Viulacerdanya.cat/Notícies

Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )

Altres Notícies:

18-6 N-1: To crispat al ple d’aquest dimarts a Puigcerdà, el creuament d’acusacions entre Armengol, Espada i Palomino, sumat a la dimissió de Gassió, afegeixen més incertesa sobre quin serà el nou govern – N-2: Trànsit instal·larà, nous radars (també de tram), càmeres lectores de matricula i panells informatius al Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell – N-3: Un conflicte que acaba amb set acomiadament encén els ànims al centre esportiu El Tossalet – N-4: El gos d’uns narcotraficants sembra el pànic atacant als veïns d’un poble del Pirineu – N-5: Detingut a la Seu d’Urgell un ciutadà colòmbia buscat per homicidi – N-6: 300 alumnes de la Cerdanya participen en una jornada pensada per crear vincles entre escolars de tota la comarca a través de la ciència – N-7: El govern potenciarà la ramaderia extensiva al Prepirineu // NOVETATS TÚNEL DEL CADÍ: Entra en servei el nou portal web per gestionar el descompte del Túnel del Cadí per als veïns de la Cerdanya, Alt Urgell i Berguedà

Notícies   21/6/25

Notícia 1:

Per redacció  21/6

Tallada la N-260 al terme municipal d’Isòvol per un col·lisió entre dos turismes.

L’N-260 ha quedat tallada aquest dimecres a la tarda entre Isòvol i Ger per un accident. Segons informa el Servei Català de Trànsit, pocs minuts després de la 5 s’ha produït una col·lisió lateral entre dos turismes, al punt quilomètric 189,40. Ambdós vehicles circulaven en sentit Lleida i no consta que hi hagi ferits de gravetat.

Arran de l’accident, no s’ha pogut reestablir la circulació fins a les 6 i els Mossos d’Esquadra han fet els corresponents desviaments.

Notícia 2:

Per La Valira  21/6

Armengol, Celso Llombart i Nerea Espada acusen a Palomino de mala gestió i exhibició mediàtica. 

Celso Llombart, regidor de l’equip de govern, va recórrer a la ironia per posar en dubte la gestió de Palomino al capdavant de l’àrea de Cultura, suggerint que el seu pas pel càrrec va ser “paupèrrim” i mancat de resultats tangibles. Llombart no va dubtar a assenyalar el “postureig” de Palomino a les xarxes socials, titllant-lo obertament de “personatge” i “imitador”, i deixant entreveure que el seu principal objectiu és la notorietat personal més que el servei públic.

El ple municipal de Puigcerdà celebrat aquesta setmana va viure un dels seus moments més tensos durant les intervencions dirigides a Jordi Palomino, regidor no adscrit i exresponsable de Cultura.

A aquestes crítiques s’hi va sumar Nerea Espada, que, en la mateixa línia irònica, va insinuar que Palomino podria estar darrere de les recents filtracions relacionades amb la policia local, alimentant la polèmica sobre el seu paper desestabilitzador dins del consistori

terreny llivia

Espada també va qüestionar l’autenticitat de les motivacions de Palomino, reforçant la imatge d’un regidor més preocupat per l’impacte mediàtic que per la gestió municipal.

Dures acusacions contra Palomino

El tinent d’alcalde Francesc Armengol va apujar encara més el to, retraient durament la manera d’actuar i d’expressar-se de Palomino, a qui va acusar de danyar la imatge de l’Ajuntament i de posar els seus interessos personals per sobre dels del municipi.

Les intervencions de Llombart, Espada i Armengol, carregades d’ironia, retrets i desqualificacions, van evidenciar la profunda divisió política al consistori i la manca de confiança en la figura de Palomino, a qui tots van assenyalar com un personatge que busca protagonisme a costa de l’estabilitat institucional

Notícia 3:

Per L.Martorell  21/6

Com donar de forma segura les teves dades en hotels i allotjaments, mai el DNI.

L’entrada en vigor del nou registre obligatori de viatgers ha posat en escac al sector hoteler. Des del passat dilluns 2 de desembre, hotels, hostals, pensions i altres establiments dedicats a l’allotjament de turistes, així com operadors que actuïn com a intermediaris, han de recollir una nova sèrie de dades de cada hoste. Aquest registre documental suposa una “càrrega administrativa desproporcionada” que, segons el sector de l’hostaleria, obligarà a duplicar o triplicar la seva plantilla.

Més enllà de la discòrdia generada arran d’aquesta implementació i de l’increment del volum de treball que suposa, alguns experts s’han pronunciat sobre un altre factor a tenir en compte a l’hora de dur a terme aquest tipus de processos: la privacitat. Un d’ells ha estat Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic forense i col·laborador en diversos dels espais que componen la programació informativa de TV3. En la seva última intervenció a ‘Tot es mou’, presentat per Helena Garcia Melero, l’especialista en ciberseguretat aclareix quines mesures preventives pren durant un ‘check-in’.

Res de documentació original

Fins ara, entre el material requerit a l’hora de realitzar el registre en un allotjament es trobava la documentació oficial, ja fos DNI o passaport. Atès que aquesta informació seguirà sent obligatòria, Pérez advoca per lliurar una còpia de la identificació i no el carnet original: “Jo mai de la vida, quan vaig a un hotel, el dono. Mai. Agafo, m’identifico, els ho ensenyo i, si ho volen, els ho envio per correu electrònic“.

Així mateix, el també consultor i formador sempre tracta de deixar clar que es tracta d’un duplicat. Com? “Primer de tot, en blanc i negre, que es vegi que és una fotocòpia; i segon, amb una marca d’aigua que posi ‘Còpia’“, afegeix. De no prendre aquest tipus de precaucions, l’hoste s’exposa a un risc innecessari: “Et creen un número de compte en un banc qualsevol i te la fan grossa”, sentencia Pérez.

 

Donar les dades sense cantar-les en veu alta

Si bé és cert que ‘cantar’ les dades en veu alta pot agilitzar un procés de registre cada cop més dens, aquesta pràctica també deixa al descobert l’usuari, la veu del qual pot ser escoltada o, pitjor encara, gravada per potencials ciberdelinqüents. Així ho adverteix Pérez, qui recomana escriure qualsevol informació sobre un full de paper abans que pronunciar-la: “Estic cansat d’haver d’anar donant les meves dades lliurement, perquè mai saps qui t’està escoltant o, atenció, qui t’està gravant”, conclou el pèrit.

Notícia 4:

Per M.Spa  21/6

Construcció d’un nou edifici a l’Hospital de Cerdanya per acollir el centre de dia de trastorns mentals.

En la reunió, presidida pel director general de l’ARS Occitanie, Didier Jaffre, i la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Olga Pané, s’ha fet un balanç de l’activitat.

L’Associació Europea de Cooperació Territorial (AECT) Hospital de la Cerdanya ha celebrat aquesta setmana una reunió del Consell d’Administració en la qual s’ha aprovat una ampliació no tan sols de les instal·lacions sinó que també els acords binacionals d’atenció mèdica.

Durant la trobada es van aprovar els comptes i la memòria d’activitat corresponents a l’exercici 2024.

Es van posar les bases per a un pla estratègic que contempla l’ampliació dels espais assistencials i no assistencials mitjançant la construcció d’un nou edifici annex.

Aquest nou edifici acollirà, entre altres serveis, un Centre de Dia especialitzat en trastorns mentals, un projecte que respon a la necessitat de reforçar l’atenció sociosanitària a la comarca.

El Centre de Dia oferirà recursos terapèutics i de suport per a persones amb trastorns mentals, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i facilitar la seva inclusió social.

Fa unes setmanes, l’Hospital de la Cerdanya va posar en marxa una nova unitat d’hospitalització de dia dedicada a pacients amb trastorns mentals, un servei pioner que pretén millorar l’atenció en salut mental a la comarca.

El Centre de Dia, conegut com a Dispositiu Transfronterer d’Acollida i Rehabilitació (DART), ofereix atenció individualitzada a persones amb trastorns mentals greus estabilitzats.

Aquest nou servei permet evitar el desplaçament dels pacients a altres poblacions com Manresa o Perpinyà.

Actualment, el centre atén onze pacients i té capacitat per a una quarantena. L’equip està format per psiquiatres, psicòlegs, infermers i treballadors socials que ofereixen tant atenció clínica com activitats de rehabilitació comunitària. A més, el servei compta amb una unitat mòbil per fer seguiments a domicili.

Un altre punt destacat de la reunió va ser el reforç dels vincles amb institucions de referència, com l’Institut Universitari del Càncer de Tolosa.

El Consell d’Administració reafirma així el compromís de continuar impulsant un model de cooperació sanitària transfronterera.

Notícia 5:

Per redacció  21/6

La C-14 estrena un punt de recàrrega ultraràpida de cotxes elèctrics.

Bassella diposa des d’aquest divendres d’un hub de recàrrega ultraràpida per a vehicles elèctrics. El nou servei l’ha instal·lat la companyia Endesa, concretament, al quilòmetre 134 de la carretera C-14, on hi ha el Museu de la Moto i el centre de serveis de Bassella Experiencies

La nova estació compta amb una potència total de 972 kW. Des d’Endesa han destacat que és el hub més potent de què disposen ara al Pirineu i al conjunt de la demarcació de Lleida, atès que supera lleugerament la capacitat del que hi ha al punt de servei Àrea Eurotrak de l’A-2 a Fonolleres (Segarra), que té 944 kW. De fet, és també el tercer més potent de Catalunya, només superat pel del Parc Vallès de Terrassa (Vallès Occidental) i pel de l’estació de servei Andamur a la Jonquera (Alt Empordà).

El hub incorpora tres estacions de tecnologia ultraràpida, amb 300 kW a cadascuna i amb doble connector (dues mànegues), de manera que s’hi poden carregar fins a sis vehicles alhora. Compta amb l’estàndard europeu de càrrega CCS2 o Combo.

Pol Olivella, responsable de mobilitat elèctrica d’Endesa a Catalunya, ha destacat que amb el nou hub es reforça “l’aposta per dotar el territori de serveis energètics de qualitat”, especialment “en eixos de mobilitat tan importants com la C-14”. Olivella explicat que aquests carregadors ultraràpids són ideals per a conductors que disposen de poc temps per carregar, ja que permeten recuperar el 80% de la bateria en només 15 minuts. Dit d’una altra manera, poden recuperar fins a 100 km d’autonomia en un temps d’entre 3 i 10 minuts, en funció cada vehicle.

De la seva banda, el director de BaSSella Experiences, Pau Soler, ha recordat que per aquestes instal·lacions hi passen al llarg de l’any les principals marques automobilístiques del sector, per dur a terme tasques de desenvolupament i proves de prototips off-road. Per això, veien “molt necessària” aquesta infraestructura perquè s’està avançant en el “canvi cap a l’electrificació”, que també comença a arribar als vehicles totterreny.

La instal·lació d’aquests equips s’afegeix a les dues places de recàrrega ràpida i semiràpida que ja hi ha des de fa quatre anys a BaSSella Experiences, amb fins a 50 kW en un connector i 22 kW en l’altre.

Notícia 6:

Per G.Vendrell 21/6

Com carregar el mòbil quan no es té llum a casa i evitar quedar desconnectats.

El mòbil s’ha convertit en una necessitat vital. Tot ho tenim allà: missatges, fotografies, contactes, anotacions… si ens quedem sense mòbil ens quedem aïllats, totalment despenjats de la resta. Però què podem fer si ens quedem sense bateria durant una apagada i no podem endollar el mòbil? Encara que sembli tot perdut, hi ha alternatives perquè no ens hàgim de preocupar per això si patim una altra apagada general.

És important tenir altres dispositius carregats

Poder carregar el mòbil en aquestes circumstàncies és molt senzill, però si no volem arribar a mesures dràstiques, cal una mica de previsió. La forma més senzilla és poder passar electricitat d’un dispositiu a un altre, per la qual cosa necessitaríem tenir altres aparells carregats per si ens trobem en aquesta situació.

Una solució que s’ha popularitzat molt últimament són les bateries portàtils, eines creades precisament amb aquest objectiu, carregar dispositius electrònics quan no tenim accés a un endoll. Una altra opció seria connectar el telèfon a l’ordinador i xuclar-li la bateria. En aquests casos, és important prioritzar quin dels aparells necessita amb més urgència tenir bateria i tenir en compte que, normalment, carregar el telèfon amb l’ordinador és un procés lent.

Si no tenim cap aparell a prop, podem mirar de desplaçar-nos cap a una altra banda i carregar el dispositiu allà. Pot ser a una biblioteca, una cafeteria o fins i tot al transport públic, ja que hi ha trens i autobusos que permeten carregar els aparells electrònics. Si hi ha una apagada general o no podem desplaçar-nos per algun motiu, hi ha una opció que, si bé és poc comuna, segueix funcionant: es pot carregar el mòbil amb el cotxe.

Fer-ho és bastant fàcil, sempre que el nostre vehicle tingui una entrada per a dispositius USB. Les instruccions per aconseguir pujar la bateria del mòbil amb el cotxe són senzilles. Simplement, cal tenir el cotxe encès i un cable que sigui compatible tant amb la ranura de càrrega del mòbil com amb entrada del cotxe. Això sí, no és recomanable utilitzar-ho habitualment, ja que podria afectar negativament la bateria del cotxe, per tant, millor reservar-ho per a casos d’emergència.

Notícia 7:

Per redacció Berguedà  21/6

La caiguda de diverses persones obliga ha aturar el primer salt de plens de la Patum

El primer salt de plens de la Patum d’enguany es va haver d’aturar. Dues caigudes de diverses persones a la zona on es col·loca el tabal van obligar a acabar el salt abans d’hora. Des de 2019 que no s’havia d’aturar un salt de plens. Ahir, es va encendre la bengala vermella que indica els músics que han de parar la música i donar per acabat el salt. En aquest moment, s’encenen els llums de la plaça, plens, acompanyats i patumaires paren de cop i els fuets dels plens acaben de petar sense música i sense voltar per la plaça.

Tot i que segons les primeres informacions, l’incident no va ser greu, el protocol de seguretat es va activar com a una mesura necessària i de precaució per evitar mals majors, apuntaven fonts de l’Ajuntament de Berga. Segons informava de matinada el cap de colla dels Plens Joan Sala, hi havia molta gent inexperta, vestida amb roba inadequada i amb poca consciència del que implica participar en un salt de plens.

En cada Patum Completa (la dels dijous i la del diumenge) es fan dos salts de plens. En cada salt de plens salten 100 plens amb el seu acompanyant. Porta 9 fuets (6 al cap i 3 a la cua) cada ple i van petant els 900 fuets pràcticament alhora.

El segon salt de plens es va desenvolupar amb normalitat i es va poder saltar bé a la plaça, tot i que va arribar molt més tard de l’habitual. Els últims tirabols s’acabaven a 3/4 de 5 de la matinada d’una Patum que havia començat a les 10 de la nit.

Notícia 8:

Per M.Spa  21/6

10 anys donant oportunitats laborals i d’integració a la joventut del Pirineu.

El projecte Pràcticum Odisseu ha commemorat aquesta setmana els deu anys d’existència amb una jornada a la Seu d’Urgell. Des de la seva creació, aquest programa ha connectat joves universitaris amb empreses del món rural, promovent el retorn i l’arrelament del talent jove a les zones menys poblades de Catalunya.

L’acte ha estat acollit pel Consorci Alt Urgell-Cerdanya (CAUC) i ha comptat amb la presència de la presidenta del Leader CAUC, Josefina Lladós, el director general de Desenvolupament Rural, Ramon Armengol, i la directora general de Joventut, Clara Quirante, que han donat la benvinguda als assistents.

Durant l’acte s’ha fet un balanç dels èxits assolits pel projecte i s’han presentat noves iniciatives i ajuts universitaris destinats a joves i s’han abordat les novetats més recents en l’àmbit de joventut i ruralitat. La jornada ha finalitzat amb una taula d’experiències, on joves i empreses han compartit els seus testimonis sobre la seva participació en el Pràcticum Odisseu. El projecte ofereix oportunitats laborals i d’integració als joves.

També et pot interessar: