Viulacerdanya.cat/Notícies
Vols rebre les notícies al teu whatsapp? Envia “Alta” al 644 79 62 37 des del teu whatsapp. ( Servei gratuït )
Altres Notícies:
Notícies 19/11 /24
Notícia 1: PREM AQUÍ La Generalitat invertirà 10,5 Milions d’euros en la renovació de la recollida de brossa de la Cerdanya
Notícia 2: PREM AQUÍ Un agent d’antisegrestos dels Mossos ha estat detingut per vendre informació sensible a una organització criminal
Notícia 3: PREM AQUÍ Gerard Piqué, treu importància a les pintades fetes al seu xalet de la Cerdanya
Notícia 4: PREM AQUÍ Noves okupacions a pisos i locals del centre històric de la Seu d’Urgell
Notícia 5: PREM AQUÍ Abans d’enderrocar l’antiga discoteca Menfis de Berga, retiren l’amiant, al solar hi faran un tanatori
Notícia 6: PREM AQUÍ Per culpa de la burocràcia, a la Cerdanya, un de cada quatre pisos municipals estan buits
Notícia 1:
Per M.Spa 19/11
La Generalitat invertirà 10,5 Milions d’euros en la renovació de la recollida de brossa de la Cerdanya.
El Consell Comarcal de Cerdanya i l’Agència Catalana de Residus han celebrat una jornada de treball a la comarca en la qual l’òrgan de la Generalitat ha confirmat el compromís de dedicar una inversió de 10,5 miions d’euros en els pròxims mesos per la renovació de les infraestructures de la recollida de la brossa. Així, en aquesta jornada de treball, el president del Consell Comarcal, Isidre Chia, i el conseller de Medi Ambient, Josep Maria Isern, van acompanyar Albert Planell, director de l’Agència de Residus de Catalunya, i Josep Simó, director de l’Àrea d’Infraestructures, a Andorra i a l’abocador de Cortàs, per parlar dels projectes relacionats amb la gestió dels residus de la Cerdanya.
La delegació va viatjar al Principat d’Andorra per parlar dels residus que s’envien en aquest país, on va ser rebuda pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, i per la directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer. Durant la reunió, es van plantejar noves estratègies per a la gestió conjunta de residus entre la Cerdanya i Andorra, amb l’objectiu de millorar-ne l’eficiència i sostenibilitat.
Després de la trobada, la delegació es va desplaçar al Centre de Tractament de Residus d’Andorra, SAU (CTRASA), on van ser rebuts per la gerent de la planta, Cristina Rico. CTRASA és una instal·lació essencial per al reciclatge i la valorització energtica dels residus i gestiona part dels residus generats a la comarca de la Cerdanya. En acabar, Planell i els representants del Consell Comarcal van visitar l’abocador comarcal de Cortàs, al terme municipal de Bellver de Cerdanya. Els tècnics del Consell van exposar els dos projectes previstos: la clausura del dipòsit controlat i el desenvolupament de noves infraestructures per al tractament de residus.
L’Agència de Residus va reafirmar el seu compromís amb el finançament d’aquests projectes, amb una inversió total de 10,5 milions d’euros, prevista per finals d’any. Des del Consell han apuntat que “aquestes iniciatives demostren la voluntat del Consell Comarcal de liderar un canvi significatiu en la gestió de residus, adaptant-se als reptes ambientals i promovent una gestió sostenible i eficient”.
Notícia 2:
Per agències 19/11
Un agent d’antisegrestos dels Mossos ha estat detingut per vendre informació sensible a una organització criminal.
Afers Interns dels Mossos d’Esquadra ha detingut un agent de la Unitat Central de Segrestos i Extorsions (UCSE) de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) per, suposadament, haver venut informació policial a un grup criminal. L’agent formava part d’aquesta unitat policial, que s’encarrega d’actuar en situacions de risc per a les persones segrestades i quan els seus captors reclamen una compensació econòmica per ser alliberades. Aquesta és una de les unitats amb més prestigi de la policia catalana.
L’agent portava mesos sota la sospita de la unitat d’investigació d’Afers Interns de la Comissaria General d’Investigació Interna i Afers Disciplinaris per conductes que es consideraven sospitoses. Tot i tenir problemes personals, el seu comportament durant la jornada laboral no havia aixecat sospites entre els seus companys ni els comandaments. No obstant això, l’agent va entrar en una espiral viciosa que el va portar a contactar amb una organització criminal. Aquest grup li va oferir diners a canvi d’informació confidencial de caràcter policial, a la qual tenia accés. Suposadament, a canvi d’aquesta informació, rebia compensacions econòmiques, tot i que això encara s’haurà de demostrar judicialment.
