Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
Notícies 9/4/25
Notícia 1: PREM AQUÍ Un restaurant de la Cerdanya surt com a “recomanat” a la guia Michelin 2025
Notícia 2: PREM AQUÍ Consells pràctics dels Mossos d’Esquadra per prevenir els robatoris als comerços
Notícia 3: PREM AQUÍ Un excap de bombers parla de prohibir aparcar cotxes elèctrics en pàrquings privats per la gran dificultat a l’hora d’extingir-ne un incendi i els danys que provoquen a l’estructura
Notícia 4: PREM AQUÍ Alerta per anuncis fraudulents a Instagram oferint les sabatilles Munich a preus de molt baixos
Notícia 5: PREM AQUÍ Nou centres educatius i tres entitats participen a l’exposició “Muntanya” a la sala La Cuina de la Seu d’Urgell
Notícia 6: PREM AQUÍ Plataforma per la llengua promou el català a diversos municipis del Berguedà
Notícia 7: PREM AQUÍ Desapareixen progressivament de Catalunya el Seprona i el Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil

Notícia 1:
Per Llorenç Bonet 9/4
Un restaurant de la Cerdanya surt com a “recomanat” a la guia Michelin 2025.
La gastronomia del Pirineu torna a destacar en la gala dels “restaurants recomanats” per la Guia Michelin. En aquesta edició, nou restaurants de l’Alt Pirineu i cinc més d’Andorra han estat inclosos en aquesta destacada llista.

Durant l’acte celebrat al Palau de les Arts de València, els establiments van rebre les plaques que els acrediten com a restaurants “Recomanats”, una distinció que reconeix la seva cuina d’alta qualitat i que els posiciona com a possibles candidats a rebre una estrella Michelin.
Durant la gala, els restaurants van ser premiats amb les plaques que els permeten lluir aquest prestigiós reconeixement atorgat pels inspectors de la Guia Michelin, que sovint serveixen com a pas previ per obtenir l’anhelada estrella.
A la Cerdanya, la Guia Michelin ha destacat el restaurant Trumfes de Llívia, conegut per la seva cuina tradicional i creativa amb influències de la gastronomia catalana i un fort enfocament en el producte de qualitat.
Notícia 2:
Per L. Serrat 9/4
Consells pràctics dels Mossos d’Esquadra per prevenir els robatoris als comerços.
El cap de Proximitat dels Mossos ha començat la sessió assenyalant que l’acció policial és clau en la lluita de delictes, però ha insistit en la importància que els comerciants tinguin una actitud proactiva amb l’adopció de mesures que poden dificultar la feina als malfactors. “Entre tots hem de fer pinya i sumar per reduir els robatoris”, ha destacat.

Instal·lar càmeres de seguretat, reforçar els sistemes d’obertura de portes o estar alerta davant comportaments sospitosos dins la botiga. Aquests són alguns dels consells pràctics que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han compartit aquest dimarts amb els comerciants durant una xerrada sobre seguretat organitzada per la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa amb l’objectiu de prevenir situacions de risc en el comerç.

Una de les primeres recomanacions que ha esmentat és la importància de tenir un sistema eficaç d’obertura de portes. “Hem detectat un increment de furts en botigues que tenen un accés lliure a l’interior i que, per tant, són més vulnerables als robatoris“, ha alertat. En aquest sentit, ha recordat la importància de tenir sistemes de tancament segurs, sigui amb portes automàtiques o manuals, i evitar tenir els productes de més valor a prop dels accessos.
D’altra banda, també és imprescindible disposar de càmeres de videovigilància i situar-les a l’entrada o a la zona del taulell i la caixa enregistradora. Ha destacat que el fet que el comerciant pugui aportar imatges sobre el robatori els ajuda a identificar els lladres en el cas que ja acumulin antecedents per fets similars. També ha insistit que el sistema de videovigilància ha d’estar reglat i tenir els permisos pertinents per tal d’evitar que puguin sorgir problemes relacionats amb els drets d’imatge en cas d’arribar a judici, i revisar el sistema de tant en tant perquè estigui operatiu.

Fixar-se en comportaments sospitosos
Durant la xerrada, també s’ha posat èmfasi en la importància de mantenir-se alerta davant actituds sospitoses dels clients. Un dels agents del Grup de Relacions amb la Comunitat dels Mossos ha assenyalat que cal fixar-se en comportaments inusuals, com donar voltes repetidament dins la botiga o fer preguntes estranyes al personal. Tot i advertir que “el perfil del delinqüent és molt divers i que cal desconfiar de tothom per defecte”, han recomanat als comerciants estar atents a qualsevol persona que no encaixi amb la clientela habitual. En cas que es produeixi un robatori, han destacat la importància de recordar detalls com la vestimenta del sospitós o si ha fugit amb un vehicle, i en aquest cas, intentar apuntar la matrícula per facilitar la feina policial.
En el cas de tenir sospites, també han recomanat que, si es fa el pagament en mitjans electrònics, es pot verificar la identitat de la persona demanant-li la documentació. “Ens hem trobat moltes vegades que els delinqüents paguen amb targetes robades”, ha explicat el cap de proximitat dels Mossos. En aquesta línia, ha remarcat que fer aquesta comprovació és una mesura senzilla i efectiva per detectar possibles fraus, i ha encoratjat els comerciants a no tenir vergonya de demanar la documentació, ja que respon únicament a la voluntat de fer bé la feina i protegir el negoci.
Respecte al sistema de pagament més segur, han recomanat el pagament amb mitjans electrònics i altres consells com buidar sovint els diners en metàl·lic de la caixa enregistradora. En aquest àmbit, han aconsellat que els ingressos al banc es facin sempre en dies i hores diferents. “Si algú és una mica observador, pot adonar-se fàcilment dels nostres horaris i, per tant, cal evitar les rutines i els patrons repetitius“. També han aconsellat tenir un sistema dissimulat de caixa forta i situar la caixa en un lloc que sigui de difícil accés pels delinqüents.
Finalment, han posat de manifest la importància de “no posar mai en risc la pròpia integritat física“. El sergent del grup de Relacions amb la Comunitat ha recordat que, normalment, el lladre és el primer interessat a no entrar en el terreny de la violència “perquè sap que les penes per un robatori amb força són molt més altes”. Per aquest motiu, recomanen no intentar retenir el lladre dins la botiga o enfrontar-s’hi “perquè el preu a pagar pot ser molt més alt que si roben diners de la caixa, uns pantalons o unes vambes“.
Notícia 3:
Per M. Gil 9/4
Un excap de bombers parla de prohibir aparcar cotxes elèctrics en pàrquings privats per la gran dificultat a l’hora d’extingir-ne un incendi i els danys que provoquen a l’estructura.
“Ara com ara, encara no sabem com es comporta una bateria de liti, el que sí que sabem és l’efecte que té un incendi en aquestes. Provoca molt de fum, altes temperatures i genera un foc que no s’apaga”.
Així ha començat Rafael Moro, exdirector de Bombers i Protecció Civil d’Alcorcón i actual vicepresident de l’Associació Espanyola de Lluita Contra el Foc (ASELF).
Tot plegat, el mateix dia que l’entitat de la qual forma part, i que aplega bombers de tot l’Estat, emetés un comunicat on planteja si els cotxes elèctrics s’haurien de deixar d’aparcar als garatges privats o si ho haurien de fer en condicions molt diferents de com es fa ara mateix.

Aquesta reivindicació dona resposta a l’incendi on la setmana passada van morir dos bombers a Alcorcón, a Madrid. Va passar en un pàrquing subterrani quan un Porsche híbrid va topar amb una de les portes d’entrada, fet que presumptament va provocar que s’incendiés.

La dificultat per apagar una bateria elèctrica, l’estructura del mateix pàrquing i la presència de combustibles d’altres cotxes van arribar a provocar fins a dues explosions més que van causar la mort d’aquests dos bombers del parc municipal d’Alcorcón.
“Per fer front a aquest tipus de foc, llancem molta aigua als cotxes i els portem a espais on es poden continuar cremant fins que es consumeixen”, detalla. Un altre mètode d’extinció és fer ús d’unes determinades mantes tèrmiques que admeten fins a 1.600 graus de temperatura. “Impedeixen que hi hagi oxigen al seu voltant, es deixen diversos dies fins que s’acaba de cremar el material”, explica.
Per aquest motiu, Moro assenyala que “hi ha poques formacions de bombers a l’estat espanyol que tinguin capacitat per fer front a aquest tipus d’incendis”. “Per això proposem la creació d’un centre unificat d’investigació que marqui pautes dels criteris d’extinció”, subratlla.
El perill afegit dels pàrquings subterranis
“A la Xina sembla que s’està començant a prohibir l’estacionament de vehicles elèctrics en subterranis”, diu Moro. “I jo crec que a casa nostra l’aparcament en pàrquings privats s’anirà prohibint a poc a poc“, afegeix.
Segons assenyala l’expert, el motiu de la prohibició rau en el fet que aquests espais no estan prou adaptats i que si no es dona resposta ràpida a l’incendi, es corre el risc que pugui afectar a l’estructura dels edificis.
Encara més, caldria una sèrie de modificacions importants en els immobles perquè estiguessin preparats per aquestes circumstàncies. “Els recintes haurien de poder quedar tancats perfectament per eliminar la capacitat de propagació i reduir la quantitat d’oxigen i s’haurien de tenir aspersors que refredessin l’ambient per evitar les deformacions en l’estructura de l’edifici”, conclou.
Notícia 4:
Per Agències 9/4
Alerta per anuncis fraudulents a Instagram oferint les sabatilles Munich a preus de molt baixos.
Has vist un descompte a les xarxes socials que és impossible d’igualar? Com acostuma a passar a aquests casos, és una estafa. És el cas de la suplantació d’identitat de la coneguda marca Munich. Segons ha alertat l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, s’han detectat anuncis fraudulents a les xarxes, concretament a Instagram, amb publicacions patrocinades que fan servir preus molts baixos com a reclam i que si fas clic a l’enllaç pot acabar encara pitjor… amb les dades personals i bancàries robades i, molt probablement, venudes al mercat negre o amb saldo negatiu al compte.

Però, com fan això? Els ciberdelinqüents, en el cas d’aquesta suplantació d’identitat, aprofiten que els usuaris es troben tranquil·lament navegant per Instagram i, de tant en tant, surten aquestes publicacions fraudulentes que es fan passar per marques conegudes i que anuncien productes molt rebaixats o en liquidació.
Hem de no refiar-nos d’aquestes gangues amb grans descomptes, tot i ser molt atractives. De fet, per això, la víctima, convençuda que és el seu dia de sort, accedeix a l’enllaç que inclou la publicació i entra en una plataforma per acabar la compra del producte.
Alerta i segueix aquestes recomanacions perquè no t’estafin
Un cop a dins d’aquesta pàgina fraudulenta, els ciberestafadors demanen les dades personals i bancàries de l’usuari per poder tramitar i enviar l’article, però en realitat el que faran és estafar i robar les dades. Quan les tinguin en el seu poder, les podran fer servir per cometre més fraus o vendre-les al mercat negre. Per això mateix, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana, en cas d’aparèixer un anunci molt cridaner d’aquest tipus, abans de fer clic, revisar el nom d’usuari i accedir al seu perfil per assegurar-se que es tracta del compte oficial de la marca. En cas de no ser-ho, el millor és denunciar la publicació.
Notícia 5:
Per redacció 9/4
Nou centres educatius i tres entitats participen a l’exposició “Muntanya” a la sala La Cuina de la Seu d’Urgell.
La Sala La Cuina de la Seu d’Urgell acollirà divendres vinent, 11 d’abril, a les vuit del vespre, la inauguració de l’exposició col·lectiva “Muntanya”, comissariada per l’Associació Cultural Tartera. La mostra, d’entrada lliure, es podrà visitar fins al 31 de maig, de dilluns a divendres de 17 a 20 hores, i els dissabtes, de 10 a 14 hores.
La iniciativa s’emmarca en la quarta edició del projecte Homo Pirinensis de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, en què hi col·labora l’artista Sandra March. L’objectiu final de la proposta és fomentar el respecte pel medi natural i la creativitat entres els estudiants i entitats assistencials de les comarques del Pirineu. Enguany hi participen nou centres educatius i tres centres d’acompanyament de la Seu i comarca.

El projecte Homo Pirinensis compta amb el suport del Servei Educatiu de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró.
La muntanya, element vinculant
L’element vinculant de la mostra és el concepte “muntanya”. En el text introductori s’explica el següent: “Una muntanya és qualsevol elevació natural, acusada i abrupta del terreny. Gran o petita, tota elevació pot ser considerada una muntanya. Les muntanyes són un repte, de vegades per altes, dretes o difícils. O per màgiques. O per belles. Es pugen, es baixen, es fan, es mouen. Les muntanyes les habiten persones, animals i plantes, però també hi viuen éssers fantàstics, com els Minairons, el Yeti o el Basajaun. Per analogia, l’acumulació de qualsevol cosa pot ser considerada una muntanya. Fins i tot de records o d’experiències, encara que ningú no les veu”. I s’afegeix: “Un seguit de muntanyes és una serralada, com el Cadí, o, encara més gran, com els Pirineus. La muntanya és una forma, però també és tot un món, una identitat“.
Notícia 6:
Per redacció Berguedà 9/4
Plataforma per la llengua promou el català a diversos municipis del Berguedà
Un grup de persones del Berguedà s’ha organitzat per constituir a la comarca un nucli de Plataforma per la Llengua per defensar el català. Segons exposen en un comunicat, “davant la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants i del procés de substitució lingüística que s’està produint arreu dels Països Catalans, ens hem unit un grup de persones de la comarca preocupades per la llengua”.

Neix amb l’objectiu d’aportar el seu gra de sorra “enfront de la deixadesa de moltes administracions i de la desídia a la qual ens aboca un bilingüisme asimètric i mal entès”, asseguren, i fer-ho col·lectivament “per tal de fer valer aquests drets inalienables i de treballar per tal que el català continuï sent la llengua de cohesió i perquè estigui present en àmbits en què se l’acostuma a relegar en pro del castellà o el francès”.

Per fer arribar la iniciativa a la ciutadania del Berguedà, el grup promotor ha organitzat actes per exposar la proposta i obrir-la a tothom qui es vulgui sumar al grup de treball. Entre aquest dimarts, 8 d’abril, i diumenge dia 13 s’han organitzat sis presentacions: a Berga, la Pobla de Lillet, Vilada, Guardiola de Berguedà, Bagà i Gironella.
– Berga. Dimarts 8 d’abril. A les 18.30 h a la sala Blava del Casal Cívic.
La Pobla de Lillet. Dijous 10 d’abril. A les 19 h a la Llar.
Vilada. Divendres 11 d’abril. A les 19 h al local Carme Cirera.
Guardiola de Berguedà. Dissabte 12 d’abril. A les 18 h als baixos de la Llar.
Bagà. Dissabte 12 d’abril. A les 19.30 h al Palau dels Pinós.
Gironella. Diumenge 13 d’abril. A les 11 h a l’Espai Santa Eulàlia.
Notícia 7:
Per La Valira 9/4
Desapareixen progressivament de Catalunya el Seprona i el Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil
El futur del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) i dels Grups de Rescat i Intervenció en Muntanya (GREIM) de la Guàrdia Civil a Catalunya sembla tenir els dies comptats. Segons recullen diferents mitjans, el Govern espanyol ha iniciat els passos per desmantellar aquestes unitats en el marc d’un nou impuls al traspàs de competències a la Generalitat, dins del context del diàleg amb ERC i Junts.
La decisió va ser comunicada recentment pel delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, a comandaments del cos en una reunió interna. Encara que no s’ha fixat una data concreta, es parla ja d’un calendari a curt o mitjà termini i es considera un procés “irreversible”.

Relleu per Mossos d’Esquadra i Agents Rurals
La previsió és que les competències del Seprona passin a ser assumides pels Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals. No obstant això, aquest traspàs presenta limitacions importants: els Agents Rurals no tenen categoria de policia judicial, per la qual cosa les funcions investigadores recauran en els Mossos. Aquests disposen actualment de les Unitats Regionals de Medi Ambient (URMA), encara que el seu abast operatiu és encara reduït.

En l’actualitat, el Seprona compta al voltant de 60 agents a Catalunya, a penes un terç de la seva plantilla teòrica. El cos ha sofert una reducció progressiva en els últims anys, sense reposició de places ni cobertures de baixes. La notícia ha generat incertesa entre els agents, molts dels quals han començat a sol·licitar nous destins davant el temor a quedar-se sense lloc de treball.
En paral·lel, el procés també afecta els equips de rescat en muntanya. Els GREIM han anat reduint la seva presència des de 2023, quan es va tancar la unitat de Puigcerdà per raons “tècniques i operatives”. Avui dia, només roman operativa la unitat de Vielha, a l’Aran, per la seva proximitat amb l’Aragó i la seva capacitat per operar fora del territori català sense conflicte competencial.

texte
També et pot interessar: