conversa i perfeccionament en francès. La nova activitat, que es farà els dijous a la tarda, s’adreça a persones que vulguin millorar el coneixement d’aquesta llengua de cara al seu ús quotidià.
Des de l’EOI han avançat que entre els perfils de gent a qui pot interessar aquest curs hi ha estudiants o professionals que s’estiguin preparant per fer l’examen oficial dels nivells B1 o B2, com una manera de reforçar l’expressió oral i tenir més possibilitats d’aprovar. També s’adreça a joves que estiguin cursant o que tinguin previst cursar el Batxibac, el sistema que permet obtenir simultàniament els títols de Batxillerat francès i català. I igualment està pensat per a qualsevol persona que vulgui consolidar o actualitzar els seus coneixements de francès.
La proposta consistirà en 15 sessions presencials, de dues hores cadascuna, en les quals es conversarà sobre temes d’actualitat, amb especial atenció a la realitat social i cultural de França, per així ajudar també a tenir-ne un millor coneixement. L’horari per al nivell B1 serà els dijous a primera hora de la tarda (16.15-18.15 h); i per al nivell B2, els dijous mateix després de la primera sessió (18.35-20.35 h).
La inscripció té un preu de 174 euros i es pot fer a través del correu eoilaseudurgell@xtec.cat, o bé adreçant-se directament a les instal·lacions de l’escola, al complex del Centre Cultural Les Monges (entrada pel carrer de Capdevila).
Notícia 7:
Per ACN – R.Berga 13/11
Puig-Reig rehabilita 82 pisos en una de les colònies industrials del Llobregat, una forma intel·ligent d’aprofitar l’habitatge ja existent.
Assumpció Oriols va néixer a la colònia de Cal Marçal, a Puig-reig, fa 94 anys i mai s’ha mogut d’aquí. A la colònia va anar a l’escola, va treballar a la fàbrica, va conèixer el seu marit i hi van néixer els seus fills. “Sempre hi he estat molt bé, mai he volgut marxar a viure a cap altre lloc”, ha explicat. La crisi del tèxtil va fer que s’abandonessin moltes colònies, però la de Cal Marçal sempre s’ha mantingut. Dels 82 pisos que hi ha, la meitat estan ocupats, i ara els propietaris invertiran 2,5 milions d’euros en rehabilitar-los per posar-los a la venda a preus assequibles. I això també passa a d’altres indrets. Són exemples que demostren que la vida a les colònies és una opció d’habitatge cada cop més real.
Amb set colònies industrials, l’alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, assegura que és el poble amb més equipaments d’aquest tipus a tot el món. N’hi ha que estan totalment habitades i d’altres que, en canvi, estan pràcticament abandonades. Van representar l’impuls industrial del municipi i de la comarca del Berguedà i ara, dècades més tard, l’alcaldessa veu les colònies com una “oportunitat” d’habitatge “amb possibilitats infinites”.
Rehabilitació d’habitatges a Cal Marçal
Cal Marçal, que data del 1870, és una de les colònies tèxtils que hi ha al llarg del riu Llobregat. A diferència d’altres, s’ha mantingut en mans d’una mateixa família -els Viladomiu- des de l’any 1920 i sempre l’han conservada. De fet, el 80% dels espais fabrils estan ocupats per empreses i gairebé la meitat dels habitatges estan en règim de lloguer.
Ara, gràcies a un ajut dels fons europeus Next Generation, la família propietària de la colònia està rehabilitant els 82 habitatges que hi ha. Després, obrirà un procés de venda prioritària per a la comunitat vinculada a la fàbrica. Els actuals llogaters tindran prioritat per comprar-los. Es tracta de 40 famílies que ara viuen a les antigues cases de la colònia en règim de lloguer. En la segona fase, es permetrà comprar l’habitatge a familiars dels actuals llogaters. I en una tercera, la família Viladomiu oferirà els habitatges a extreballadors de la colònia amb opció també als seus fills i nets. Finalment, s’obriran les ofertes de les cases que quedin lliures a emprenedors de la comarca del Berguedà, ja que, tant els mateixos habitatges com algunes zones de l’antiga fàbrica, com ara les golfes, ofereixen possibilitats d’establir seus de petites empreses.
La vida a una colònia
Pere Ferran és pintor i professor. Va anar a viure a Cal Marçal fugint dels preus de Barcelona. “Viure aquí és com viure en un poble. Ens coneixem tots els veïns, i aquí hi ha molta vida”, subratlla. Paga 180 euros al mes pel lloguer del pis i, tot i que mai s’havia plantejat tenir un habitatge de propietat, ara que els estan arreglant i els posaran en venda, creu que l’acabarà comprant. “Tal com estan les coses de l’habitatge, m’arriscaré”, explica.
Josep Parera, regidor de Colònies de Puig-reig, és veí de Cal Marçal. Aquí va néixer i, quan es va voler independitzar, els amos de la colònia li van donar l’opció de llogar un pis. “L’he mantingut sempre. Fins fa 20 anys pagava 25 pessetes de lloguer pel pis, una pesseta per l’hort i una altra pel garatge”, explica. Amb el temps, els preus s’han anat actualitzant, però tot i això estan molt lluny de la mitjana actual. Per un pis de 70 metres quadrats, es paga entre 140 i 150 euros. “I tot això passa en un entorn privilegiat. Per mi és una sort enorme poder viure aquí”, subratlla.
Vidàlia a Cal Vidal
Aquest, però, no és l’únic projecte que hi ha en marxa a Puig-reig. A la colònia Vidal fa uns anys que també s’hi han instal·lat diverses famílies joves amb un contracte de masoveria urbana. Ho han fet a través de la cooperativa Vidàlia, que ha signat un contracte per 75 anys amb la societat gestora de la colònia a canvi de rehabilitar els pisos i alguns locals com les antigues botigues o el bar.
També et pot interessar: