Articles de Nutrició

22/1/22 "Els fruits vermells"

Dins del món de les fruites,existeix un grup molt interessant, el dels fruits vermells o també anomentats fruits del bosc, ja que els podem trovar de forma silvestre.

Quines són les fruites que s’engloben dins d’aquest grup:

Gerds, Mores, Nabius, Maduixes, Maduixes silvestres, Groselles…

Són molt gustosos, versàtils i nutritius.

Els podem trobar en moltes combinacions a l’hora de cuina, sobretot en receptes dolces: gelats, iogurts, batuts, sucs, melmelades i tot tipus de postres.

Quan mengem alguna d’aquestes fruites, provoca un gran paler per el paladar, per el contrast de la dolçor i l’acidesa

A nivell nutricional són molt riques en minerals vitamines i fibra, i bioflavonoides, que és el component que fa que tinguin el color vermellós-morat, i alhora són uns potents antioxidants.

També podem destacar la seva propietat protectora davant les infeccions d’orina, i ajuden a reduir estrògens (hormones), a través del fetge.

Si és cert, que cada una, té unes propietats concretes, per això és recomanbale introduir-les a l’alimentació habitual i varia sovint.

Us deixo una recepta sencilla que pot servir per fer un esmorzar súper nutritiu:

Un got de llet vegetal ( coco, civada, ametlla), 2 cullerades de chia. Cacao 100% en pols, Barreja de fruits vermells.

Cal deixar la nit abans la chia en remull amb la llet vegetal , el dia següent, hi afegim una cullerada de café de cacao en pols, un cop feta la barreja posar a sobre els fruits vermells i gaudir. Recepta sense sucre, sense greixos perjudicials, ric en vitamines, greixos saludables i molt antioxidant

15/12/21 "L’ESCUDELLA, el plat estrella per Nadal"

Les sopes o plats de cullera, fa centenars d’anys que es cuinen, a diferents zones i amb diferents ingredients, solen ser palts d’hivern, calòrics i recuperadors.

Els nostres avis , àvies, tiets i tietes, sempre ens han dit que un bon brou t’ajuda a tractar una grip, i és ben cert, ja que les substàncies que alliberen els òssos del brou, són antiinflamatòries i el vegetals són diurètics i antioxidants.

L’escudella, molt típica a tot el territori català, és una sopa calòrica, nutritiva i sana, ja que ens aporta tot allò que el nostre cos necesita quan fa fred, els principals nutrients són els hidrats de carboni, greix, proteïnes, vitamines i minerals.

A l’escudella i carn d’olla s’hi poden posar una gran varietat d’ingredients que ens aporten diferents sabors a la recepta , òssos de porc, carn de porc, pollastre, gran varietat de vegetals, patata, llegums, l’arròs i fideus…

És un plat, com ja era habitual fa un anys, d’aprofitament, és a dir, s’utilitzaven tots els aliments qui havia a l’abast durant la temporada d’hivern.Perquè en mengem per Nadal?

Tradicionalment, sabem que la preparació d’aquest plat vol hores a la cuina I no es pot fer a diari, no era una sopa que es mengés sovint a les cases, per això per NADAL, es cuinava amb prèvia preparació,i es s’utilitzava carn de porc, de xai, de gallina i bou, i totes les verdures, per tal d’obtenir un plat excelent per compartir en familia .

La sopa del dia a dia, es convertiria així, en un plat de 5 estrelles.

25/11/21 "Colors de tardor, fruits de tardor"

La tardor arriba quan comencen a a caure les fulles i els colors de la Cerdanya canvien de verds a groc, taronges, vermells i ocres. Una época mágica per gaudir de la nostra comarca.

Així com gaudir també, dels productes que ens ofereix la tardor a la cuina:

castanyes, moniatos i fruits secs 

Tres productes molt sans, amb molt nutrients interessants i molt divertits al’hora de cuinar.

Les castanyes són un fruit sec que cal coure per menjar-lo, amb foc, al forn o bullidles, ens aporten hidrats de carboni de llarga durada que ens dona energia cosntant durant els primers freds de la tardor, molt potassi, àcid fòlic ( vitamina B9) i vitamina E, un poten antioxidant, així com molta fibra. Les podem menjar de postre o acompanyades d’algun plat de carn guisada

Els moniatos són de la familia de les hortalises, rica en hidrats de carboni i sucres, per aiò té un gust més dolç que la patata, molt ric també en vitamines antioxidants i un 2% de proteína, fet que fa que el moniato sigui recomanat a persones vegetarianes. També es pot barrejar amb verdures o menjar-los de postre.

Per últim els fruits secs, són uns aliments que en aporten de tot, hidrats de carboni, proteína i greixos, uns greixos saludables com els omega 3 o omega6, i molt minerals, com magnesi i calci. Aptes en qualsevol plat i a qualsevol hora.

Aquests tres aliments tant energètics els cuinem tant en recepetes dolces o salades, el seu gust ajuda a barrejar-los amb aliments de tot tipus. Tot i que uns dels dolços per excelència de la tardor són els panallets, que poden estar fets dels aliments dels quals parlem avui.

La massa del panellet pot estar feta de moniato i pasta de castanya, entre altres, i forrats d’atmenlles, pinyons, o avellanes.

La tardor és una época que la podem gaudir per la vista i per el paladar….