Viulacerdanya.cat/Notícies

Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )

Altres Notícies:

7-11 N-1: Pugen de nivell els robatoris a pagès: entren en un magatzem i s’emporten un tractor i 5 cotxes – N-2: Les ordres d’allunyament dictades al costat català de la frontera gaudeixen de total impunitat al costat francès – N-3: Ja han començat les obres de la nova rotonda que facilitarà l’accés nord a Urús – N-4: Ja es troba construïda al 50% la variant que connecta el Berguedà amb Osona i l’eix Transversal – N-5: La Comissió de Seguretat de la Seu d'Urgell analitza la necessitat de reforçar la vigilància // 6-11 Els Mossos troben diverses irregularitats en una discoteca de Queixans (La Cerdanya), com superar en un 80% l’aforament permès / 6-11 N-1: Puigcerdà apuja un 60% la taxa d'escombraries i haurà bonificacions pels més pobres

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

ENQUESTA: Estem duent a terme una enquesta sobre l'Augment de la delinqüència a Catalunya – PARTICIPA -

Notícies    8/11/24

Notícia 1:

Per Agències   8/11

Tot a punt per a la temporada d’Esquí: La Molina i 5 estacions més de FGC, ja tenen data d’obertura.

Les estacions de muntanya de Ferrocarrils esperen superar els 780.000 visitants durant la temporada d’hivern si les condicions meteorològiques acompanyen. FGC té previst començar la temporada el darrer cap de setmana de novembre en les sis estacions que gestiona al Pirineu català: la Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot, Port Ainé i Boí Taüll.

La companyia ha incorporat diverses novetats de cara a la temporada d’hivern, entre les que destaca el TORGO, un vehicle elèctric ubicat a la Vall de Núria i que tindrà capacitat per a deu persones. El vehicle pot pujar rampes de fins al 40% i també es destinarà a finalitats comercials. A més, aquesta temporada es commemora el 25è aniversari d’Alp 2500, la unió dels dominis esquiables de La Molina i la Masella.

La companyia espera rebre més de 780.000 visitants a les sis estacions d’esquí i set estacions d’esquí nòrdic que gestiona al Pirineu. Es tracta d’una xifra mitjana de les darreres temporades, tot i que en la 2023/2024 van ser 765.469 després de dues temporades amb nevades poc generoses.

En total, el domini esquiable de les estacions gestionades per FGC s’estén a 189 quilòmetres d’esquí alpí i 250 quilòmetres de les d’esquí nòrdic. D’entre els primers, estan repartits en 104 pistes innivades de les 180 de totes les estacions, és a dir, al voltant d’un 60%. En aquest sentit, FGC aplicarà per segon any una tecnologia en el marc del projecte ‘Laboratori de la Neu’ per produir neu artificial de forma sostenible i que es va presentar fa just un any amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua i energia.

 

De fet, la companyia ha insistit en la seva aposta per la sostenibilitat i assegura que utilitza un 70% d’energia renovable, amb 17,6 milions de Kwh i 336,1 tones de residus reciclats.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha presentat aquest divendres al migdia es novetats per a aquesta temporada d’hivern en un acte al Recinte firal El Sucre de Vic, que acull la Fira de Muntanya, amb la participació del president d’FGC, Carles Ruiz; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, David Samper, i el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal.

Nou forfait de quatre dies laborabes a la Molina

Entre les novetats d’enguany, destaca que, a la Molina, es comercialitzarà un nou forfait de quatre dies laborables a utilitzar durant la temporada d’hivern, excepte en dates senyales com el Pont de la Puríssima o Nadal, per potenciar l’esquí entre setmana i afavorir el turisme de proximitat. També, s’ha dut a terme la primera fase de les obres de renovació del Niu de l’Àliga.

D’altra banda, l’estació de muntanya de Boí Taüll tornarà a acollir una competició d’alt nivell, concretament els dies 1 i 2 de febrer amb la celebració de la Copa del Món d’esquí de muntanya ISMF en modalitats sprint i relleu, una cita que atraurà els principals favorits ja que serà prova puntuable pels Jocs Olímpics d’Hivern de l’any que ve. A Espot per la seva banda, entraran en funcionament els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i híbrids endollables i Port Ainé estrenarà un mirador adaptat que donarà visió de tot el Pirineu Occidental des de la cota 2.000.

El TORGO, un vehicle elèctric de deu places que pot pujar pendents del 40%

Una de les novetats que FGC incorporarà aquest hivern a la Vall de Núria és el TORGO, un vehicle elèctric 4×4 amb capacitat per a deu persones i que es mourà per tota l’estació. L’objectiu és anar substituint els vehicles de gasoil i que el model elèctric es pugui estendre en altres estacions a mig termini.

El tot terreny, que es pot veure a la Fira de Muntanya de Vic, podrà pujar rampes de fins a un 40% de pendent, força més del què és habitual. Està previst que estigui disponible tot l’any i que tant serveixi per evacuar visitants en cas de necessitat, de càrrega o bé per oferir trajectes turístics per la Vall.

A més, segons destaca Ferrocarrils, d’aquest vehicle sostenible també es valora el poc impacte acústic, tenint en compte que la Vall de Núria és un parc natural. La intenció és homologar-lo i l’empresa fabricant, que ha fet aquest prototip a instàncies de FGC, podria treure’l al mercat i produir almenys una vintena d’unitats més.

Notícia 2:

Per M.Spa – Alp -8/11

L’hospital de Cerdanya proposa la creació d’una zona franca a la Cerdanya i el Capcir, amb una legislació i administració transfrontereres pròpies.

L’Hospital de Cerdanya ha celebrat aquest divendres un acte polític i institucional en motiu del desè aniversari. L’acte, al Palau de Congressos d’Alp, ha servit per analitzar l’espai transfronterer en la prestació de serveis de salut a Europa i plantejar els reptes que encara té pendent l’equipament pel que fa als entrebancs propis de la frontera real i administrativa. En aquest context, la direcció de l’hospital ha proposat a les autoritats catalanes, franceses i europees presents, la creació d’una zona franca a la Cerdanya i el Capcir, amb una legislació i administració pròpia, per aconseguir una gestió totalment fronterera.

La commemoració ha comptat amb la participació dels representants de les dues administracions sanitàries competents sobre l’equipament, el departament de Salut i el seu homòleg de l’estat francès, així com representants de la Comissió Europea i el Parlament europeu. Els dirigents de l’Hospital Comú de Cerdanya han posat sobre la taula el gran repte de futur de l’equipament, el qual li ha de permetre també blindar la seva continuïtat: la creació d’una xarxa de serveis sanitaris coordinat a tota la regió amb Puigcerdà com a gran soci de referència. Aquesta nova regió sanitària ha d’abraçar un territori des del Conflent fins al Baridà amb tota la Cerdanya i el Capcir, posant en xarxa no tan sols els serveis sanitaris públics sinó que també els metges privats de família de l’estat francès. La inclusió de les molt populars Cases de Salut que hi ha a cada poble de l’estat francès és clau en la creació d’aquest nou gran espai sanitari transfronterer.  

El director general de l’hospital, Xavier Conill, ha fet referència als entrebancs o «oportunitats» dels reptes de la feina tranfronterera, com ara la doble imposició que recentment han denunciat alguns treballadors del centre, i ha demanat a la consellera de Salut que hi posi solucions. Cunill ha demanat a la consellera que «experimenteu amb nosaltres, som un espai petit, ho podeu fer. Ho podeu fer com una zona franca, com un espai de vida. Tenim la gran sort de tenir un òrgan de govern amb representació dels tres governs, de manera que tenim aquest espai d’experimentació i una població que hi està entregada». Per la seva banda, la consellera de Salut, Olga Pané, va admès que la cooperació transfronterera encara té problemes de tipus fiscal, laboral i salarial, entre d’altres. En aquest sentit, la consellera ha defensat que «·anem bé, però hem de treballar perquè d’aquí a deu anys aquestes problemàtiques les hàgim superat, pels ciutadans, que a qui hem de garantir els serveis». Pané ha estat d’acord en la creació de la zona franca o «zona singular» per resoldre els entrebancs burocràtics d’àmbit salarial, professional, fiscal i d’equiparació de títols. 

El director general adjunt de l’hospital, Grégory Guibert, ha remarcat que el centre mèdic és també el conjunt de serveis que ofereix en col·laboració amb els altres centres mèdics de l’Alta Cerdanya i el Capcir com els d’Osseja i Err de la mateixa manera que ho fa amb els del costat català com ara Althaia. Guibert ha afirmat que les xifres d’atenció a pacients francesos, que en alguns àmbits s’ha doblat i triplicat en els últims anys, «demostren que estem assolint els objectius d’atenció mèdica també a l’Alta Cerdanya». 

castanyes

Per un altre costat, el director general de la sanitat a la regió d’Occitània, Didier Jaffre, ha apuntat que la importància de l’hospital rau en el fet que dona servei a les «necessitats reals» de la gent del territori i s’ha compromès a mantenir l’aposta logística i financera perquè continuï funcionant. Jaffre ha ofert el suport de la sanitat pública francesa per, amb la col·laboració de les autoritats europees, «superar els reptes» que queden per resoldre. 

En nom de la Comissió Europea, el seu representant oficial a Barcelona, Manuel Szapiro, ha remarcat que el projecte europeu es farà tan sols a través de la «solidaritat en els fets», i, en aquest sentit, ha emfatitzat que l’hospital cerdà és una metàfora de l’èxit europeu i aquesta solidaritat real. Szapiro ha emfatitzat que «el que necessitem és solucionar els problemes que suposen les fronteres reals i administratives». La cooperació transfronterera és al cor de la Unió Europea, ha conclòs el representant europeu. Per la seva banda, el vicepresident del Parlament Europeu, Younous Omarjee, es va oferir a participar com a defensor davant les institucions europees per resoldre els entrebancs burocràtics i logístics del projecte de l’hospital. 

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha argumentat que l’hospital és ja més que un hospital transfronterer, «un hospital europeu que està al servei de la ciutadania, aquesta és la primera i més important premissa». El conseller ha remarcat que «aquest hospital obliga a la Generalitat i a la mateixa Unió Europea» a treballar per servir els ciutadans per sobre les particularitats de cada país. En aquest sentit, Duch ha emfatitzat que «aquest hospital és un exemple de solidaritat, perquè va ser pagat per tots els europeus… Amb aquest hospital, construïm Europa al territori».

Notícia 3:

Per Agències  8/11

S’investiga una agressió sexual a una nena de 3 anys, els fets van passar quan era de visita al pis d’un familiar.

La Policia Nacional investiga la presumpta agressió sexual a una nena de 3 anys durant una visita al pis d’un familiar a San Sebastián de los Reyes (Madrid). Els fets es van produir el passat 2 de novembre quan la menor i la seva mare van anar a veure una tieta d’aquesta a un habitatge on també viuen diverses persones de lloguer en dues habitacions. Segons va denunciar la mare, va perdre la nena de vista durant uns minuts fins que, de cop i volta, va sortir corrent d’una de les habitacions dient que tenia molt dolor.

La dona es va acostar a l’estança per veure que passava i va comprovar que hi havia una taca vermella damunt el llit que semblava ser sang. A més, un home va sortir de l’habitació dient que no havia passat res. La mare va preguntar-li a la nena que era que el que li feia mal, moment en què la menor es va assenyalar la zona vaginal i es va tapar la boca, segons ha avançat El Mundo. Davant d’això, la dona va agafar la nena i va marxar del domicili espantada. Un cop de tornada a casa seva, al districte madrileny d’Usera, va trucar a la Policia Municipal de Madrid explicant-los que la seva filla podria haver estat víctima d’una agressió sexual.

La nena tenia una taca vermella a les calces

Els agents municipals van desplaçar-se fins al domicili juntament amb una UVI del Summa. Els sanitaris van atendre la menor i van descobrir que a la roba interior tenia una petita taca vermella, així que van activar el protocol d’agressió sexual i va ser traslladada a l’Hospital 12 d’Octubre perquè li fessin les proves corresponents. La mare va denunciar els fets l’endemà a la Policia Nacional i agents de la Unitat d’Atenció a la Família i la Dona (UFAM) de la comissaria d’Alcobendas-San Sebastián de los Reyes s’han fet càrrec de la investigació. Tant la mare com la nena ja han prestat declaració i s’ha inspeccionat l’habitació on s’haurien produït els fets, tot i que a hores d’ara no consta que hi hagi cap persona detinguda.

Notícia 4:

Per Agències  8/11

Ocupen el pis d’una dona de 90 anys mentre ella es trobava ingressada a l’hospital.

Agents dels Mossos d’Esquadra han detingut dos homes per ocupar el pis d’una dona de 90 anys al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. Els fets han tingut lloc aquest dijous a primera hora de la tarda en un habitatge situat al quart pis d’un edifici del carrer de Carreras i Candi, a pocs metres de l’estació de metro de Badal. Els ocupes han aprofitat que la propietària del domicili estava ingressada a l’hospital des de feia dies per forçar-ne l’entrada i accedir a l’interior. Testimonis dels fets han alertat els serveis d’emergències i efectius de la policia catalana s’han desplaçat fins a l’immoble.

Els Mossos els han hagut de fer fora per la força

En arribar a lloc, els agents s’han trobat els dos individus ja eren dins el pis i es negaven a obrir la porta. Efectius de Seguretat Ciutadana, de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i de l’Àrea de Mediació s’han desplegat a la zona i, primer de tot, han intentat negociar amb els dos ocupes. Segons ha avançat la SER, se’ls ha intentat convèncer perquè obrissin la porta de manera voluntària i s’entreguessin, però els dos individus s’han tancat en banda i s’han negat a qualsevol mena de negociació. Davant aquesta situació, veient que l’intent d’arribar a un acord havia estat un fracàs, els Mossos han optat per entrar per la força al domicili i detenir-los.

En l’operatiu també hi han participat efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Bombers de Barcelona, que han instal·lat un matalàs al carrer per si algun dels dos ocupes intentava escapar del pis saltant pel balcó. Tots dos arrestats han estat traslladats a comissaria acusats de ser els presumptes autors d’un delicte de violació de domicili i estan a l’espera de ser posat a disposició del jutge perquè determini si ingressen a presó queden en llibertat.

Notícia 5:

Per A.Costa – Berga  8/11

L’últim maqui viu denuncia a l’Estat Espanyol perquè el reconegui com a víctima del franquisme.

L’últim maqui català viu, Joan Busquets Verges, ha denunciat l’Estat espanyol perquè se’l reconegui com a víctima del franquisme emparant-se en la Llei de Memòria Democràtica.

Nascut el 1928 a Barcelona, quan tenia 20 anys Busquets va entrar al grup guerriller del berguedà Marcel·lí Massana, on també hi havia el berguedà Ramon Vila Capdevila Caracremada. Van ser protagonistes de la lluita armada contra el franquisme. Molts d’ells van ser detinguts, empresonats i alguns afusellats.

Joan Busquets, conegut com el Senzill, és l’únic testimoni que queda a l’Estat espanyol dels que van passar 20 anys a la presó. Viu a Normandia, a França, però sovint viatja a Barcelona i en alguns casos fa parada a Berga, on té l’amic Pep Cara, secretari general de la CGT al Berguedà, autor del documental Joan Busquets, el Senzill i col·laborador d’algun dels llibres que té publicats Joan Busquets. Tots dos intervindran en una roda de premsa que es farà dimarts a Barcelona per exposar la denúncia de l’antic guerriller. També hi serà Raúl Maíllo, advocat del sindicat i jurista encarregat del cas. 

Reclama a l’Estat una indemnització per valor d’1 milió d’euros en base als 20 anys de privació de llibertat acumulats i les malalties, lesions i incapacitats derivades de la repressió franquista.

Segons exposen en un comunicat, «l’any 1949 un tribunal militar va condemnar a Busquets, juntament amb altres guerrillers antifranquistes, en un procés sumaríssim. Una sentència il·legal i il·legítima, recentment ja s’ha declarat la nul·litat d’altres sentències, com és el cas de Salvador Puig Antich». Busquets va complir gran part de la seva condemna al penal de San Miguel de los Reyes (València), on va ser obligat a fer treballs forçosos. Ell mateix explicarà dimarts el contingut de la denúncia i la reclamació que fa a l’Estat espanyol, així com les futures accions que es planteja dur a terme. 

La història de l’últim guerriller maqui viu a Catalunya és paradigmàtica i pot representar un punt important en la reparació democràtica després del franquisme.

Joan Busquets serà dissabte a Sallent

Sallent ret homenatge a dos germans morts fa 75 anys pel seu suport als maquis. Dissabte, a les 6 de la tarda, a la sala cultural Fàbrica Vella, es farà l’acte central amb la participació de Joan Busquets el Senzill, l’últim maqui català viu; Jann-Marc Rouillan, antic militant del MIL, company de Salvador Puig Antich; Dolors Marín, doctora en Història Contemporània; Elena Solanas, neboda del maqui ‘La pastora’ i Josep Maria Reguant, biògraf de Massana i fill de Sallent.

Notícia 6:

Per Redacció  8/11

Montferrer i Castellbò estrenen la seva pròpia aplicació per a telèfons mòbils amb múltiples funcions per al municipi

Montferrer i Castellbò disposa d’una nova aplicació per a telèfons mòbils, per millorar la comunicació entre l’Ajuntament i els veïns i per divulgar tot allò relacionat amb el municipi. L’eina l’ha presentat aquesta setmana l’informàtic Jordi Gutiérrez, regidor de Noves Tecnologies del consistori.

Gutiérrez ha destacat que l’app permet accedir a una completa informació sobre diferents serveis i actius del municipi, com per exemple el Viver d’Empreses, l’oferta d’allotjament rural existent, els restaurants i les dades més importants del terme, a més d’altres atractius turístics com són l’estació d’esquí nòrdic i muntanya de Sant Joan de l’Erm, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Aeroport Andorra-la Seu i l’Aravell Golf&Country Club. Tanmateix, un dels principals objectius amb què s’ha creat és el de facilitar un contacte més directe entre els habitants i l’Ajuntament. Per això, s’hi actualitzarà informació sobre l’agenda cultural, activitats diverses, fets d’interès o bé alertes sobre incidències, com poden ser per exemple esllavissades als camins i carreteres o qualsevol problema que afecti els diferents nuclis. D’aquesta manera, s’espera poder comunicar més ràpidament aquests incidents a la ciutadania.

Jordi Gutiérrez considera important tenir una eina com aquesta tenint en compte les característiques singulars de Montferrer i Castellbò, que és un municipi amb poc més d’un miler d’habitants fixos però amb una gran extensió (176 km2) i amb un gran nombre de nuclis dispersos habitats: 25 en total, alguns d’ells amb menys de deu habitants censats i d’altres que no arriben al centenar del veïns. En aquest context, actualment ja hi ha molts d’aquests pobles en què els veïns han creat grups de WhatsApp per comunicar-se entre ells, però “això fa que de vegades la informació es quedi una mica dispersa”, explica. Per això, amb l’app es vol unificar una mica millor tota aquesta informació relativa al municipi.

Visites per explicar-ne el funcionament

L’Ajuntament també ha previst fer visites a cada nucli per explicar com funciona i també per explicar com s’instal·la i com es pot fer servir, tenint en compte que molts veïns són gent d’edat avançada. D’aquesta manera confien que se la instal·lin al mòbil el màxim possible de persones.

Tal com és habitual a les aplicacions de municipis, aquesta compta amb diverses pantalles temàtiques. El cost del projecte s’ha finançat en bona part amb una subvenció de la Diputació de Lleida, com a element de promoció turística, atès que també vol ser una eina de promoció de les empreses i dels atractius del municipi. La resta de pressupost l’ha cobert l’Ajuntament mateix.

Montferrer i Castellbò és actualment el tercer municipi de l’Alt Urgell en nombre d’habitants -uns 1.100 segons els censos més recents- i el segon del nord de la comarca, només superat per la Seu d’Urgell, que ja supera els 13.000. El segon lloc comarcal l’ocupa Oliana, amb uns 1.850 habitants; i el quart, Ribera d’Urgellet, amb 860.

Notícia 7:

Per A.Costa – 8/11

L’Ajuntament de Berga denuncia okupes a la meitat dels pisos que té destinats a emergència social

El govern de Berga (CUP i ERC) ha interposat una denúncia per l’ocupació de dos dels quatre pisos que l’Ajuntament té per a emergència social. Han entrat okupes en un habitatge del carrer Mossèn Espelt i en un altre del barri de Santa Eulàlia i com que el consistori en té el dret d’ús ha procedit a denunciar-ho. Ara, la decisió és en mans del jutjat, tenint en compte que «hi hem estat a sobre des de l’àrea social per intentar resoldre-ho, però no s’ha trobat solució i hem hagut d’anar per la via judicial», ha explicat lalcalde, Ivan Sànchez.

Els pisos d’emergència social van destinats a estades curtes, per a persones o famílies que han tingut algun problema o que arriben a Berga sense recursos i a qui se’ls cedeix un pis provisionalment mentre es troba una solució definitiva. Un d’aquests pisos de Berga, amb un acord amb Creu Roja, es posa a disposició dels refugiats. No sempre estan tots plens. O pel contrari, si fa falta “també es cobreixen casos d’emergència social amb estades temporals a l’alberg o a l’hotel”, ha explicat l’alcalde. Mentre no es resolgui la situació i els ocupes no desallotgin els pisos, l’Ajuntament de Berga disposa de dos habitatges d’emergència social en comptes de quatre.

L’Ajuntament de Berga ha pogut actuar davant d’aquests casos, però, en canvi, no pot intervenir en les ocupacions d’habitatges de propietat privada. L’alcalde reconeix que n’hi ha i que  malgrat que “el marc normatiu és molt limitat i amb les eines que tenim és molt complicat, ja que Mossos d’Esquadra i Policia Local tenen molt poc marge per poder actuar”, assegura Ivan Sànchez. Remarca que el seu discurs “no és permissiu amb les ocupacions delinqüencials”.

Hi ha ocupacions irregulars d’habitatges d’origen social i d’origen delinqüencial. Les d’origen social requereixen l’atenció dels serveis socials per tal de garantir a tothom el dret a unes condicions d’habitatge dignes. A Berga, segons l’alcalde, “tractem aquestes ocupacions des de l’àmbit social, en coordinació ajuntament i Consell Comarcal, sigui trobant-los un altre espai o parlant amb els bancs perquè intentin fer un lloguer social”.

Pel que fa a les ocupacions delinqüencials, Ivan Sànchez recorda que “és bàsic que el propietari del pis ocupat ho denunciï” i el problema a Berga es dona amb els immobles que fa molt temps que estan buits, que són propietat de fons voltor o de bancs i no se’n fan càrrec: “Si entren okupes en aquests habitatges, la propietat no ho denuncia, i és complicat treure’ls”. A més, ha distingit dos tipus d’ocupacions delinqüencials: les que ocupen un habitatge que no és seu per viure-hi i les que ocupen un immoble per aprofitar-se de gent vulnerable amb problemes per accedir a un habitatge: “cobren diners a aquesta gent i això sí que és intolerable. No podem tolerar que a la nostra societat algú s’aprofiti de la gent vulnerable”, apunta Ivan Sànchez.

Habitatge social

Els pisos d’emergència no pretenen resoldre el problema de l’accés a l’habitatge a Berga, sinó solucionar problemes puntuals. En aquest sentit, el govern de Berga confia que a partir de l’any que ve pot haver-hi millores en matèria d’habitatge gràcies al pla que va anunciar el Govern de la Generalitat de crear 50.000 pisos de lloguer social a Catalunya. Segons el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, “hem comunicat a la Generalitat que tenim solars disponibles a la urbanització dels 40 Pilans que podríem cedir per destinar-los a la construcció de pisos de lloguer assequible”. D’altra banda, l’equip de govern de Berga també veu la possibilitat de poder-se acollir a ajuts per rehabilitar habitatges, com ara l’edifici que l’Ajuntament té al carrer del Balç, al barri vell, amb cinc pisos.

També et pot interessar: