Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
Notícies 20/12/24
Notícia 1: PREM AQUÍ Puigcerdà i la Cerdanya portaran la brossa d’escombrar els carrers a un centre de tractament del Berguedà
Notícia 2: PREM AQUÍ El 30 de desembre la Molina i Masella celebren els 25 anys del projecte d’Alp 2500 amb baixada de torxes i concert de Joan Dausà
Notícia 3: PREM AQUÍ La Vuelta 2025 passarà per Alp, Bellver, Martinet, la Seu d’Urgell i Andorra
Notícia 4: PREM AQUÍ L’aeroport de la Seu d’Urgell incrementa un 75% el nombre de passatgers i un 18% les operacions respecte al 2023
Notícia 5: PREM AQUÍ El Mercat de Nadal de Cal Rosal connectarà amb Berga mitjançant el trenet turístic
ALTRES NOTÍCIES D’AVUI 20/12
Notícia 1: PREM AQUÍ Els Bombers rescaten en helicòpter dos excursionistes als quals la neu ha impedit seguir la ruta a Bellver de Cerdanya
Notícia 2: PREM AQUÍ El fort vent ha obligat a tallar l’R3 entre Puigcerdà i Ripoll
Notícia 1:
Per M.Spa 20/12
Puigcerdà i la Cerdanya portaran la brossa d’escombrar els carrers a un centre de tractament del Berguedà.
A partir del mes de gener, la brutícia que s’escombra als carrers de Puigcerdà s’exportarà al Berguedà, comarca que té un sistema de recollida selectiva més avançat que la Cerdanya i un índex de separació del 65,7%, quan el de Cerdanya és el del 27%.
L’Ajuntament de Puigcerdà ha arribat a un acord amb el Consell Comarcal del Berguedà per tal que es faci càrrec del trasllat i gestió de la brossa escombrada dels carrers de la capital cerdana.
L’acord entre les dues institucions s’emmarca en el procés de renovació de tota la recollida dels residus de Puigcerdà i la Cerdanya. Aquest procés ha comportat la clausura de l’abocador comarcal de Bellver, on fins ara Puigcerdà portava la fracció de rebuig de la neteja viària.
Aquesta fracció la formen principalment sorra així com plàstics, burilles i una gran varietat de residus anomenats impropis que necessita una separació abans de ser gestionada de manera sostenible. La fracció de rebuig de l’escombrada de Puigcerdà es recollia fins ara cada quinze dies amb un emmagatzematge previ per part de l’empresa que ha gestionat la recollida de la brossa. Amb el nou conveni, Puigcerdà s’encarregarà de portar aquesta fracció fins a l’abocador del Berguedà, situat a la zona de Pedret, on serà enterrat sota capes de terra. El conveni estableix un cost de 140 euros per cada tona que s’hi aboqui.
Els altres setze municipis de la Cerdanya que també s’han quedat sense poder portar la brossa a l’abocador, han inclòs aquesta tasca al nou contracte que ja ha entrat en vigor per la renovació integral de la recollida. Aquest nou servei s’anirà implantant en el transcurs de l’any 2025. L’acord, que és per a dos anys prorrogables, s’aprovarà via plenari municipal en la pròxima sessió.
Notícia 2:
Per M.Spa 20/12
El 30 de desembre la Molina i Masella celebren els 25 anys del projecte d’Alp 2500 amb baixada de torxes i concert de Joan Dausà.
La celebració tindrà com a actes principals una baixada de torxes per les pistes de les dues estacions a primera hora de la tarda. Posteriorment, ja a Alp, la festa es clourà amb un concert del cantautor resident a Cerdanya Joan Dausà.
A l’esdeveniment hi assistiran els dirigents de les dues estacions, de Ferrocarrils de la Generalitat pel que fa a la Molina, i de la Fundació Bosch Aymerich pel que fa a Masella, així com representants del territori.
Les estacions d’esquí de la Molina i Masella han anunciat la celebració conjunta el pròxim dilluns dia 30 de desembre dels 25 anys de la creació del forfet conjunt Alp 2500. Aquest forfet dona dret a esquiar als dos dominis fent la connexió pel punt més alt de la muntanya que els uneix, la Tosa, a la cota 2.500 metres.
Notícia 3:
Per Redacció 20/12
La Vuelta 2025 passarà per Alp, Bellver, Martinet, la Seu d’Urgell i Andorra.
La Vuelta a Espanya 2025 passarà per la Seu d’Urgell per partida doble. Tal com ja va passar a l’edició 2023, la ronda ciclista espanyola inclourà una meta i una sortida a Andorra i això farà que els participants travessin l’Alt Urgell en dues etapes consecutives, els dies 28 i 29 d’agost. L’organització ha presentat aquest dijous el recorregut complet, que transcorrerà principalment pel nord de la península però que tindrà un inici inèdit més al nord: les quatre primeres etapes transcorreran pels Alps, principalment pel Piemont, i la sortida inicial serà des de la capital piemontesa, Torí.
Les jornades pirinenques començaran el 27 d’agost amb una contra rellotge amb sortida i arribada a Figueres. El dia següent, dijous 28 d’agost, la sisena etapa sortirà des d’Olot i passarà per la Collada de Santigosa (3a categoria), Ripoll, Ribes de Freser i la Collada de Toses (1.790 m, 1a categoria), per on els ciclistes entraran a la Cerdanya i travessaran poblacions com Alp, Bellver i Martinet abans de passar per Alàs i la Seu.
Des de la capital urgellenca agafaran l’N-145 per entrar a Andorra, on pujaran al port de la Comella (1.347 m, 2a categoria) i finalment passaran per la Massana abans d’arribar a la meta en pujada situada a l’estació d’esquí i muntanya de Pal (1.902 m, 1a categoria). En total, 171 quilòmetres.
El dia següent, divendres 29 d’agost, la setena etapa sortirà des d’Andorra la Vella. Tot seguit baixaran fins a la Seu d’Urgell i passaran per Castellciutat, Montferrer i Adrall abans d’afrontar el port del Cantó (1.724 m, 1a categoria), des d’on baixaran fins a Sort i continuaran per la Pobla de Segur. Des d’allà pujaran cap al port de la Creu de Perves (1.334 m, 2a categoria) i, després de passar pel Pont de Suert, entraran a la Ribagorça aragonesa per superar un altre coll de segona, el de l’Espina (1.400 m). Al tram final, travessaran Castilló de Sos i Benasc fins a arribar a la meta de l’estació d’esquí de Cerler (1.900 m, 1a categoria). Una distància una mica superior a la del dia anterior: 187 km.
D’aquesta manera els ciclistes ja abandonaran els Pirineus perquè la vuitena etapa, el dia 30, sortirà de Montsó i s’acabarà a Saragossa, mentre que la novena arribarà a l’estació d’esquí de Valdezcaray, a la Rioja. Després d’una jornada de descans, la resta d’etapes passaran per indrets com el parc de Belagua, Bilbao, l’exigent coll de l’Angliru, Avilés, Monforte de Lemos, Ponferrada, Valladolid, Rueda i, a la penúltima etapa (13 de setembre), el port de Navacerrada, de categoria especial. La meta final serà el dia següent, 14 de setembre, a Madrid.
Inici al Piemont
Pel que fa a l’inusual inici d’enguany, la primera etapa (23 d’agost) sortirà des de Torí i s’acabarà a prop de Milà, a Novara. La segona transcorrerà pel sud del Piemont, entre Alba i Limone. La tercera, en canvi, serà plenament alpina i anirà de San Maurizio Canavese a Ceres, per damunt de l’àrea de Torí. El mateix passarà amb la quarta jornada (26 d’agost), que sortirà des de Susa -a prop de la frontera italofrancesa- i travessarà els Alps de Savoia per arribar fins a Voiron, després de passar pel coll de Lautaret (2.059 m) i per Grenoble. Tot seguit el pilot ja es desplaçarà directament fins a Catalunya per a la contra rellotge de Figueres.
Notícia 4:
Per Redacció 20/12
L’aeroport de la Seu d’Urgell incrementa un 75% el nombre de passatgers i un 18% les operacions respecte al 2023.
La Comissió Mixta per a la Gestió, l’Explotació i la Promoció de l’Aeroport Andorra-La Seu d’Urgell s’ha reunit aquest dijous per fer balanç del funcionament de la infraestructura i analitzar les inversions fetes al camp de vol. A la trobada hi han pres part el director General d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela; el director de l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell, Òscar Madrid; el Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat d’Andorra, David Forné, i el director d’Energia i Transports, Carles Miquel.
Un dels primers punts tractats en la reunió ha estat corroborar que tant el Govern d’Andorra com la Generalitat de Catalunya, propietària de la infraestructura, han donat llum verda a la renovació automàtica del conveni per a la gestió compartida. Aquesta entesa, que data del 2020, especifica que el Principat aportarà un màxim de 400.000 euros anuals per cobrir, com a màxim, el 50 per cent del dèficit d’operacions de l’aeroport.
Més enllà de la renovació de l’entesa, totes dues parts han celebrat l’increment d’activitat que s’ha registrat aquest 2024 a la infraestructura, indicant que l’augment d’operacions “repercuteix positivament al territori amb més activitat econòmica”. Així, s’ha exposat que s’han registrat un 75% més de passatgers respecte el 2023, el que es tradueix amb un 18% més d’operacions i un 28% més de dies amb activació de l’aeroport amb vols comercials.
Més concretament, i pel que fa als vols comercials d’Air Nostrum que reben el suport econòmic del Govern en funció de l’ocupació, s’ha destacat que el 2024 hi han volat 10.664 passatgers amb un total de 291 operacions.
D’aquest total d’operacions, el 93% dels vols han pogut fer la ruta amb normalitat, i només el 4% s’han hagut de desviar a causa de la meteorologia i el 3% a causa de la gestió interna de la companyia. Aquestes dades són força superiors a les registrades l’any passat quan el percentatge va rondar el 81%.
En relació amb la resta de serveis, la comissió també ha constatat que s’ha registrat un creixement de l’activitat d’aerotaxis i de l’activitat lligada als hangars, per la qual cosa l’aeroport continua treballant per impulsar la creació de nous 9 hangars (3 de 1.200 m2 i 6 de 600 m2) pels quals ja hi ha demanda i interès.
Notícia 5:
Per Redacció Berga 20/12
El Mercat de Nadal de Cal Rosal connectarà amb Berga mitjançant el trenet turístic.
Una vintena de parades ompliran Cal Rosal aquest cap de setmana, amb motiu de la cinquena edició del Mercat de Nadal, que recupera el trenet turístic per connectar amb Berga.
Els visitants podran fer parada a Cal Rosal i comprar a les parades de productes alimentaris del Berguedà, d’objectes de regal i decoració nadalenca, tèxtil, complements, bijuteria, cosmètica i llibres. Dissabte, l’obertura del Mercat de Nadal serà de les 10 del matí a les 8 del vespre. I diumenge, de les 10 del matí a 2/4 de 3 de la tarda.
Les parades es complementaran amb activitats culturals i d’oci, tal com ha comentat l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat. Dissabte al matí, es faran jocs tradicionals, mostra de Bàsquet Beat i concert de Swing Tea. I a la tarda, taller infantil per fer el tió, taller de bombolles de sabó, cantada de nadales i concert de jazz amb Tope Rope. I diumenge, taller infantil per fer una bola de Nadal i concert amb Ivette i Rai.
Trenet turístic
Amb l’objectiu de promoure la dinamització comercial, enguany es recupera el trenet turístic per enllaçar Cal Rosal i Berga coincidint amb el Mercat de Nadal. Va funcionar les edicions del 2021 i 2022 i ara tornarà a circular fent una sola parada a Berga. El trenet anirà fent viatges des del centre de Cal Rosal fins a la plaça de la Creu de Berga (a la parada de taxis), i a l’inrevés. Passarà per la carretera vella, la C-16z, serà un trajecte gratuït i tindrà capacitat per a cinquanta passatgers.
La regidora de Promoció Econòmica de Berga, Ermínia Altarriba, ha destacat que el trenet “és un atractiu turístic que agrada sobretot a infants i famílies i, a més, és una manera d’interrelació i per potenciar el comerç tant de Cal Rosal com de Berga, en un cap de setmana d’obertura comercial”.
Com a anècdota, Josep Badia, vicepresident de l’Agrupació Cultural i Esportiva (ACE) de Cal Rosal, ha comentat que “en l’època del tren, mai no va arribar a Berga, feia parada a Cal Rosal, i el Mercat de Nadal aconseguir fer-lo arribar a Berga”. En nom de l’entitat, ha aplaudit la consolidació de mercats com aquest i de poder-hi col·laborar.
Ho faran cantant nadales, dissabte a 2/4 de 6 de la tarda. Josep Badia també ha aprofitat per fer una reivindicació: “és positiu que organitzin propostes conjuntament els ajuntaments de Berga i Olvan a Cal Rosal. Ara faltaria fer alguna cosa també amb Avià” (Cal Rosal pertany als tres municipis).
A part de l’ACE, també col·labora amb el Mercat de Nadal l’Associació Musical i Cultural de Cal Rosal (AMIC). Organitzen, segons ha detallat Sylvia Asensi, els tallers de treballs manuals per als nens i nenes i munten la barra de bar.
També et pot interessar: