Articles de Nutrició

Núria Aragüés Baró
Diplomada en Nutrició
22/1/22 "Els fruits vermells"
Dins del món de les fruites,existeix un grup molt interessant, el dels fruits vermells o també anomentats fruits del bosc, ja que els podem trovar de forma silvestre.
Quines són les fruites que s’engloben dins d’aquest grup:
Gerds, Mores, Nabius, Maduixes, Maduixes silvestres, Groselles…
Són molt gustosos, versàtils i nutritius.
Els podem trobar en moltes combinacions a l’hora de cuina, sobretot en receptes dolces: gelats, iogurts, batuts, sucs, melmelades i tot tipus de postres.
Quan mengem alguna d’aquestes fruites, provoca un gran paler per el paladar, per el contrast de la dolçor i l’acidesa
A nivell nutricional són molt riques en minerals vitamines i fibra, i bioflavonoides, que és el component que fa que tinguin el color vermellós-morat, i alhora són uns potents antioxidants.

També podem destacar la seva propietat protectora davant les infeccions d’orina, i ajuden a reduir estrògens (hormones), a través del fetge.
Si és cert, que cada una, té unes propietats concretes, per això és recomanbale introduir-les a l’alimentació habitual i varia sovint.
Us deixo una recepta sencilla que pot servir per fer un esmorzar súper nutritiu:
Un got de llet vegetal ( coco, civada, ametlla), 2 cullerades de chia. Cacao 100% en pols, Barreja de fruits vermells.
Cal deixar la nit abans la chia en remull amb la llet vegetal , el dia següent, hi afegim una cullerada de café de cacao en pols, un cop feta la barreja posar a sobre els fruits vermells i gaudir. Recepta sense sucre, sense greixos perjudicials, ric en vitamines, greixos saludables i molt antioxidant
15/12/21 "L’ESCUDELLA, el plat estrella per Nadal"
Les sopes o plats de cullera, fa centenars d’anys que es cuinen, a diferents zones i amb diferents ingredients, solen ser palts d’hivern, calòrics i recuperadors.
Els nostres avis , àvies, tiets i tietes, sempre ens han dit que un bon brou t’ajuda a tractar una grip, i és ben cert, ja que les substàncies que alliberen els òssos del brou, són antiinflamatòries i el vegetals són diurètics i antioxidants.
L’escudella, molt típica a tot el territori català, és una sopa calòrica, nutritiva i sana, ja que ens aporta tot allò que el nostre cos necesita quan fa fred, els principals nutrients són els hidrats de carboni, greix, proteïnes, vitamines i minerals.
A l’escudella i carn d’olla s’hi poden posar una gran varietat d’ingredients que ens aporten diferents sabors a la recepta , òssos de porc, carn de porc, pollastre, gran varietat de vegetals, patata, llegums, l’arròs i fideus…

És un plat, com ja era habitual fa un anys, d’aprofitament, és a dir, s’utilitzaven tots els aliments qui havia a l’abast durant la temporada d’hivern.Perquè en mengem per Nadal?
Tradicionalment, sabem que la preparació d’aquest plat vol hores a la cuina I no es pot fer a diari, no era una sopa que es mengés sovint a les cases, per això per NADAL, es cuinava amb prèvia preparació,i es s’utilitzava carn de porc, de xai, de gallina i bou, i totes les verdures, per tal d’obtenir un plat excelent per compartir en familia .
La sopa del dia a dia, es convertiria així, en un plat de 5 estrelles.
25/11/21 "Colors de tardor, fruits de tardor"
La tardor arriba quan comencen a a caure les fulles i els colors de la Cerdanya canvien de verds a groc, taronges, vermells i ocres. Una época mágica per gaudir de la nostra comarca.
Així com gaudir també, dels productes que ens ofereix la tardor a la cuina:
castanyes, moniatos i fruits secs
Tres productes molt sans, amb molt nutrients interessants i molt divertits al’hora de cuinar.
Les castanyes són un fruit sec que cal coure per menjar-lo, amb foc, al forn o bullidles, ens aporten hidrats de carboni de llarga durada que ens dona energia cosntant durant els primers freds de la tardor, molt potassi, àcid fòlic ( vitamina B9) i vitamina E, un poten antioxidant, així com molta fibra. Les podem menjar de postre o acompanyades d’algun plat de carn guisada
Els moniatos són de la familia de les hortalises, rica en hidrats de carboni i sucres, per aiò té un gust més dolç que la patata, molt ric també en vitamines antioxidants i un 2% de proteína, fet que fa que el moniato sigui recomanat a persones vegetarianes. També es pot barrejar amb verdures o menjar-los de postre.
