Patinar sobre gel
Puigcerdà disposa d’una pista de gel oberta a tots els publics i edats, situada al club poliesportiu de la població trobaràs unes completes instal.lacions de patinatge sobre gel, on no et cal portar res, ja que els patins t’els lloguen a les mateixes instal.lacions.
Podràs passar unes hores molt divertides practicant el patinatge al teu ritme sigui la primera vegada que patines o tinguis més nivell, acompanyat pels teus pares, amics, parella….
web:www.puigcerda.cat/ca/serveis/esports/poliesportiu-de-puigcerda
Informa’t del horari trucant al tel: 972 88 02 43
Assistir a un partit de Hoquei sobre gel
També a la mateixa pista pots assistir als emocinants partits de la primera divisió estatal de hoquei sobre gel, tant del senior masculí com del senior femení.On sol jugar l’equip local Club Gel Puigcerdà (CGP) contra el rival que li correspon segons la jornada de la lliga.
Al nostre apartat de noticies d’esports t’informem puntualment dels partits que és jugen al cap de setmana i si és jugen a Puigcerdà.
Prem sobre l’enllaç www.viulacerdanya.cat/portada#esports
Espai Ceretània a Bolvir
Centre d’interpretació de l’assentament Íber, ubicat a la població, podeu sol·licitar visites guiades per a famílies o grups; veureu el seu jaciment arqueològic i diferents sales on es projecten audiovisuals de la vida i cultura dels primers pobladors de la vall, s’exposen peces d’arqueologia trobades al jaciment, també compta amb un espai que acull exposicions temporals de pintura, escultura, etc.
Horaris:
De setembre a juny
dissabtes d’11h a 14h i de 16h a 18h;
Diumenges i festius d’11h a 14h.
De dilluns a divendres, de 8h a 15h
(trucant prèviament al 972 895 001).
Juliol, agost i vacances
de dilluns a diumenge d’11h a 14h i de 16:30h a 20h
Adreça: Avda. La Corona, 46
Població: Bolvir
http://www.bolvir.cat/govern-obert/museu-espai-ceretania/
Tel: 972 895 001
Museu Cerdà a Puigcerdà
Espai museístic a la capital de la comarca, que compta amb una exposició permanent “la casa cerdana” i exposicions temporals, també s’hi organitzen conferències i actes diversos.
Horari:
Dilluns tancat
De dimarts a dijous de 10h a 14h i de 17h a 20h.
Divendres i dissabte de 10h a 13,30h i de 17h a 20h.
Diumenge de 10h a 13,30h.
Adreça: C. Higini de Rivera, 4
Població: Puigcerdà
Web: www.puigcerda.cat/ca/museu-cerda
Més info: 972 884 303
Museu de la història de Llívia
Llívia ha estat ocupada i habitada de forma ininterrompuda des de finals de l’edat del bronze fins als nostres dies alternant-se el seu poblament dalt del turó i a la seva falda. Aquest enclavament dins de França ha estat, a més, la capital natural de la comarca fins a la fundació de Puigcerdà (1177-1178) i, sempre, un importantíssim baluard militar. Tant va ser així que el rei Carles I, el 1528, s’hi refereix com a ”Vila”. Gràcies a aquest títol, Llívia restarà sota la sobirania espanyola després del tractat dels Pirineus i de Llívia (1659-1660).
Aquest àmbit pretén fer un repàs per aquesta singular història, tant dels moments en què Llívia funciona com a centre o capital com en aquells moments que, per l’esdevenir polític del moment, perd la seva capacitat gestora en profit d’altres poblacions més o menys pròximes.
Horaris:
De dimarts a dissabte, de 09:30 a 13:30 i de 15:00 a 18:00h
Diumenge, de 10 a 14h
Agost: tots els dies de 10 a 13:30 i de 15 a 19h
Serveis: Adaptat a minusvàlids
Adreça: C. dels Forns, 10
Població: Llívia
Web: www.llivia.org
Tel: 972 896 313
Museu farmàcia de Llívia
A l’espai dedicat a l’Oficina de Farmàcia Esteva, una de les més antigues i de més renom d’Europa, els seus materials ens transporten a les apotecaries dels segles XVII, XVIII, XIX i principis del XX i ens permeten passejar, de la seva mà, al llarg de l’evolució d’aquestes oficines de farmàcia fins que les substàncies van deixar-se de confeccionar in situ perquè la seva producció es va industrialitzar.
Malgrat que es tenen dades de l’existència de farmàcies a Llívia des del segle XV —tot i que la documentació, per la mateixa evolució històrica de la vila, ha desaparegut—, la primera notícia documental que se n’ha conservat és del 1594, quan per una visita del Protomedicat de Catalunya es prohibia a Jaume Bosam —que sembla que era el que regentava aquest establiment farmacèutic— que en continués la regència per no estar en possessió del corresponent títol d’apotecari que aleshores devia regir.
Des del primer terç del segle XVIII, la família Esteva mantindrà la farmàcia oberta a Llívia fins el 1926, quan Antoni Esteva es trasllada a Puigcerdà. Per aquest motiu, per haver anat passant de pares a fills, de professional de la farmacia a profesional de la farmàcia, se’ns n’han conservat els cordialers, les caixes policromades, els pots, els morters… i una importantíssima biblioteca farmacèutica com a testimoni dels canvis materials, científics i també de les idees que conduïren a la modernitat.
Horaris:
De dimarts a dissabte, de 09:30 a 13:30 i de 15:00 a 18:00h
Diumenge, de 10 a 14h
Agost: tots els dies de 10 a 13:30 i de 15 a 19h
Serveis: Adaptat a minusvàlids
Adreça: C. dels Forns, 10
Població: Llívia
Web: www.llivia.org
Tel: 972 896 313
Museu del bosc
Horaris: Visites concertades
Serveis: Adaptat a minusvàlids
Adreça: Camí de Talltendre, s/n
Població: Bellver de Cerdanya
Tel: 680 289 997
Museu dels Esterregalls
Les Guilleteres, els Esterregalls i darrerament també les Badlands són els noms que agafa aquesta zona àrida de colors grocs, ocres i vermellosos, caracteritzada per la presència de xaragalls, canals profundes i estretes, creats pel riu Segre. Més endavant, l’activitat minera de l’or al·luvial, que van dur a terme els romans (s. II aC, acaba de configurar aquest paisatge singular. Per arribar les Guilleteres d’Isòvol, s’hi pot anar a peu o en bicicleta per un itinerari molt agradable, d’un quilòmetre aproximadament, que surt de la plaça Major d’All. O bé amb cotxe, accedint-hi des de la mateixa carretera N-260, que uneix Puigcerdà i la Seu d’Urgell, agafant el trencall en direcció al cementiri municipal. Es pot estacionar el vehicle darrere del cementiri i des del mateix aparcament agafar un camí que ens durà a l’inici de l’itinerari dels Esterregalls.
Adreça: Pl. Major, 2
Població: All
Web: www.isovol.cat
Museu dels bunquers
Aquest museu mostra una línia fortificada defensiva popularment coneguda amb el nom de Línia P o dels Pirineus, tot i que el nom oficial és Organización defensiva de los Pirineos.
Qui la va construir?
Va ser construïda per l’Exèrcit espanyol durant el Règim Franquista, dirigida pels comandaments d’Enginyeria i feta majoritàriament per soldats de lleva.
Quan es va fer?
El gruix majoritari de les construccions dels búnquers es va fer entre el 1944 i el 1948; alguns búnquers ja van ser iniciats l’any 40 i se’n van seguir fent fins a finals dels anys 50.
On es va construir?
Es va construir al Pirineu, des de Cap de Creus a Catalunya fins a Hendaia al País Basc.
Com es va fer?
Les estructures defensives són de formigó armat, fetes majoritàriament a mà, i eventualment amb explosius.
Horaris:
Ponts i festius: obert.
Abril, maig i juny: obert els caps de setmana. Dissabtes, de 10 a 14h i de 16 a 18h. Diumenges de 10 a 14h.
Juliol, agost i fins al 12 de setembre:de dilluns a dissabte, de 09:30 a 13:30 h i de 15:30 a 18:30 h; diumenge, de 09:30 a 13:30 h.
Des del 12 de setembre fins el 8 de desembre: obert els caps de setmana. Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14h.
Adreça: Ctra. LV-1055 de Martinet a Montellà, Paratge Cabiscol, s/n
Població: Martinet
Tel: 648 141 070
Museu del riu
La casa del riu, és un centre d’interpretació que acull una mostra significativa sobre els ecosistemes fluvials: el curs principal del riu, el bosc de ribera, la fauna associada i la relació humana.
L’espai també gaudeix d’una sala de projeccions, un mirador interior i reproduccions de la fauna característica de les riberes del Segre i a l’exterior hi ha un mirador d’aus a la vorera del riu Segre.
I si voleu conèixer una mica millor la llúdriga i el seu hàbitat, podeu fer l’itinerari de la llúdriga, trobareu plafons indicatius al llarg del riu Segre a l’alçada del poble de Martinet.
La Casa del Riu de Martinet és un centre d’informació i d’interpretació sobre els ecosistemes fluvials. El centre, ubicat en una antiga piscifactoria, acull una mostra museogràfica sobre la vida al riu: el curs principal del riu, el bosc de ribera i la fauna associada.
Complementant l’exposició hi ha una amb les espècies vegetals més representatives del bosc de ribera i un itinerari de natura dedicat a la llúdriga, un dels representants més emblemàtics dels ambients fluvials.
En la seva nova ubicació, en la zona d’esbarjo del Cabiscol, a tocar del riu Segre.
Horaris:
Juliol i agost, de dimarts a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h; diumenge, de 10 a 14h.
Tancat: Diumenges tarda i dilluns de juliol i agost.
De gener a juny i de setembre a desembre visites concertades.
Adreça: Ctra. LV-1055 de Martinet a Montellà, Paratge Cabiscol, s/n
Població: Martinet
Tel: 648 141 070
Museu del esclop
Museu dedicat a un dels objectes quotidians més arrelats a Meranges: l’esclop. A la població s’exportava aquest singular tipus de calçat a tot el país. A l’exposició es mostren tant la història de l’ofici com la fabricació de la pràctica sabata.
Durant generacions, els habitants de Meranges van utilitzar els recursos naturals per fabricar un tipus de calçat que els protegia de la neu i la humitat del terra: els esclops. La zona va ser un centre de producció d’esclops per a tot Catalunya, que va tenir la seva última seu a Meranges.
Fabricar esclops va ser un ofici de nissagues familiars, que durant l’hivern es dedicaven a tallar la fusta de les sabates. Hi havia qui en fabricava només per a consum propi, altres per a les persones més properes i artesans que es dedicaven a vendre’ls ambulantment o en comerços.
A la plaça Major de Meranges, el museu explica d’una manera didàctica la història d’aquest calçat i el procés d’elaboració, des de la dificultat per obtenir la fusta, que ha de teni unes característiques especials, fins a les eines que es feien servir i la forma de treballar-los i de vendre’ls.
Horaris:
Visites concertades del museu i l’església de Sant Serni. Cal reservar. Preu 5 € per persona.
Adreça: Pl. Major, s/n
Població: Meranges
Tel: 635 577 923
Museu de cal Sindreu
Aquest museu conté una excepcional exposició d’aquarel.les del segle XIX.
L’espai d’exposició es una casa rural del pirineu que també compta amb peces d’art gòtic i romànic.La totalitat de les obres estan distribuides en tres amplies sales amb parets de pedra.
Horaris: Visites concertades
Adreça: C. Andreu Xandri, 5
Població: Ger
Tel: 667 522 647
Museu de Das
Amb la intenció de recollir els aspectes més significatius de la vida Cerdana, aquesta exposició situada al ajuntament de Das, esta composada per diferents sales:
1.- Estris del bosc.
2.- Estris del camp, del prat i l’hort.
3.- Estris de la cuina i la vida quotidiana a les llars cerdanes.
4.- Estris de l’era, el paller i la cort.
5.- Els pastors i els seus ramats.
Adreça: Passeig Rosend Arús, 3
Població: Das
www.das.cat/coneix/llocs-dinteres/col%C2%B7leccio-museu-de-das/
Llo (Cerdanya Francesa)
Als bains de Llo, podreu gaudir de varies piscines d’aigua termal a diferent temperatura, també disposen de jacuzzi, sauna, hammam i tractaments personalitzats.
També et pot interessar:
Activitats per fer a l’aire lliure
Reserva taula als millors restaurants de la Cerdanya