Les investigacions d’Afers Interns han revelat que els fets estaven relacionats amb la vida privada de l’home. Pel que se sap fins ara, el grup criminal que suposadament pagava a l’agent no estava vinculat amb els casos investigats per la Unitat Central de Segrestos i Extorsions. Per tant, cap de les investigacions recents d’aquesta unitat s’ha vist compromesa. Malgrat el trasbals generat per la detenció d’aquest agent, que estava adscrit a la base d’Egara, el Complex Central dels Mossos a Sabadell, el fet que no s’hagin posat en risc casos de segrest ha suposat un alleujament per als caps de la DIC.
El jutjat que porta el cas, i que ha tutelat les actuacions contra l’agent detingut, ha declarat la causa sota secret de sumari. Ara per ara, no han transcendit més detalls. La Direcció General de la Policia ha ordenat una investigació interna —una Informació Reservada—, que romandrà pendent fins que es resolgui el cas judicialment. Mentrestant, l’agent ha estat apartat de les seves responsabilitats. Serà clau veure com evoluciona aquest nou cas que esquitxa els Mossos d’Esquadra i si realment s’ha pogut detectar i detenir una “poma podrida”, considerat un dels pitjors danys que pot patir un cos policial.
Un exemple és el cas de José Ranea, sotsinspector acusat per Afers Interns en el conegut cas Macedònia, que finalment va quedar lliure de tota culpa. Un altre cas va ser el d’un agent investigat perquè, suposadament, s’havia quedat uns AiPods d’un delinqüent; fins i tot van escorcollar casa seva, però la causa es va arxivar. Recentment, Afers Interns també va detenir un agent de l’Hospitalet de Llobregat per, suposadament, haver demanat 50.000 euros a un home a canvi de retirar una denúncia per agressió sexual. Els sindicats dels Mossos fa anys que reclamen un canvi en aquesta unitat policial que investiga els policies pels errors que acumulen.
Notícia Relacionada: PREM AQUÍ Un encaputxat fa pintades i vandalitza la casa que Gerard Piqué té a la Cerdanya
Notícia 3:
Per Agències 19/11
Gerard Piqué, treu importància a les pintades fetes al seu xalet de la Cerdanya.
La casa que Gerard Piqué té a Bolvir, a la Cerdanya, va ser assaltada i vandalitzada aquest cap de setmana amb pintades per membres d’Arran, el braç juvenil de la CUP. A les xarxes socials es va difondre un vídeo amb l’acció, on es veia com una persona escrivia missatges com “fora pijos” a les parets del xalet per denunciar l’elevat nombre de segones residències que hi ha a la comarca.
Piqué ha estat entrevistat a El Món de RAC1 i ha afirmat que no se sent enfadat per l’acte vandàlic d’Arran contra la seva segona residència i no li ha volgut donar gaire importància perquè, ha dit, això “és el que volen”. “Ho netejarem i ja està. No vull donar-li més ‘bombo’. Li hem de donar la mínima promoció possible”, ha remarcat l’exjugador del Barça, que encara no té decidit si presentarà o no una denúncia pels fets. “Ahir vaig estar molt embolicat, amb reunions, i no ho he pensat”, ha dit Piqué.
Notícia 4:
Per La Valira 19/11
Noves okupacions a pisos i locals del centre històric de la Seu d’Urgell.
Notícia 5: Per culpa de la burocràcia, a la Cerdanya, un de cada quatre pisos municipals estan buits
Aquest cap de setmana s’han produït noves okupacions de pisos i locals al centre històric de la Seu d’Urgell. Aquesta vegada les entrades il·legals als habitatges han tingut lloc al carrer Sant Emigdi, prop de la plaça Patalín i de Canonges, segons ha avançat l’oposició.
La presència d’okupes a la zona s’ha incrementat notablement en els darrers mesos, tot i que els casos amb més ressò mediàtic han estat les okupacions dels edificis de la plaça Europa i del carrer de Sant Joan Baptista de La Salle, davant el centre educatiu.
La situació de l’habitatge a la capital de l’Alt Urgell s’agreuja cada dia que passa i sense que arribin solucions per part de les autoritats de l’Ajuntament que consideren que són els jutges els únics que poden prendre cartes sobre l’assumpte, tot i que les administracions públiques poden personar-se davant els tribunals per denunciar aquestes situacions.
Així i tot, els ajuntaments no acostumen a fer-ho especialment en municipis petits per temor a possibles represàlies personals per part dels mateixos okupes que, en algunes ocasions, són delinqüents.
Notícia 5:
Per A.Costa – Berga 19/11
Abans d’enderrocar l’antiga discoteca Menfis de Berga, retiren l’amiant, al solar hi faran un tanatori.
L’enderroc de l’antiga discoteca Menfis de Berga per construir-hi el futur tanatori amb crematori fa un dels passos previs. Aquests dies, s’estan fent els treballs per retirar l’amiant (o fibrociment) de les teulades piramidals de l’edifici.
Tot i que és un projecte ambiciós de la Funerària Ferran i el trasllat dels serveis funeraris en aquest espai no serà una realitat a curt termini, l’actuació que està en marxa coincideix amb l’acord que ha pres la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central d’aprovar definitivament la modificació urbanística, però demanant que s’aporti un text refós on s’ajusti el límit nord de l’àmbit als límits del camp de conreu existent, per tal de donar compliment als criteris del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) i del PTPCC (Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals).
Després de l’aprovació provisional de la modificació urbanística que es va fer al ple de juliol a l’Ajuntament de Berga, ara s’ha pronunciat la Comissió d’Urbanisme, dictaminant que «l’interès de la modificació recau en la possibilitat de donar resposta a les necessitats de Berga i el seu entorn en matèria d’equipament funerari aprofitant l’oportunitat de traslladar l’actual tanatori (a la carretera de Ribes) a una parcel·la urbana aïllada de la resta del nucli urbà».
L’àmbit de la modificació, amb una superfície aproximada de 9.987 m², se situa al sud de Berga, entre les carreteres C-1411 i C-26 i està ocupat per l’edifici de l’antiga discoteca Menfis, que data de l’any 1974 i fa anys que està en desús i en ruïnes, així com dues zones destinades a aparcament. Segons la Comissió d’Urbanisme, tenint en compte que «és un àmbit urbà força abandonat, que ha esdevingut abocador il·legal de residus i refugi d’intrusos», la finalitat de la modificació «és la millora de la qualitat de l’entorn traslladant-hi el tanatori de Berga».
Amb el projecte, l’edifici de l’antic Menfis, característic per la forma piramidal, anirà tot a terra i se’n construirà un de nou pensat com a tanatori, que no mantindrà les piràmides. El projecte transformarà l’espai, amb nou vial per regular la mobilitat, aparcament i zona verda. Aquesta transformació implica la construcció d’un nou edifici projectat amb criteris d’integració paisatgística i l’adequació dels espais lliures en sintonia amb el medi natural de l’entorn.
Crematori i columbaris
El futur tanatori serà molt més ampli que l’actual (instal·lacions de l’any 1950) i permetrà eliminar els problemes d’accés, mobilitat i aparcament que es donen en el seu emplaçament actual, a l’interior de Berga. Es contempla la construcció d’un nou equipament de dimensions adequades als requeriments del territori, amb la incorporació de nous serveis demandats com sales multiconfessionals, crematori i columbaris, entre d’altres; amb espai d’aparcament suficient i fàcilment accessible sense necessitat d’entrar a la ciutat. Complementàriament, incentivarà la transformació d’un àmbit urbà molt degradat i amb problemes importants de seguretat, salubritat i imatge, derivats del tancament i posterior abandonament de l’antiga discoteca Menfis.
Notícia 6
Per M.Spa 19/11
Per culpa de la burocràcia, a la Cerdanya, un de cada quatre pisos municipals estan buits
Un inventari elaborat pel Consell Comarcal de la Cerdanya recull que el parc d’habitatges de titularitat municipal que hi ha en aquesta àrea és de 86 immobles, xifra que representa un 1,33% del total d’habitatges de la comarca. Segons detalla l’informe, el 25% d’aquests pisos públics estan buits ara mateix per diverses raons: un 4,6% estan pendents d’adjudicació per concurs públic, un 4,6% es troben en obres i un 16,3% necessiten reformes. Pel que fa als terrenys de titularitat pública reservats per a la construcció d’habitatges de protecció oficial (HPO) es calcula que tenen una capacitat per a 362 futurs pisos, repartits entre els municipis de Bolvir, Ger, Llívia i Puigcerdà, on el volum potencial de pisos d’HPO és més elevat.
Segons les previsions de l’informe, la majoria d’aquests immobles estaran disponibles per al lloguer en un termini d’entre 1 i 3 anys, ja que els ajuntaments de la comarca tenen com a prioritat la seva rehabilitació per tal de posar-los a disposició dels ciutadans. De fet, diversos consistoris ja tenen projectes presentats i estan pendents de rebre subvencions per a poder dur-los a terme.
L’inventari neix del pla d’acció treballat l’any 2023, a partir d’una subvenció de la Diputació de Lleida i el seu objectiu principal era oferir una radiografia detallada del parc públic d’habitatges de la comarca. El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha subratllat la seva importància com a element clau per a diagnosticar la situació actual i planificar futures actuacions al territori. També ha destacat que, tot i que les polítiques d’habitatge són competència dels ajuntaments, el Consell vol posicionar-se com el principal motor d’aquestes iniciatives per fer front a una problemàtica que afecta no només la Cerdanya, sinó tot Catalunya.
El document serà una eina de consulta per a la ciutadania i es mantindrà com un recurs viu, que s’actualitzarà anualment, per assegurar que les dades reflecteixin sempre la realitat del parc públic. El projecte ha tingut un cost total de 31.190,56 euros, dels quals 30.000 euros provenen de la subvenció de la Diputació de Lleida i 1.190,56 euros s’han finançat amb recursos propis del Consell. La redacció de l’inventari ha requerit la col·laboració de personal del Consell i d’un arquitecte tècnic extern, que s’ha encarregat dels aixecaments dels plànols.
També et pot interessar: